Του Ανδρέα Σπανουδάκη
Το ακούσαμε, εδώ στα Χανιά, απο Γερμανό επίσημο : «Η Fraport δεν είναι Εκκλησία«. Βέβαια, δεν μας διευκρίνησε για ποια Εκκλησία μιλά: Αυτή των Προτεσταντών (Μεταρρυθμιστές) που μιλούν πάντοτε με επικριτικό πνεύμα όταν αναφέρονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ή μήπως αναφερόταν στην Ελληνορθόδοξη Βυζαντινή παράδοση του Χριστιανισμού που υφίσταται ως μήτρα των άλλων εκκλησιαστικών παραδόσεων; Προφανώς εννοούσε την προτεσταντική εκδοχή, η οποία δεν αναγνωρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό μαζί με τον αναπτυξιακό μιας επιχείρησης. Δείγματα αυτής της θρησκευτικής πίστης τους στο σκληρό και ασύδοτο επιχειρείν μας έχουν δώσει πολλά. Μεταξύ αυτών και η στυγνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο. Λεπτομέρειες… προσεχώς!
Η αναμόχλευση και η επικαιροποίηση των δηλώσεων αυτών κρίνεται αναγκαία γιατί ήταν ο προπομπός της απάντησης στο υπόμνημα των Αυτοδιοικητικών που παραδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2018 στη Fraport και υπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ και ο διευθυντής Λειτουργιών της Fraport Greece Ηλίας Μαραγκάκης. Μια απάντηση εναρμονισμένη απόλυτα στην οικονομίστικη λογική και προοπτική της γερμανικής ημικρατικής εταιρείας η οποία θα διαχειριστεί το αεροδρόμιο Χανίων αδιαφορώντας προκλητικά για τις αγωνίες των χιλιάδων Χανιωτών που ασχολούνται με τον Τουρισμό.
Στο δια ταύτα: Ο κ. Τσινέλ θεωρεί ότι στερούμαστε μνήμης και κάνει αναφορά - στο υπόμνημα - στην συνεργασία και στο δημόσιο διάλογο που είχε με τους Χανιώτες Αυτοδιοικητικούς. Αν εξαιρέσουμε τη δημόσια συζήτηση στο «Σαμαριά» ο κ. Τσινέλ ΑΡΝΗΘΗΚΕ τη παρουσία δημοσιογράφων στη συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο ο οποίος με… προθυμία υπάκουσε στην επιθυμία του κ. Τσινέλ. Τα περί συνεργασίας, λοιπόν, μπορούμε - ακινδύνως - να τα χαρακτηρίσουμε ως φληνάφημα, ως λόγο ανούσιο.
Στην αρχή του υπομνήματος ο γερμανός ισχυρός άνδρας της Fraport αναφέρει: » Το όραμα είναι κοινό. Να αυξηθεί σημαντικά η κίνηση στο αεροδρόμιο Χανίων καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους«. Έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία να «σταθμεύσoυμε» στη λέξη ΟΡΑΜΑ που φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις των Φραποριανών. Σύμφωνα με το λεξικό ΟΡΑΜΑ σημαίνει «η επιθυμία πραγματοποίησης ενός ιδανικού», ακόμα «ο εξιδανικευμένος στόχος στον οποίο επικεντρώνονται οι ελπίδες ή αποβλέπουν οι ενέργειες ενός ατόμου ή συνόλου».
Το ΟΡΑΜΑ αυτό είχε γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είχε πάρει «σάρκα και οστά» για τους Χανιώτες τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό με την επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέραν της υψηλής, με την δραστηριοποίηση της Ryanair που ωφέλησε τα μέγιστα την τοπική οικονομία. Ως γνωστόν η εταιρεία χαμηλού κόστους ήρθε στα Χανιά χάρη σε μια πρόταση συνεργασίας (περίοδο 2012-2017) , την οποία έκαναν οι ασχολούμενοι με τον Τουρισμό φορείς, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χανίων που στηρίχθηκε στις ανταγωνιστικές τιμές του «Δασκαλογιάννης» την οποία υπονόμευσε και τελικά ακύρωσε η Fraport η οποία δεν ασκεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα 14 αεροδρόμια που δραστηριοποιείται με ακριβότερα τέλη στο «Δασκαλογιάννης».
