Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά όχι τον θρίαμβο που ήλπιζε.
La République en marche-MoDem : 355 έδρες (311 το LRM) ;
Les Républicains : 125 έδρες
Parti socialiste + σύμμαχοι : 49 sièges ( 34 το Σοσιαλιστικό κόμμα) ;
Μελανσόν : 19 έδρες
Κομμουνιστικό κόμμα : 11 έδρες
Εθνικό Μέτωπο : 8 έδρες
Ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν, αναγνώρισε έμμεσα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ιστορική παλίρροια:
«Εχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία…» δήλωσε στο κανάλι TF1.
Στο ίδιο κλίμα έκανε δηλώσεις και ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ισως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».
Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.
H Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν:
«Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».
Ισχυρή πλειοψηφία
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις το κόμμα Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» και το κεντρώο Modem μαζί εκλέγουν μόνο 352-360 βουλευτές (στους 577 συνολικά) .
Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να εκλέξουν 125 βουλευτές
Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα βρεθεί με 49 βουλευτές
Το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» και το ΚΚΓ μαζί 30 έδρες
«Παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος», έγραψε σε tweet ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής και στις 21:00 ώρα Ελλάδος υπέβαλε την παραίτησή του.
Ανετη πλειοψηφία, αλλά όχι θρίαμβος
Σύμφωνα με πηγές που δημοσιεύουν τα βελγικά ΜΜΕ (στη Γαλλία απαγορεύεται) o θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν θα είναι μικρότερος από ό,τι αναμενόταν.
Μια πηγή ανέφερε στο βελγικό κρατικό κανάλι RTBF, στις 20:50 ώρα Ελλάδος, ότι το κόμμα Μακρόν θα εκλέξει μόνο 309 βουλευτές-γεγονός που θα αποτελούσε έκπληξη, μετά τις προσδοκίες- ενώ μαζί με το κεντρώο κόμμα Modem θα φτάσει τις 352 έδρες. Πρόκειται για μεγάλη νίκη, αλλά χωρίς τα σαρωτικά ποσοστά που αναμένονταν και έκαναν λόγο για άνω των 400 βουλευτών (στους 577 συνολικά της γαλλικής βουλής).
Οι κάλπες έκλεισαν στις μικρές πόλεις και κοινότητες στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στις μητροπόλεις κλείνουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.
Οι δημοσιογράφοι εγκαταστάθηκαν από νωρίς στα κεντρικά του κόμματος Μακρόν, αναμένοντας τις δηλώσεις:
Αποχή ρεκόρ
Σήμερα, 18 Ιουνίου, γράφεται στη Γαλλία ο επίλογος μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας. Είναι η όγδοη φορά μέσα σε έναν χρόνο που οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες (μαζί με τις προκριματικές για τους υποψηφίους προέδρους) κάνοντας έναν πολιτικό μαραθώνειο ο οποίος διήρκησε για πάνω από έναν χρόνο.
Ολα δείχνουν ότι κουρασμένοι από αυτόν τον μαραθώνειο οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες και η αποχή αναμένεται να καταγράψει ιστορικά ποσοστά στη Γαλλία.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή ήταν στο 35,33%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, πιθανόν το πιο χαμηλό στην ιστορία, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
Στον α’ γύρο, και ενώ η συμμετοχή κρίθηκε ιστορικά χαμηλή, η συμμετοχή την ίδια ώρα ήταν 40.75%. Αυτή τη φορά η συμμετοχή έπεσε κατά 5 μονάδες και βρίσκεται, το απόγευμα της Κυριακής, 18 Ιουνίου, σε απόλυτο χαμηλό ρεκόρ για γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την εταιρεία Ipsos/Sopra Steria η τελική αποχή μπορεί να φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 57%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Erable η αποχή μπορεί να φτάσει το 58%.
Το μεσημέρι, η συμμετοχή ανήλθε στο 17,75% καταγράφοντας ραγδαία πτώση από το δεύτερο γύρο του 2012 και του 2007 (21,41% το 2012 και 22,89% το 2007) και από τον πρώτο γύρο (19 , 24%).
Η προεδρική εκλογή τσακίζει τις βουλευτικές
«Είδαμε για μια ακόμη φορά ότι οι προεδρικές εκλογές τσακίζουν τις βουλευτικές», δήλωσε ο Yves-Marie Cann, διευθυντής του Ινστιτούτου Elabe για να εξηγήσει την υψηλή αποχή.
