Θέλετε σακούλα; Αυτή είναι η ερώτηση που ακούν οι καταναλωτές στα περισσότερα καταστήματα που έχουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά των προϊόντων τους. Άλλοι πάλι επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμα τοποθετήσει στην ταμειακή τους μηχανή το ειδικό κουμπί για το περιβαλλοντικό τέλος των 4ων λεπτών και δεν τις χρεώνουν. Πάντως, σύμφωνα με καταστηματάρχες τους οποίους ρωτήσαμε, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι ακόμα οργανωμένοι. Δηλαδή, δεν έχουν προμηθευτεί υφασμάτινες τσάντες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων, για να αποφύγουν το κόστος των τεσσάρων λεπτών. Το σίγουρο είναι ότι κόπηκε το συνήθειο της»αρπαγής» νάυλον τσαντών από τα ταμεία των μίνι και σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, αρκετοί για να αποφύγουν την πληρωμή, βάζουν σε μία σακούλα όλα τα λαχανικά από το μανάβικο, ενώ πρίν, το κάθε προϊόν είχε και τη σακούλα του.
Στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι οι σακούλες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο φτάνουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ετησίως, μεταφραζόμενες σε 320 εκατ. ευρώ κόστος για τις επιχειρήσεις που τις διαθέτουν. Από αυτές περί τα 2,7 δισεκατομμύρια σακούλες εκτιμάται ότι προέρχονται από τα σουπερμάρκετ.
Θέλει χρόνο πάντως η αλλαγή στη συμπεριφορά αφού σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η χρήση πλαστικής σακούλας υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ετησίως. Στόχος είναι ο αριθμός αυτός να μειωθεί στις 90 ανά κάτοικο, έως το 2020 και στις 40 το 2025. Το φαντάζεστε; 40 σακούλες τον χρόνο… Βέβαια το θέμα είναι ότι το πρόβλημα στο περιβάλλον προκύπτει από τις νάυλον σακούλες σκουπιδιών, οπότε είτε τις πληρώνουμε, είτε όχι, τα σκουπίδια παραμένουν, το ίδιο και οι νάυλον τσάντες…