Kαι πάλι, λοιπόν, τα περί κοινού όραματος είναι ανούσιες φλυαρίες, φληναφήματα, πομφόλυγες της Fraport η οποία διέκοψε την 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου Χανίων βγάζοντάς το απο τους προορισμούς των αεροπορικών εταιρειών τη χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα η ποθούμενη επέκταση της τουριστικής περιόδου να παραμένει ΟΡΑΜΑ για την Fraport. Για ποιό, λοιπόν, ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ μιλούν;
Τελειώνοντας - στο υπόμνημα - αναφέρουν: «Όλοι στη Fraport αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στη διαχείρηση μιας πύλης εισόδου τουριστών και τη σημασία που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Όραμά μας και στόχος μας είναι η ανάπτυξη μιας αμφίδρομης και σταθερής επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης…..» Και παρακάτω: Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε μια νέα συνάντηση μαζί σας τον ερχόμενο Οκτώβριο για σχεδιάσουμε μαζί (all zusammen στα γερμανικά) τον «οδικό χάρτη» της επόμενης περιόδου.» Μα ο κ. Τσινέλ δεν αυτός που κυνικά δήλωσε ότι «κάναμε αρκετά για την ενημέρωση των Χανιωτών;»
Στο τέλος οι Γερμανοί μας προσφέρουν το «κυρίως πιάτο»: Μας λένε ότι τον Οκτώβριο θα «κατεβάσουν τα ρολά» στο Δασκαλογιάννης και μας καλούν να συμμετάσχουμε στο «happy and» της περιόδου αφού όπως ισχυρίζονται η αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού είναι αλματώδης. Μονομερώς αποφασίζουν σε θέματα που αφορούν το Νομό, αδιαφορώντας, επιδεικτικά και προκλητικά, στη πρόταση για συνεργασία προς όφελος και των δυο πλευρών που είχαν προτείνει οι Αυτοδιοικητικοί. Θα κλείνουν όποτε θέλουν και θ΄ ανοίγουν όποτε θέλουν την «πόρτα του σπιτιού μας«.
Κουμανταδόρους δεν είχαμε και κουμανταδόρους βάλαμε με τη βούλα των «πρωτοπαλλήκαρων» του Κοινοβουλίου που τους παράδωσαν τα κλειδιά της πόλης (και οι ίδιοι κάνουν λόγο για τη διαχείρηση - απο τους ίδιους - της πύλης εισόδου). Ωστόσο, δηλώνουν με στόμφο, οι Τσινέλ και Μαραγκάκης - στο υπόμνημά τους - ότι η συνεργασία είναι γι΄αυτούς ΟΡΑΜΑ και ΣΤΟΧΟΣ!!! ΟΡΑΜΑ κατά την θρησκευτική οπτική είναι η υπερβατική εμπειρία η σχετική με τον μεταφυσικό κόσμο. Ως εκ τούτου, τα όσα λένε είναι η καθαρή αλήθεια αφού τηρούν με ιερατική επισημότητα το στυγνό επιχειρείν. Ως οραματιστές (φαντασιόπληκτοι), λοιπόν, οραματίζονται (πάει μακρυά η βαλίτσα) τη συνεργασία στο…. μεταφυσικό κόσμο. Δηλαδή….στην άλλη ζωή!!!!
Πολύ φιλόξενοι και πολύ χουβαρντάδες στα νούμερα αποδεικνύονται. Με την ευκαιρία μπορούν να μας πουν ΠΟΣΑ πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο για την στάθμευση των αυτοκινήτων τους; Για πάρκινγκ δηλαδή για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν για να πάνε στις δουλειές τους.
Εν κατακλείδι, θα υπενθυμίσω (τα υιοθετώ) τα λόγια του Δημάρχου Πλατανιά: …. να προσδιορίσουμε από κοινού τη στάση μας και συντεταγμένα, με κοινή θέση να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ή και να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ στη Fraport Greece, η οποία ΔΕΝ είναι επενδυτής, την ενδεδειγμένη λειτουργία της εθνικής πύλης που διαθέτουμε στον τόπο μας, η οποία έχει έναν αναπτυξιακό, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.» Πρόταση της στήλης, να κληθούν να συμμετάσχουν, σε κοινό μέτωπο, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του Ρεθύμνου.
Τους αφορά άμεσα. Ένα μεγάλο μέρος των αφιξοαναχωρίσεων από και προς Ρέθυμνο εξυπηρετούνται από το «Δασκαλογιάννης». Επομένως τους αφορά και πρέπει να έχουν λόγο. Ισχυρό και αρραγές μέτωπο για το συμφέρον των δυο νομών.