Του Ανδρέα Σπανουδάκη
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι το περιέχον την ύπαρξή μας. Εμείς, δηλαδή οι άνθρωποι, ως περιεχόμενο του περιβάλλοντος δεν θα υπήρχαμε χωρίς αυτό. Ό,τι είναι καλό για το περιβάλλον είναι καλό και για τον άνθρωπο. Ό,τι επιβουλεύεται και εχθρεύεται το περιβάλλον κάνει ζημιά στον ίδιο τον άνθρωπο. Ο σκοπός και ο στόχος πρέπει να είναι η σωστή συμπεριφορά που προάγει τη συμφιλίωση, τη συνεργασία, την αρμονική συνύπαρξη με το περιέχον την ύπαρξή μας, δηλαδή το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος, σήμερα, με την ασέβεια και την αδιαφορία που δείχνει στο περιβάλλον υποβάθμισε την ποιότητα της ζωής του. Υποβάθμισε το φυσικό και πνευματικό του περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον γιατί αναμετρήθηκε εγωιστικά και με πνεύμα αλαζονικής κυριαρχικότητας χωρίς να υπολογίσει ότι η Φύση που είναι αποτέλεσμα δυναμικών αιτιών θα εκδικηθεί τον άνθρωπο και θα τον τιμωρήσει. Και το φυσικό περιβάλλον έχει άμεση σχέση με το πνευματικό. Φυσική ρύπανση - πνευματική ρύπανση.
Οι οικολογικές καταστροφές που τις συνέπειές της ζούμε σήμερα, τις προκάλεσαν η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας και του οικοσυστήματος με τα επί μέρους οικοσυστήματα, η απληστία των εργολάβων, η εκτροπή ποταμών, η εκχέρσωση δασών (πλημμυρικά φαινόμενα), η λατόμευση λόφων και βουνών, η οικοπεδοποίηση των δασών (σκόπιμες πυρκαγιές). Η λεηλασία της φύσης με την υπερκατανάλωση από την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση των φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι, έφεραν τις δυσμενείς μεταβολές που υποθηκεύουν το μέλλον του ανθρώπου.
Για μια σωστή ποιότητα ζωής έχει ανάγκη ο άνθρωπος που θα προστατεύσει πρωτίστως την υγεία του και την περιουσία του. Όμως κατά ένα αντικοινωνικό και βλαπτικό εν τέλει τρόπο ο άνθρωπος ενώ φροντίζει να διατηρεί καθαρό και πολιτισμένο το ατομικό του περιβάλλον που οι συνέπειες των πράξεών του είναι άμεσες με αποδέκτη τον ίδιο, για το φυσικό του περιβάλλον που οι συνέπειες και οι επιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες, οι πράξεις του είναι καταστροφικές με αποδέκτη πάλι τον ίδιο. Εγωιστική και επιθετική η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση με καταστροφικές συνέπειες που ζημιώνουν οικολογικά και αισθητικά τον ανθρώπινο χώρο. Άρθρο στο περιοδικό «Φύση και οικολογία» αναφέρει: «Η οικολογική θεώρηση του κόσμου και της ζωής έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά κυρίως με τα αίτια της καταστροφής, με την νοοτροπία της κυριαρχίας, της ανταγωνιστικότητας και της βίας«.
Ναι, οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες στον τομέα της οργάνωσης, της πρόληψης και της επάρκειας σε μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στα Χανιά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου έχει άμεση ανάγκη, λόγω έλλειψης κονδυλίων, απο λάστιχα πυρόσβεσης αξίας 3000 ευρώ που καταστράφηκαν στις τελευταίες κατασβέσεις. Δηλαδή η Πολιτεία των πολιτικών σαλταδόρων και αρχιμιζαδόρων των κομπιναδόρων και διαπλεκόμενων (διαχρονικά) αφήνουν τους πυροσβέστες να «πάνε ξυπόλυτοι στ΄αγκάθια» σε νέα κατάσβεση. Η απόλυτη καταισχύνη για την Πολιτεία και τους εκπροσώπους της.
Όμως, ας κοιτάξουμε και τον καθρέφτη μας. Και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για τον δημόσιο χώρο, έξω από το σπίτι μας, που δεν φροντίζουμε, για το αναμμένο τσιγάρο που πετάμε, για κάθε ενέργεια που θα βλάψει το περιβάλλον και θα κάνει το βίο μας αβίωτο σήμερα και αύριο. Ενώπιος ενωπίω. Προ των ευθυνών μας.