Στο «μάτι» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική για διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Η λεωφόρος Ικάρου στο Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της κρητικής πόλης. Εάν, βέβαια, κάποιος δεν γνωρίζει τη ρυμοτομία και τα τοπόσημα του Ηρακλείου, εύκολα μπορεί να προσπεράσει τα κεντρικά γραφεία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας επί της λεωφόρου και ακόμα ευκολότερα να αγνοήσει το γεγονός ότι, σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη, η κρητική συνεταιριστική τράπεζα προαλείφεται για να αποτελέσει την πλατφόρμα διεθνών funds για επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών!

Η είδηση ήρθε να ανακατέψει τα ήδη ταραχώδη νερά του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που βρίσκεται προ σημαντικών ανακατατάξεων, με αιχμή το ζήτημα της διαχείρισης των NPLs. Παράλληλα, προσέδωσε νέο ενδιαφέρον στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως διότι ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε η συνεταιριστική τράπεζα δεν βρίσκονται επισήμως σε γνώση τέτοιων πρωτοβουλιών από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

 

Έχει καλύψει τα κεφάλαια

 

Το ζήτημα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από τη στιγμή που η Παγκρήτια χρειάζεται νέα κεφάλαια μόνον υπό το δυσμενές σενάριο της περυσινής αξιολόγησής της. Η τράπεζα ενίσχυσε στο τέλος του 2015 τούς δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας με 69,5 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου (30,9 εκατ. ευρώ) και έκδοσης δύο νέων ομολογιακών δανείων, που προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια. Στο δυσμενές σενάριο, απαιτούνται ακόμα 35 εκατ. ευρώ, για τα οποία, όμως, δεν προκύπτει ζήτημα «ζωής ή θανάτου». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, χρονική πίεση δεν υπάρχει, παρά τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου, καθώς η Παγκρήτια έχει καλύψει τις βασικές κεφαλαιακές της ανάγκες.

 

Έτσι, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς ερμήνευαν τη σύνδεση της Παγκρήτιας με την PCP Capital Partners LLP, έπειτα από δημοσίευμα της «Wall Street Journal», με το ενδιαφέρον του fund, όπως και δεκάδων άλλων, για τη μεγάλη και εξαιρετικά υποσχόμενη αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

 

Financier και dealmaker

 

Ποια είναι, όμως, η Amanda Staveley, που σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο έγινε ευρύτερα γνωστή στα εγχώρια τραπεζικά πράγματα;

 

Ο πατέρας της, Robert Staveley, πέτυχε επιχειρηματικά με τη δημιουργία ενός εξαιρετικά επικερδούς θεματικού πάρκου στα βόρεια της Αγγλίας, στο Γιορκσάιρ, του Lightwater Valley. Έλαβε εξαιρετικές σπουδές στο Queen Margaret’s School στο York και στη συνέχεια στο St Catharine’s College του Cambridge.

 

Το γονίδιο του επιχειρείν αρχικά εκφράστηκε με μικρά projects, ορισμένα από τα οποία βρέθηκαν, μάλιστα, προ πτωχεύσεων. Όμως το 2005 ιδρύει την PCP Capital Partners, με έδρα το Ντουμπάι, η οποία σύντομα απέκτησε επιφανείς πελάτες και μέλη των βασιλικών οικογενειών σε Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Η σωτηρία της Barclays

 

Το 2008 ήταν η χρονιά που σημείωσε ένα από τα μεγάλα deals της καριέρας της, τη διάσωση της Barclays, με το ποσό των 10 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από funds του Κατάρ και των ΗΑΕ. Η εταιρεία της, PCP Capital Partners, ενήργησε προς όφελος των συμφερόντων του σεΐχη Mansour Bin Zayed Al Nahyan της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, ο οποίος επένδυσε περί τα 5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 16% της τράπεζας. Η συμφωνία γράφηκε τότε πως δημιούργησε κέρδος για την PCP Capital Partners της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, ωστόσο στη συνέχεια η εταιρεία της βρέθηκε σε δικαστική διένεξη με την τράπεζα για το ύψος της αποζημίωσης. Η Staveley εμφανίζεται να έχει μηνύσει τη βρετανική τράπεζα, διεκδικώντας 1 δισ. λίρες.

 

Η Βρετανίδα financier είχε επίσης ανάμειξη στην πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester City στον σεΐχη Mansour, αντί του ποσού των 250 εκατ. δολαρίων, ενώ ενήργησε και για λογαριασμό της Qatar Investment Authority, που στόχευε στην εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρεία real estate στη Μεγάλη Βρετανία, της Land Securities Group, deal που όμως δεν προχώρησε.

 

Η ομάδα στελεχών στην Αθήνα και οι επενδύσεις

 

Προ πενταετίας η Staveley εμφανίστηκε να έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος της καταριανής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Barwa για την αγορά του επιβλητικού Park House στην Oxford Street από τη Land Securities έναντι 300 εκατ. δολαρίων, μια συναλλαγή που απέφερε στην PCP Capital Partners μια αμοιβή της τάξης των 7-9 εκατ. δολαρίων. Στην πορεία η εταιρεία της υλοποίησε και άλλα deals για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από αραβικά κεφάλαια, τα οποία συντήρησαν την εικόνα της ως dealmaker.

 

Τώρα, η PCP Capital Partners εμφανίζεται να ενδιαφέρεται σφοδρά για την απόκτηση «κόκκινων» δανείων και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από τις τράπεζες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καινούργιο, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αφού και προ διετίας η PCP είχε επιδείξει έντονη κινητικότητα στην Αθήνα. Οι ίδιοι προσθέτουν πως η επενδυτική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι έχει εγκαθιδρύσει ομάδα στελεχών στην Αθήνα που «σκανάρει» επενδυτικές ευκαιρίες.

 

«Η PCP έχει εντυπωσιαστεί από το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει πως το περιβάλλον για απευθείας επενδύσεις από το εξωτερικό είναι ώριμο», είπε η ίδια στο Reuters, προσθέτοντας ότι βλέπει σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα μας.

 

Πηγή:.capital.gr

0 Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας:

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Top