Η απάντηση του δημάρχου Καντάνου Σελίνου στην «επίθεση» των κατοίκων Κακοδικίου για τον ΣΜΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον ΣΜΑ ανάμεσα στους κατοίκους του Κακοδικίου και τον δήμο Καντάνου Σελίνου. Η πρωτοβουλία αγώνα κατοίκων Κακοδικίου για μια ακόμα φορά με δελτίο Τύπου έκανε επίθεση στον δήμο ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου ερωτηθείς από τις eparxies.gr εξήγησε τι ακριβώς συνέβη.
Δείτε αναλυτικά την τελευταία καταγγελία της «Πρωτοβουλίας αγώνα κατοίκων Κακοδικίου» και στην συνέχεια την απάντηση του δημάρχου Καντάνου Σελίνου Αντώνη Περράκη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε προηγούμενα δελτία τύπου η Πρωτοβουλία μας κατήγγειλε, ότι η επιλογή του χώρου από τη δημοτική αρχή του Δήμου Καντάνου Σελίνου για την εγκατάσταση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες και προχειρότητα.
Δυστυχώς, η τακτική αυτή συνεχίζεται και η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά. Έτσι, παρά τη ρητή δέσμευση του Δημάρχου στις 25 Αυγούστου ότι ο Δήμος θα αναζητήσει εναλλακτικές και οικονομικότερες δυνατότητες εγκατάστασης του ΣΜΑ ζητώντας μάλιστα την βοήθειά μας και την βοήθεια των δημοτών, βλέπουμε:
Στη Διαύγεια την … εκτός ημερησίας διάταξης ΟΜΟΦΩΝΗ (;) απόφαση του ΔΣ -που καθιστά αναξιόπιστη την προηγούμενη δέσμευση του δημάρχου- για την έγκριση σχεδίου Σύμβασης συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης «ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ την ΣΥΝΤΑΞΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΙΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ) ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ».
Φαίνεται, η δημοτική αρχή, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο μόλυνσης του Κακοδικιανού ποταμού, πράγμα που έγκαιρα είχαμε επισημάνει και για αυτό είχαμε ζητήσει τη σύνταξη Μελέτης Χωροθέτησης και Περιβαντολογικών Επιπτώσεων.
Έτσι η παραπάνω απόφαση αν και αργοπορημένη μας βρίσκει σύμφωνους ως προς το περιεχόμενο της. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ειδικούς της Περιφέρειας και πιστεύουμε ότι θα αξιολογήσουν ορθολογιστικά τα δεδομένα.
Όλοι ξέρουν εξάλλου τι είναι, εκείνο, που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…
Ελπίζουμε, ότι τα αποτελέσματα της Μελέτης θα είναι δεσμευτικά για την δημοτική αρχή.
Μας εκπλήσσει όμως ότι, το αντικείμενο της μελέτης περιορίζεται στο Υδρογεωλογικό κομμάτι του προβλήματος και παραλείπονται παράγοντες, όπως οι γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το οικονομικό μέρος και προβλήματα όπως επιχωματώσεις, παράνομες κατασκευές , καταπατήσεις κλπ. που κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί.
Μας προβληματίζει, επίσης, ότι στα πρακτικά της συζήτησης, για την απόφαση που πάρθηκε σε μεταμεσονύκτιο χρόνο και μετά την αποχώρησή τους, αναφέρεται ρητά η παρουσία της προέδρου του Τ.Δ. Κακοδικίου και άλλων Μελών του ΔΣ.
Να το αποδώσουμε σε ΛΑΘΟΣ;
Μάλλον είναι ΑΤΟΠΗΜΑ και μάλιστα σοβαρότατο και αποφασίσαμε να ζητήσουμε δικαστική συνδρομή.
- Παρά την υποχρέωση διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων και την ρητή διαβεβαίωση του Δήμου, ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου και θα προβεί και διά του Τύπου σε πρόσκληση ενδιαφέροντος, δεν έγινε καμία δημοσίευση στα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων του Δήμου.
- Το γεγονός ότι κατατέθηκαν αρκετές νέες προτάσεις επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά τις θέσεις μας, ότι υπάρχουν κι άλλοι χώροι που πρέπει να εξεταστούν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ότι παρά την ανταπόκριση των πολιτών όμως, οι οποίοι με την προτροπή μας ή με δική τους πρωτοβουλία υπόδειξαν χώρους ή έκαναν προσφορές , ότι ο δήμος δεν επέδειξε ανάλογο ενδιαφέρον, ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια αποθάρρυνσης τους και ότι υπήρξαν περιπτώσεις που απορρίφτηκαν ασυζητητί από μη αρμόδιους και μη ειδικούς του Δήμου.
- ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ επίσης, ότι ορισμένοι παράγοντες του Δήμου καταφεύγουν σε ενέργειες δυσφήμισης μελών της Πρωτοβουλίας μας και με την διασπορά και ψευδών ειδήσεων , ότι τάχα κυκλοφορούν λίστες προγραφών ή προτιμήσεων, προσπαθούν να εκφυλίσουν τον αγώνα που κάνουμε να μη γίνει το χωριό μας σκουπιδότοπος και ο Κακοδικιανός ποταμός βόθρος.
- Η Επιτροπή Αγώνα της Πρωτοβουλίας μας κατέθεσε επίσης στις αρμόδιες υπηρεσίες συμπληρωματικό υπόμνημα όπου καταγγέλλεται Η εμφανής και βάναυση. αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και με τα νέα στοιχεία που υπέπεσαν στην αντίληψή μας εφιστά την προσοχή τους στα παρακάτω :
α. Το ακίνητο που νοίκιασε ο Δήμος και πληρώνουν οι Δημότες, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο αλλά μόνο τμήμα του, που δεν υπερβαίνει τα 1.600 τ.μ.!!!, αφού στη σύμβαση μίσθωσης, έχει συμπεριληφθεί ρητός όρος ότι οι υφιστάμενες « εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο χώρο και ο ιδιοκτήτης θα έχει πρόσβαση σ’ αυτές»,
Όταν μάλιστα ερωτήθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Βλησίδη έδωσε την απάντηση ότι… « …μπήκε στη σύμβαση για… ψυχολογικούς λόγους …»!!!
β. Το ακίνητο που έχει επιλεγεί είναι απολύτως ακατάλληλο και λόγω φύσης και κατασκευής και η εγκατάσταση του του ΣΜΑ ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον της περιοχή γιατί αποτελείται από τόνους μπάζων, αλλεπάλληλες σαθρές επιχωματώσεις επιχωματώσεις πάνω σε ρέμα, οι οποίες προφανώς εν όψει της επικείμενης μίσθωσης του ακινήτου από το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, εντάθηκαν και έφτασαν ή ξεπέρασαν το ύψος του τοιχίου που τις συγκρατεί περιμετρικά και του οποίου οι κατασκευές είναι παράνομες και αγνώστων και αμφισβητήσιμων τεχνικών προδιαγραφών και αντοχών.
Προφανώς ο ιδιοκτήτης γνωρίζει την επικινδυνότητα της όλης κατασκευής και έθεσε στην σύμβαση μίσθωσης τον παρακάτω όρο, τον οποίο αποδέχτηκε (!!!) η δημοτική αρχή:
«Ε. Λόγω ότι θα εισέρχονται στο χώρο βαρέα οχήματα οποιαδήποτε υποχώρηση του εδάφους του μπετού αρμέ που ήδη υφίσταται ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης στο χώρο που θα προκληθεί από το μισθωτή, αναλαμβάνει αυτός την υποχρέωση να την αποκαθιστά άμεσα».
Για τα παραπάνω αδιανόητα γεγονότα και περιστατικά, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε άμεσα στις αρμόδιες Αρχές,
Από την μεριά τους οι ιδιοκτήτες των διπλανών κτημάτων κατέθεσαν νέο συμπληρωματικό υπόμνημα μαζί με φωτογραφίες, αεροφωτογραφία της Δασικής υπηρεσίας και στρατιωτικούς χάρτες, όπου αποδεικνύεται ότι εκτός από τις περιουσίες τους έχει καταπατηθεί δασική έκταση, το ρέμα, ο κοινοτικός δρόμος και τμήμα του πρώην επαρχιακού δρόμου Κάντανος - Παλαιόχωρας.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΝΤ. ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ
Ήτανε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καντάνου Σελίνου και της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την εκπόνηση γεωλογικής και περιβαλλοντολογικής μελέτης που χρειάζεται ο ΣΜΑ.
Όπως είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουμε παράταση 15 ίσως και 20 ημερών να εξετάσουμε και άλλες προτάσεις, παράλληλα ο δήμος θα συνεχίσει τις διαδικασίες για την έγκριση της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης γιατί όπως είπα ο ΣΜΑ δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν έχει πάρει περιβαντολογική απόφαση παρ’ όλο που στις 20 περίπου του Αυγούστου άλλαξε η νομοθεσία και δεν χρειάζονται πλέον περιβαντολογικές αδειοδοτήσεις.
