ΑΠΟΨΗ: Το ενδεχόμενο αγωγής εναντίον της Fraport…

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Δεν έχασαν ούτε στιγμή τα τοπικά παπαγαλάκια, τα φερέφωνα της Fraport και άρχισαν τους διθυράμβους και τα εγκωμιαστικά σχόλια γιατί λέει η γερμανική εταιρεία κάνει έκπτωση μέχρι και 50% στα κίνητρα για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών στο «Δασκαλογιάννης» τους χειμερινούς μήνες.

Ρωτάμε τη Fraport και τα παπαγαλάκια της που πανηγυρίζουν γιατί οι Γερμανοί «χρυσώνουν το χάπι» για να «αποσυμπιέσουν» την δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τοπικές αντιδράσεις: Γνωρίζουν ότι στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ΙΣΧΥΕΙ η έκπτωση 50% στα τέλη προσγείωσης - απογείωσης στη χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου;

Δηλαδή την χειμερινή περίοδο; Την περίοδο που θα ισχύσουν οι εκπτώσεις που ανακοίνωσε η Fraport; Προφανώς οι εκπτώσεις αυτές ίσχυαν και για το αεροδρόμιο Χανίων πριν το αναλάβει η γερμανική εταιρεία που τις κατάργησε. Ανταγωνιστικοί λόγοι την ανάγκασαν να πάρει το συγκεκριμένο μέτρο; Στο «Καζαντζάκης» Ηρακλείου που διαχειρίζεται η ΥΠΑ ισχύει η έκπτωση 50% τους χειμερινούς μήνες. Και γιατί ΜΟΝΟ για δυο χρόνια θα ισχύσουν οι εκπτώσεις; Θα είναι «πιλοτική» αυτή η εκπτωτική περίοδος; Και μετά «βλέπει και κάνει;

Στους προορισμούς εντός Σέγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία) η Fraport έχει αυξήσει σημαντικά τα τέλη αεροδρομίων έναντι αυτών που διαχειρίζεται η ΥΠΑ και όπως προβλέπετε από την αποικιοκρατική σύμβασης παραχώρησης τα τέλη αεροδρομίου, μετά την παρέλευση τριετίας από την ανάληψη της γερμανικής ημικρατικής εταιρείας θα ΑΥΞΗΘΟΥΝ δραματικά, από 13 στα 18 ευρώ ανά άτομο, και στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη μείωση των τελών σε 75 αεροδρόμια της Ευρώπης με πάνω από 5 εκατ. επιβάτες το χρόνο. Μεταξύ αυτών των Αθηνών και του Ηρακλείου.

Τα Χανιά που συγκαταλέγονται μεταξύ των 3 πρώτων προορισμών στην Ελλάδα και με σημαντική αύξηση στο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, θα μπορούσαν να φτάσουν αυτό το στόχο.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΥΠΑ, προκύπτει ότι από τότε που ανάλαβε η Fraport το «Δασκαλογιάννης» και μετά από την μονομερή απόφασή της να βάλει λουκέτο στο αεροδρόμιο τους χειμερινούς μήνες, το αεροδρόμιο παρουσίασε πτώση στην κίνηση που κυμάνθηκε από 36-40%. Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με ειδικούς, μεταφράζεται σε απώλεια 500.000 διανυκτερεύσεων στα Χανιά.

Στο 4ο μνημόνιο που υπόγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, υπάρχει ο «ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ» δηλαδή, παρέχεται η ευχέρεια στους δανειστές, αν η χώρα μας καθυστερήσει την πληρωμή κάποιας δόσης των δανείων της, να εκποιήσουν μονομερώς, δηλαδή χωρίς να ρωτήσουν κανένα, δημόσια περιουσία μέχρι ύψους 25 δισεκ. ευρώ. Μ ΄ αυτόν τον όρο θα μπορούσαν να εκποιήσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ.

Μ΄ αυτά κατά νου και με αποδεδειγμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, τη ζημιά για όσους εμπλέκονται με τον Τουρισμό Χανιώτες, ο νομικός κόσμος της πόλης θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο, με ενάγοντες την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων και το Ξενοδοχοεπιμελητηριακό τμήμα και εναγόμενη την Fraport Grecce, το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγής αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη.

Ως διαφυγόν κέρδος νοείται εκείνο που προσδοκά κάποιος με πιθανότητα σύμφωνα με την συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων. Επομένως διαφυγόν κέρδος είναι η ΜΗ επαύξηση της περιουσίας του ζημιωθέντος, λόγω του ζημιογόνου γεγονότος η οποία επαύξηση θα γινόταν σύμφωνα με την συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων. Είναι το κέρδος που θα αποκομιζόταν, αν δεν είχε επέλθει το ζημιογόνο γεγονός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here