Του Ανδρέα Σπανουδάκη
Δεν είναι έξυπνο, μάλλον είναι πολιτικά καταστροφικό, να πεις ότι διαγράφεις 9.500 σταυρούς απο την εκλογική σου δύναμη στα Χανιά. Αυτή είναι η «δύναμη» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη όπως καταμετρήθηκε στις βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2015, με το σύνολο για τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει τις 15.299 ψήφους, και για τους έξι υποψήφιους της και ποσοστό 19,40%.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Μαρκογιαννάκης στις εκλογές του 2007 συγκέντρωσε 21.415 σταυρούς προτίμησης, ενώ το 2009 συγκέντρωσε 14,051 σταυρούς προτίμησης. Η σταυροδοσία φανερώνουν την εκλογική δύναμη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη η οποία, τοπικά, θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στην εκλογική υπεροχή του κόμματος. Και μάλιστα, όταν η αυτοδυναμία του κόμματος στις εθνικές εκλογές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, είναι υπο αμφισβήτηση. Γιατί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τον Μαρκογιαννάκη απο το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όταν σε μια εκλογική μάχη καμμιά ψήφους δεν πρέπει να πάει χαμένη; Η Μαρκογιαννάκης θεωρούσε «εκ των ων ουκ άνευ» τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.
Μάλιστα το θεωρούσε ως θέμα υψίστης πολιτικής και ηθικής αξίας για τον ίδιο γιατί όπως έλεγε, επιθυμία του ήταν να αποχωρήσει απο την πολιτική με «ψηλά το κεφάλι». Είναι γνωστό ότι ο βουλευτής Χανίων ως αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε υπογράψει την παραλαβή του C41 που αφορούσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών του 2004 για την οποία είχε κατηγορηθεί μαζί με τρεις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Απο την έρευνα της ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής δεν προέκυψαν στοιχεία για ευθύνες πολιτικών που υπέγραψαν την συγκεκριμένη προμήθεια. Άρα, λοιπόν, τα περί «βαρίδι» ο Μαρκογιαννάκης για τη Ν.Δ., στερούνται λογικής βάσης. Το ερώτημα, λοιπόν, επανέρχεται: Γιατί εξαιρείται απο το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί - κατά την άποψή του - τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως Δευτέρα ή Τρίτη, σε συνέντευξη του κ. Μαρκογιαννάκη στο τοπικό κανάλι της Νέας Τηλεόρασης που ο πρώην βουλευτής - σύμφωνα με πληροφορίες - θα μιλήσει με σκληρή γλώσσα.
Ωστόσο, προσπαθώντας να κατανοήσουμε ποια ήταν τα αίτια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τον Μαρκογιαννάκη, οδηγούμαστε σε δυο λογικοφανείς πολιτικές εκδοχές. Η μια εξ αυτών έχει να κάνει με την διαχείριση της επόμενης μέρες των εκλογών και την αμφισβήτηση που θα εγείρουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κυριάκου σε περίπτωση που το κόμμα του δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία. Η αμφισβήτηση αυτή θα είναι έντονη και θα χρεωθεί στον Κυριάκο ως προσωπική αποτυχία σε μια πολιτική περίοδο που η κυβέρνηση εμφανίζει μεγάλες εκλογικές απώλειες. Βέβαια, για τους γνωρίζοντες την ελληνική πολιτική πραγματικότητα το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία έχει και «το μαχαίρι και το πεπόνι». Αυτό θα φανεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ο Κυριάκος γνωρίζει πολύ καλά ότι ως απόγονος του Κ. Μητσοτάκη θα υπονομευθεί εσωκομματικά από την πτέρυγα των Καραμανλικών και γι΄ αυτό θέλει να δημιουργήσει, εντός της Νέας Δημοκρατίας, ένα «κόμμα» καθαρά προσωποπαγές με βουλευτές δικούς του που θα τον στηρίξουν στα δύσκολα. Σ’ αυτό το σχεδιασμό ο Μαρκογιαννάκης δεν θεωρείται «δικό του πρόσωπο». Την άποψη αυτή ενισχύει η παλαιότερη σύμπλευση του Χρήστου με τη Ντόρα στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας που συνυπόγραψαν τον Μάιο του 2010 μαζί με τους Γιώργο Κοντογιάννη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Η άποψη αυτή ως δεύτερη εκδοχή, ενισχύεται απο το γεγονός της πολιτικής καθόδου της Ντόρας Μπακογιάννη στα Χανιά που, κατ΄ επανάληψη, έχει επαναλάβει τα λόγια του πατέρα της: «απο τα Χανιά παίρνω δύναμη» υπονοώντας την πολιτική δύναμη αφού τα Χανιά και η Κρήτη είναι το εφαλτήριο των Μητσοτάκηδων για τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς. Μέσα σ΄αυτόν τον σχεδιασμό είναι και η κάθοδος της Ντόρας στα Χανιά και συγκεκριμένα για να παραχωρήσει την θέση της στην Α’ Αθηνών στο γιό της Κώστα Μπακογιάννη.
Η Ντόρα στα Χανιά αλλά και σ΄ ολόκληρη την Κρήτη θα επιδιώξει να στελεχώσει τους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα της εμπιστοσύνης της που θα στηρίξουν τους μελλοντικούς πολιτικούς σχεδιασμούς της. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι σχέσεις Ντόρας και Κυριάκου είναι «ζε να σ΄αγαπώ και ζε να μη σε θέλω». Ντόρα και Κυριάκος δουλεύουν για την επόμενη μέρα των εκλογών γιατί γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Πρώτο κόμμα θα είναι. Αυτοδύναμο για σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι; Θα ήταν άραγε ριψοκίνδυνο να ειπωθεί ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι στα «χέρια» της Ντόρας που θέλει να προωθήσει τον γιο της εφαρμόζοντας το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;» Βέβαια, η Ντόρα δεν έχει την επιρροή στην εκλογική βάση που είχε ο πατέρας της που μπορούσε να κατευθύνει τα τοπικά πολιτικά πράγματα.
Απ’ αυτά τα υποθετικά σενάρια προκύπτει ότι ο αποκλεισμός Μαρκογιαννάκη υπαγορεύθηκε από τον σχεδιασμό του Κυριάκου για την διαχείρηση της επόμενης μέρας των εκλογών. Ο Κυριάκος, όπως λένε άνθρωποι του Χρήστου, δεν υπολόγισε ότι ο πρώην Εισαγγελέας δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα και δεν θα γίνει το άθυρμα στους σχεδιασμούς των Μητσοτάκηδων.