10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου, αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Στο εορταστικό πλαίσιο «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» θα παρουσιαστούν δράσεις πολιτισμού εκτός των συνόρων της Ελλάδας με τη συνεργασία ιδρυμάτων και φορέων πολιτισμού του εξωτερικού επεκτείνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογος μέσω της σύγχρονης τέχνης.

  1. Στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» ήδη παρουσιάζεται (14.7.2018-11.11.2018) η εικαστική έκθεση «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Ύπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» με έμπνευση από το στίχο του Πέρση λυρικού ποιητή του 14ου αιώνα Χαφέζ, με συμμετοχή 8 Ιρανών γυναικών ζωγράφων και 8 Ελληνίδων ζωγράφων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Στο δεύτερο βήμα των δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» θα παρουσιαστεί η εικαστική έκθεση «ἐν κακοῖς ὅμως ψυχῇ διδόντες ἡδονὴν καθ᾽ ἡμέραν / 8 Ιρανοί + 8 Έλληνες Καλλιτέχνες διερευνούν τη Ζωή ως Αξία» με έμπνευση από το στίχο της τραγωδίας Πέρσες του Αισχύλου και συμμετοχή 8 Ιρανών (4 γυναίκες και 4 άνδρες) καλλιτεχνών και 8 Ελλήνων (4 γυναίκες και 4 άνδρες) καλλιτεχνών στην Τεχεράνη με εγκαίνια το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00.

Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

  1. Υπό την αιγίδα των Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με τίτλο την θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856–1939) στα γερμανικά: «DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN» (μετάφραση: Η τέχνη είναι μια διέξοδος από τα σεξουαλικά προβλήματα, Art is a way out of sexual problems, Искусство - это выход из сексуальных проблем) στο Μουσείο των Ονείρων του Φρόυντ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία (Freud’s Dream Museum, Storona 18A, Bolsoi Prospect of Petrogradskaya, Saint Petersburg). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018, στις 17:00, και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Δρ Μεγακλής Ρογκάκος και Δρ Έφη Κυπριανίδου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο: Εοζέν Αγκοπιάν, Κλίτσα Αντωνίου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μάρω Θεοδώρου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Κοντονής, Γιώργος Κούμουρος, Νίκος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Γεωργία Ματσαμάκη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Λένα Ντίμοβα, Γιάννος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Σύλβια Πετσούρα, Άρης Ρουπίνας, Ανδρέας Σάββα, Πέτρ Σεβσένκο, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιράντα Σκυλουράκη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Άρις Στοΐδης, Ράνια Σχορετσανίτη, Κατερίνα Τσεμπελή, Αντρέι Φιλίπποφ, Αντώνης Φραντζεσκάκης και Γιούλα Χατζηγεωργίου.

  1. Εορτάζοντας τα 10 χρόνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον (2008-2018) και τα 35 χρόνια της Galerie Desmos (14 Rue Vandamme, 75014, Paris) και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στo Παρίσι και τη συνεργασία του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση στο Παρίσι με τίτλο τον πρώτο στίχο από το ποίημα του Γάλλου ποιητή Joachim Du Bellay (1522-1560): «Heureux qui, comme Ulysse…» (μετάφραση: Ευτυχής όπως ο Οδυσσέας…) με εγκαίνια το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στις 18:00, και συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Ο τίτλος της έκθεσης «Heureux qui, comme Ulysse…» έγινε κινηματογραφικό έργο από τον Henri Colpi το 1970 και τραγούδι από τον Georges Brassens και κατέχει προφανώς μια ξεχωριστή θέση στην Γαλλική κουλτούρα. Ο ποιητής επικαλείται τον Οδυσσέα και τον Ιάσονα, τους περίφημους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, για να δηλώσει το νόστο για την πατρίδα. Για να εκτιμήσει κανείς τον τόπο του πρέπει μάλλον να φύγει από αυτόν και να προσπαθήσει να γνωρίσει τον κόσμο. Ο Οδυσσέας είναι εκείνο το όνομα με την ευρωπαϊκή αξία που συμβολίζει όχι μόνο τη διαδρομή που συνδέεται άμεσα με το ταξίδι αλλά επίσης και την περιπέτεια που συνδέεται με τη λογοτεχνία και το μοντερνισμό γενικότερα μαζί με όλα τα διακυβεύματα και τα προτάγματά του, όπως άλλωστε τα παρουσίασε το 1922 ο Ιρλανδός συγγραφέας James Joyce (1882-1941) με το μνημειώδες έργο του που φέρει τον ομώνυμο τίτλο: «Οδυσσέας». Το εγκώμιο του Έλληνα μυθικού ήρωα από τον Aναγεννησιακό Γάλλο ποιητή και από τον μοντέρνο Ιρλανδό συγγραφέα μας επιτρέπουν να ξανασκεφτούμε το θέμα της ευτυχίας και της τέχνης, της πατρίδας και του σύγχρονου ήθους στην εξερεύνηση του κόσμου μέσα σε ένα ευρύτερο Eυρωπαϊκό πλαίσιο με πανανθρώπινες αξίες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here