Ανακοινώθηκε η ημερομηνία εκκίνησης του Brexit: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Alea jact est, λοιπόν, κατά τη γνωστή ρήση: H βρετανική κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την 29η Μαρτίου ως ημέρα επίσημης υποβολής του αιτήματος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι πολύ ξεκάθαρη στο ότι επιθυμώ να διασφαλίσω πως θα έχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Σουόνσι, η Τερέζα Μέι, για να προσθέσει με έμφαση: «(μια συμφωνία) η οποία θα λειτουργεί υπέρ όλων από άκρη σε άκρη στο Ηνωμένο Βασίλειο και για όλα τα τμήματά του».

Η τελευταία της αποστροφή και η έμφαση που έδωσε σε αυτή η δεύτερη γυναίκα ένοικος του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, αναδεικνύει μία μόνο από τις προκλήσεις που έχει μπροστά της: να μην εξελιχθεί το Brexit σε διαδικασία αποσύνθεσης του βρετανικού κράτους. Ήδη η Σκωτία έχει δηλώσει διά της Πρώτης Υπουργού, Νίκολα Στέρτζεον, ότι θα ξεκινήσει προετοιμασίες για νέο δημοψήφισμα εντός του 2018 και αυτό παρά τη δημόσια και έντονα αρνητική αντίδραση της Τερέζα Μέι.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Σκωτία, όπου το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά του Brexit, αλλά και η Β. Ιρλανδία που έχει αντιρρήσεις για το εγχείρημα. Το 56% των Βορειοιρλανδών επέλεξε την παραμονή στην Ε.Ε., ενώ αυτή η περιοχή - μόνη από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο - έχει την ιδιαιτερότητα (και θα την έχει) να διαθέτει χερσαία σύνορα με κράτος μέλος της Ε.Ε. και δη της Ευρωζώνης, την Ιρλανδία και επομένως υψηλή οικονομική διάδραση.

Και από τις ακτές, όμως, της ηπειρωτικής Ευρώπης τα νέα δεν προμηνύουν μια εύκολη διαδικασία αποχώρησης. Δεν είναι απλώς η ήδη διατυπωθείσα απαίτηση των Βρυξελλών για «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων» ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ από το Λονδίνο. Θα πρέπει να προστεθεί και η ενόχληση των Ευρωπαίων για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται – κατά τις εκτιμήσεις τους – η βρετανική πλευρά.

Το πρώτο «καψόνι» μοιάζει να είναι ότι η επιστολή της κυρίας Μέι, με την οποία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησης, θα αργήσει να τύχει επίσημης απάντησης από ευρωπαϊκής πλευράς. Και αυτό διότι η 29 Μαρτίου θεωρείται από τις Βρυξέλλες αργοπορημένη ημερομηνία αποστολής, ώστε να υπάρξει εισαγωγή του θέματος στη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. στις 6-7 Απριλίου. Αν συνυπολογίσουμε και τις γαλλικές εκλογές τότε, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η ευρωπαϊκή απάντηση στη Μέι θα έρθει κάποια στιγμή το… Μάη.

Όλα αυτά ενώ είμαστε ακόμη πριν ακόμη από την αρχή μιας διαδικασίας η οποία, βάσει του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, προβλέπεται να διαρκέσει ως και δύο χρόνια. Τα θέματα – αγκάθια που θα πρέπει να επιλυθούν, πέραν των λογιστικών τακτοποιήσεων, είναι οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Η.Β., τα δικαιώματα εργασίας και παραμονής εκατομμυρίων πολιτών εκατέρωθεν, ζητήματα ελέγχων και ασφάλειας και η κινητικότητα προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Η Τερέζα Μέι προτίθεται να επισκεφθεί πριν από την 29η Μαρτίου τόσο τη Σκωτία όσο και τη Β. Ιρλανδία, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Όλα, όμως, είναι ανοιχτά. Ακόμη και μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Μαΐου, όπως γράφεται στον βρετανικό τύπο και διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές.

Alea jacta est, αλλά και aleα inest rei (ενυπάρχει κίνδυνος στην υπόθεση), θα συμπλήρωνε κάποιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here