Παρ’ όλα αυτά όμως επειδή εμείς ξεκινήσαμε έτσι, προχωρήσαμε σύμφωνα με την περιβαντολογική απόφαση. Γι’ αυτή την απόφαση λοιπόν χρειάζεται μια γεωλογική μελέτη. Την ημέρα του δημοτικού συμβουλίου (την Πέμπτη) κατά τις 10 με 11 το πρωί επισκέφτηκε την συγκεκριμένη περιοχή η κυρία Κουτρουμπάκη Δέσποινα γεωλόγος της Περιφέρειας συνοδευόμενη από τον κ. Κοτρωνάκη Μανώλη μηχανικό περιβάλλοντος και υπεύθυνο των έργων.
Εκεί βρισκόταν ο ηλεκτρολόγος του δήμου ο Βαγγέλης Κουλιέρης ενώ στο μέρος βρισκόταν και ο Ευτύχης Αποστολάκης αλλά και ο Κώστας Πετράκης. Βλέποντας λοιπόν τον Κοτρωνάκη τον Μανώλη και την γεωλόγο τους ρώτησαν τι κάνουν εκεί πέρα και τους απάντησαν ότι ήρθαν να πάρουν στοιχεία για την γεωλογική μελέτη. Μάλιστα ο Ευτύχης Αποστολάκης και ο Κώστας Πετράκης, από κοινού μαζί με τον Κοτρωνάκη συνόδευσαν την κυρία Κουτρουμπάκη Δέσποινα, την ξενάγησαν πιο σωστά στην πηγή του Σφακτού και στην υδρομάστευση του Κακοδικίου.
Παράλληλα τους πήγαν και στο ΣΜΑ και τους έδειξαν πιο είναι το μπαζωμένο ρέμα που λένε οι Κακοδικιανοί. Συνέλεξε η κ. Κουτρουμπάκη τα στοιχεία, τράβηξε και φωτογραφίες και έφυγε από εκεί για να πάει να συντάξει την τεχνική έκθεση την οποία θα πρέπει να στείλει στην Περιφέρεια για να εκδοθεί ή μη η απόφαση για το αν είναι κατάλληλος ή όχι ο χώρος.
Η απόφαση όμως για να έρθει η συγκεκριμένη και να εκπονήσει την μελέτη χρειάζεται μια προγραμματική σύμβαση. Ως εκ τούτου στο συμβούλιο ο δήμος πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για την παροχή βοήθειας από γεωλόγο.
Η γεωλόγος ήρθε την ίδια μέρα, ήταν παρόντες οι Κακοδικιανοί ο Αποστολάκης ο Ευτύχης και ο Πετράκης ο Κώστας οι οποίοι συνόδευσαν την γεωλόγο στην πηγή του Σφακτού, στην υδρομάστευση και στο μπαζωμένο ρέμα. Παράλληλα η γεωλόγος για να μπορέσει να συντάξει αυτή την μελέτη και να την δώσει, χρειάζεται μια προγραμματική σύμβαση με το δήμο. Το βράδυ λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Περιφέρειας για να μπορεί η τεχνική έκθεση της γεωλόγου να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της μελέτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει άδεια.
2 Σχόλια
γατα
9 Σεπτεμβρίου 2016 at 10:22εφόσον έκαναν την αυτοψία η κουτρουμπακη και ο κοτρωνακης να είστε βέβαιοι ότι θα κριθεί καταλληλος ο χώρος και ας περνα απο κάτω ο Ιορδάνης ποταμοςΓια Ποια μεταβολή της νομοθεσίας μετά τις 20 αυγουστου κάνει λόγο ο περρακης
Κωστής Πετράκης
9 Σεπτεμβρίου 2016 at 10:371) Ο δήμαρχος δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα στο ΔΤ των Κακοδικιανών!
2) Όπως αναφέρουμε ξεκάθαρα στο ΔΤ δεν διαφωνούμε για την υδρογεωλογική μελέτη -αντιθέτως-ήμασταν αυτοί που είπαμε ότι έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής, μαζί με την μελέτη χωροθέτησης που επιμένει να μην κάνει η δημοτική αρχή. Διαφωνούμε όμως (και αυτό γράφουμε) με το τρόπο θεσμικής λειτουργίας του ΔΣ και της παραποίησης των πρακτικών, αναγράφοντας στις αποφάσεις μέλη του ΔΣ που δεν ήταν παρόντα κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, για να παρουσιάζουν ομόφωνες αποφάσεις!
3) Ερωτηματικά προκύπτουν για το πως έγινε πρώτα η «αυτοψία» από την Κα Κουτρουμπάκη και μετά ψηφίστηκε η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια που θα της έδινε την εντολή για την αυτοψία!