«Δεν υπάρχει έκπληξη. Δεν υπάρχει πια στοίχημα να ξέρουμε αν η «Δημοκρατία εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν θα έχει πλειοψηφία. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν για να ψηφίσουν, το αίσθημα ότι το παιχνίδι είχε παιχτεί εκ των προτέρων ήταν πολύ μεγάλο».
Οι πρώτοι βουλευτές
Ηδη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα περιφερειών του εξωτερικού. Δύο βουλευτές του κόμματος Μακρόν, ο Roland Lescure και η Paula Forteza εξελέγησαν στην Αμερική. Ο πρώτος στην περιφέρεια Καναδάς-ΗΠΑ, η δεύτερη στην περιφέρεια Κεντρική Αμερική. Εκθρόνισαν έτσι τους δύο εν ενεργεία βουλευτές του δεξιού κόμματος.
Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.
Στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν Δεξιά, η υποψήφια της παράταξης «Δημοκρατία εμπρός» (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων.
Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Μακρόν. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του Μακρόν (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μία γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.
Κάποιοι βουλευτές εξελέγησαν ήδη από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής. Αυτή είναι η περίπτωση του Sylvain Maillard, 43 ετών, ο οποίος έκανε ήδη την εμφάνισή του στη βουλή, την περασμένη Τρίτη.
Πολύ άνετος, δίνοντας συνεντεύξεις στα αγγλικά και στα γερμανικά, ο βουλευτής του 9ου διαμερίσματος του Παρισιού -μικρο-επιχειρηματίας εξαγωγέας ηλεκτρονικών συσκευών-, έβγαλε την επίσημη φωτογραφία του, πήρε την καθιερωμένη τρίχρωμη βουλευτική εσάρπα και έκανε τον γύρο της βουλής, ακολουθούμενος από ένα πλήθος γάλλων και ξένων δημοσιογράφων.
«Είναι πολύ ωραία εδώ, είναι όπως στην τηλεόραση, λίγο πιο μικρό» δήλωσε ο Sylvain Maillard.
«Οι επαγγελματίες πολιτικοί να φύγουν, αυτή είναι η πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε ο νέος βουλευτής στο ραδιόφωνο France Inter. «Ο πρόεδρος Μακρόν έχει θέληση να αλλάξει τα πράγματα, να σπάσει τους κώδικες. Αυτοί οι επαγγελματίες πολιτικοί που δεν κάνουν παρά μόνο αυτό και ζουν μόνο από αυτό, μπλοκάρουν τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Ας σημειωθεί ότι 4 βουλευτές έχουν ήδη εκλεγεί από τον α’ γύρο, δύο του Μακρόν, 1 του κεντρώου κόμματος Modem και ένας αριστερός.
Υποψήφια βουλευτής και η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν
Η Μπριζίτ Μακρόν έμεινε στην παραλιακή πόλη Τουκέ την Κυριακή των εκλογών για να στηρίξει την κόρη της Τιφέν Οζιέρ, δικηγόρο στο επάγγελμα, η οποία είναι υποψήφια αναπληρώτρια βουλευτής με το κόμμα Μακρόν.
«Εγώ δεν εμπλέκομαι στην προεκλογική εκστρατεία, δεν κάνω πολιτική», δήλωσε η Μπριζίτ Μακρόν στους δημοσιογράφους.
Η κόρη της Τιφέν Οζιέρ θα εκλεγεί σίγουρα αναπληρώτρια βουλευτής αφού με 35% στον πρώτο γύρο, το ντουέτο βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο βουλευτή-δήμαρχο της πόλης Τουκέ.
Γιατί οι Γάλλοι ψηφίζουν Μακρόν;
Η εφημερίδα Le Monde κάνει από το πρωί της Κυριακής ρεπορτάζ στα εκλογικά κέντρα.
Στην περιοχή Vitré όπου η δεξιά βουλευτής Isabelle Le Callenec αναμένεται να χάσει την έδρα της από την υποψήφια του Μακρόν, η Le Monde ρώτησε τους ψηφοφόρους τι και γιατί ψήφισαν.
Ο Jean και η Marie-Thérèse, κοτσονάτοι ηλικιωμένοι 81 και 78 ετών αντίστοιχα, ψήφισαν ταμπέλα και όχι πρόσωπο. «Δεν γνωρίζουμε καθόλου την υποψήφια της «Δημοκρατίας εμπρός». Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ψηφίσαμε για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είναι θετικός και αποτελεσματικός. Πιστεύουμε στην αλλαγή», δήλωσαν.
Τα ίδια είπε και η 54χρονη πωλήτρια Christine, η οποία ψήφισε τον Εμανουέλ Μακρόν και στην προεδρική εκλογή. «Ψήφισα την υποψήφια του Μακρόν, παρότι είναι μια απλή περιφερειακή σύμβουλος και δεν γνωρίζει καλά την περιοχή. Εχουμε ανάγκη από ανανέωση. Μετά, θα δούμε!», δηλώνει.
