Από ώρα σε ώρα κατατίθεται η πρόταση μομφής της ΝΔ

Ο κύβος ερρίφθη, καθώς σήμερα το μεσημέρι θα κατατεθεί η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ το αίτημα θα κατατεθεί και επισήμως μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και πριν περαιωθεί η συζήτηση στην ολομέλεια.

Οι δύο βασικοί εισηγητές της πρότασης είναι ο Κώστας Τσιάρας και ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι στοχεύσεις της πρότασης μομφής

Γιατί η ΝΔ οδηγείται στην πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση; Η πρώτη και προφανής στόχευση είναι να καταδειχθεί με σαφήνεια το ότι η κυβέρνηση βιώνει την εξής παραδοξότητα: ενώ οι ΑΝΕΛ διαφωνούν ρητά και κατηγορηματικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό και μάλιστα με κομματική πειθαρχία δια στόματος Πάνου Καμμένου, από την άλλη περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους την κυβέρνηση που φέρνει την εν λόγω συμφωνία στη Βουλή. Άλλωστε, εδώ και εβδομάδες μιλούν από τη ΝΔ για «πλημμελή νομιμοποίηση» του πρωθυπουργού, λόγω της διακριτής στάσης Καμμένου, ενώ και οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στον υπουργό Άμυνας ενέτειναν αυτό το συμπέρασμα. Και μπορεί να μην προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πέσει από την πρόταση μομφής, στη ΝΔ, όμως, εκτιμούν ότι θα αναδειχθεί ανάγλυφα η κυβερνητική υποκρισία και μάλιστα με φόντο ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.

Έπειτα, υπάρχει η παράμετρος του λαϊκού αισθήματος και των σημαντικών αντιδράσεων. Ήδη, από το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να θέσει στην προμετωπίδα της συλλογιστικής του τις αντιδράσεις των πολιτών, ενώ συνεργάτες του διαπιστώνουν ότι οι αντιδράσεις πολιτών που δεν πρόσκεινται υποχρεωτικά στη ΝΔ ή στη Δεξιά, ιδίως με τις παραχωρήσεις για γλώσσα και εθνότητα, είναι συντριπτικές για την κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι το momentumείναι σωστό για να τραβήξουν το χαρτί της πρότασης μομφής.

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των κοινοβουλευτικών ισορροπιών. Με δεδομένο ότι τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικά το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται ένα σημαντικό αντικυβερνητικό μέτωπο και η όλη διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο Σκοπιανό θα έχει αντικυβερνητικό πρόσημο. Συνεπώς, σε περίπτωση που βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα θελήσουν να ψηφίσουν σε δεύτερο χρόνο μια συμφωνία, από μια κυβέρνηση την οποία έχουν δηλώσει ότι δεν εμπιστεύονται, με αφορμή αυτή ακριβώς τη συμφωνία, τότε θα υφίσταται μια σημαντική παραδοξότητα.

reader.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here