«Ανάσα» για επιχειρήσεις η ρύθμιση των χρεών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού!

Eπιχειρήσεις που χρωστούν σε εφορία, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες βαθιά ανάσα, μέσω ρύθμισης των οφειλών τους έως 120 δόσεις, εφόσον ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον Χανιώτη φοροτεχνικό κ. Ανδρέα Μπαϊλάκη με τον οποίο επικοινώνησε το eparxies.gr, «πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης των χρεών εκτός δικαστηρίων και αφορά μόνο τις επιχειρησεις, ατομικές ή νομικά πρόσωπα. Εξαιρούνται μόνο τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κτλ. Πρόκειται για ρύθμιση χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2016. Εξαιρούνται οφειλές που έχουν γεννηθεί μετά τις 31-12-2016. Εταιρείες που έχουν υποβάλλει αίτηση για πτώχευση κτλ.».

Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επιθυμούν να μπουν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις (στη ρύθμιση υπάγονται το σύνολο των χρεών σε προμηθευτές, τράπεζες, ΙΚΑ και εφορία) υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.keyd.gov.gr. Μετα την υποβολή της αίτησης (αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία και τα χρέη) αυτή εξετάζεται από έναν διαπιστευμένο της Ειδικής Γραμμετείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (του Υπουργείου Οικονομικού), ο οποίος στη συνέχεια έρχεται σε επαφη με τους πιστωτές του εκάστοτε επιχειρηματία . Απαιτείται επίσης, στα 3 τελευταία οικονομικά χρόνια προ φόρων τόκων αποσβέσεων να είναι κερδοφοόρος η επιχείρηση, τουλάχιστον σε μια χρήση.

Σύμφωνα με το protohema.gr διαπιστώνεται καλή συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιακών παραγόντων με τους θεσμούς καθώς από τις πρώτες συναντήσεις λύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες που θα εφαρμόζονται για χρέη στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική θέση του οφειλέτη με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, Ε2,Ε3, Ε7 και Ε9.

2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, αναγνωρίζεται ότι πρέπει να τους απομένει τουλάχιστον ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Δηλαδή εκτός από τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, θα αφαιρούνται από τα κέρδη και ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης κάθε οφειλέτη. Η δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.

3ον) Το ποσό που θα απομένει για λόγους διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να την ενοικιάσει ή να πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.

4ον) Το δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή αλλά μόνο τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται όμως και «κούρεμα» αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.

5ον) Για τον υπολογισμό της δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μιρκότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα. Για χρέη έως 3.000 ευρώ μπορεί να δοθεί ρύθμιση σε μέχρι 36 δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές και 120 δόσεις. Πάνω από 20.000 ευρώ βασικής οφειλής, μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.

Εφόσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, μισό μήνα μετά (από τις αρχές Οκτωβρίου το νωρίτερο) θα μπορούν να είναι διαθέσιμα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο Taxisnet τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροφειλέτη –ενώ για τους μεγαλοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχος βιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.

Σύμφωνα με το φοροτεχνικό Ανδρέα Μπαϊλάκη, «αν η διαδικασία αυτή λειτουργήσει, θα αποτελέσει «μεγάλη ανάσα» για πολλές επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες να απαλλαγούν από χρέη».

Τι συμβαίνει όμως μέχρι στιγμής; «Μόλις 90 επιχειρήσεις πανελλαδικά, έχουν υποβάλλει οριστικούς φακέλους, αφού άπαντες είναι σε στάση αναμονής και προετοιμασίας. Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών», καταλήγει ο κ.Μπαϊλάκης.

eparxies.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here