Στην περιοχή Villeneuve d’Ascq η υποψήφια βουλευτής του Μακρόν είχε καταδικαστεί με 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή γιατί πλαστογράφησε το πτυχίο της. Αθωώθηκε και είναι υποψήφια, αντιμέτωπη με υποψήφιο του νεοκομμουνιστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία».
Η 67χρονη συνταξιούχος Marie-Josée Mussche, δηλώνει: «Είναι λίγο άσχημη ψήφος, άκουσα για τα προβλήματα της υποψήφιας βουλευτή, αλλά δεν έχω επιλογή. Είμαι παθιασμένη με την πολιτική, θέλω να δώσω μια ευκαιρία στον Μακρόν να αλλάξει τον κόσμο». Ωθησε μάλιστα και τις φίλες της να ψηφίσουν Μακρόν «αλλιώς θα δίναμε ψήφους στους νεοκομμουνιστές».
Τα αίτια της αποχής
Ο καύσωνας, η γιορτή του Πατέρα, η παραλία; Τα γαλλικά ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν τα αίτια της αποχής-ρεκόρ που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές ως το μεσημέρι της Κυριακής 18 Ιουνίου.
Εδώ η παραλία του Τουκέ, της πόλης όπου έχει το εξοχικό του και ψηφίζει ο Εμανουέλ Μακρόν:
Κανείς στα εκλογικά κέντρα, η Le Monde ανέβασε φωτογραφίες ενδεικτικές: οι εκλογικοί αντιπρόσωποι διαβάζουν περιοδικά για να περάσει η ώρα.
Ούτε τα ωραία κτήρια έκαναν τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες. Στη Λυόν ψήφιζαν στο παλάτι όπου στεγάζεται το χρηματιστήριο:
Μακρόν, με τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες
Το κόμμα Μακρόν έχει τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες βουλευτές από όλα τα κόμματα: 229 γυναίκες και 225 άνδρες στο σύνολο των υποψηφίων.
Στον α’ γύρο της προηγούμενης Κυριακής, στους 577 βουλευτές που θα εκλεγούν οι 245 που προκρίθηκαν είναι γυναίκες. Αν εκλεγούν τελικά όλες, το 40% της νέας βουλής θα αποτελείται από γυναίκες. Ενα ρεκόρ της εποχής Μακρόν.
To κύμα Μακρόν
Δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, βασιζόμενα σε σφυγμομετρήσεις αλλά και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θεωρούν μάλιστα πιθανό το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας έτσι στον Μακρόν την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Φρανσουά Φιγιόν: Μια μέρα θα μιλήσω, είναι ακόμη νωρίς
Από τις 23 Απριλίου, μετά την παταγώδη αποτυχία του και το σκάνδαλο της αργομισθίας, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, δεν έχει μιλήσει. Δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής.
Εσπασε τη σιωπή του την Κυριακή των εκλογών και μίλησε στην εφημερίδα «Journal du dimanche» λέγοντας ότι συνεχίζει να αναζητά εκείνον ή εκείνους που επιτάχυναν την ήττα του.
«Θέλω να ξέρω από πού ήρθε και πώς συνέβη», δήλωσε. Για τον Φιγιόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κάποιος «οδήγησε το χέρι» των επικριτών του. «Ισως η κυβέρνηση, ίσως κάποιος από το κόμμα μου ή ίσως και κάποιο άτομο έξω από την πολιτική, αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω το όνομά του», είπε.
Μειωμένη συμμετοχή
Το ποσοστό της συμμετοχής έφθανε το 17,75% στις 13:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Προσωπικότητες, κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί εκτός βουλής
Η παλίρροια Μακρόν σάρωσε τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Καταπέλτης ήταν ο αποκλεισμός, από τον α’ γύρο, του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Από τον α’ γύρο αποκλείστηκε επίσης ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί και περίπου 100 ακόμη πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ.
Κατάρρευση στελεχών και στα άλλα κόμματα. Αποκλείστηκαν από τον α’ γύρο η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην πρόεδρος των Οικολόγων και πρώην υπουργός του Ολάντ, η Εμανουέλ Κος, πρώην υπουργός του Ολάντ, η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ραμά Γιάντ κλπ.
Χωρίς τη Μπριζίτ ψήφισε ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.
Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή.
Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν σέλφι μαζί του.
Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.
Πηγή: iefimerida.gr