Η εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη για τυχόν ποινικές ευθύνες και στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να κληθούν για εξηγήσεις οι πρώτοι ύποπτοι, για εγκληματικές παραλείψεις και πράξεις. Οι ύποπτοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση καθήκοντος.
Του Ανδρέα Σπανουδάκη*
Στο στόχαστρο μπαίνουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα όσα προκύπτουν από τις μέχρι τώρα καταθέσεις. Οι ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τον Σεπτέμβριο, με ονοματεπώνυμα και όχι κατά παντός υπευθύνου.» Επειδή το ρεπορτάζ ίσως να σπεκουλάρει πολιτικά πρόσωπα αφού δεν αναφέρεται σε πιθανές ευθύνες τους, ρωτάμε: Όταν ο Σπίρτζης (κύριος;;;;) παραδέχτηκε, με δηλώσεις του, ότι δεν προχώρησε τους δασικούς χάρτες και ότι, στο μερίδιο που του ανήκει, έχει ευθύνη για τον φράχτη που έκλεινε τη δίοδο προς τη θάλασσα και βρήκαν φρικτό θάνατο, απο τη φωτιά που τους πρόλαβε, 25 άνθρωποι μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, είναι ομολογία ενοχής;;;
Και μάλιστα, με απίστευτο κυνισμό δηλώνει ότι έχει ΠΟΣΟΣΤΟ ευθύνης δηλαδή όχι για το σύνολο των νεκρών, αλλά για κάποιους απ΄ αυτούς; Πόσους δηλαδή, 5, 7, 10, 15; Αυτό δεν είναι ομολογία ενοχής για ανθρωποκτονία κατά συρροή, που προκλήθηκε απο αμέλεια ή πλημμελή άσκηση καθηκόντων; Μ΄ αυτή τη δημόσια ομολογία ενοχής η Δικαιοσύνη θα παραπέμψει. αμελλητί, τη δικογραφία στη Βουλή για να αρθεί η προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών;
Ή μήπως η έρευνα και ο καταλογισμός ευθυνών θα εξαντληθεί σε ιδιώτες, σε Δημάρχους και στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής; Μήπως γι΄αυτό γίνεται σπέκουλα; Με τις δηλώσεις του αυτές ο υπουργός, ο οποίος ως ξένο σώμα στο ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος απο το βαθύ ΠΑΣΟΚ «του σεμνά και αρπαχτά», κολλητός του Τζοχατζόπουλου (ένας εκ της ιστορικής τρό’ι’κας) με τις μίζες και την χλιδάτη ζωή, στέλνει το μήνυμα προς τα συντρόφια του στην κυβέρνηση «ότι υπάρχει συνυπευθυνότητα στο υπουργικό συμβούλιο» για τα αυθαίρετα. Όπως η παρέμβαση Κουρουπλή, ως υπουργός Εσωτερικών, για την ΜΗ κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων. Προερχόμενος και αυτός απο το ΠΑΣΟΚ (1993-2011).
Γνωρίζει, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική, ότι κάποιος «θα πληρώσει το μάρμαρο» και όχι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Αυτό εξάλλου, θα έθετε σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή σε μια περίοδο που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν «κατεβάσει μαύρες πλερέζες». O Σπίρτζης πήρε το μύνημα και το επιστρέφει : Γνωρίζει ή έχει πληροφορίες ότι θα αποπεμφθεί απο την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό που έρχεται οσονούπο.
Γι΄ αυτό και κάνει λόγο για «ποσοστό ευθύνης» και ότι το «ποσοστό ευθύνης του θα κριθεί στις κάλπες». Δηλαδή η υπουργική του θητεία και οι πιθανές παραλείψεις ή τα λάθη του θα κριθούν απο τον ελληνικό λαό και όχι απο τον πρωθυπουργό ή τη Δικαιοσύνη. Προφανώς θα έχει κατά νου αυτό που είχε πει ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος: «Ο πολιτικός κρίνεται στις κάλπες και όχι στα Δικαστήρια». Πολύ βολική άποψη για τους αριβίστες, μακιαβελιστές και αμοραλιστές πολιτικούς που η βουλευτική τους ιδιότητα, γι΄ αυτό και η «κούρσα» της επανεκλογής τους, νομιμοποιεί κάθε αντιδεοντολογική και έκνομη συμπεριφορά. Συνοψίζετε στο, «με ψήφισε ο κόσμος, είμαι ηθικός και έντιμος». Ίσως γι΄ αυτό ακούμε για προεκλογικές καμπάνιες εκατομμυρίων.
Εξ΄ άλλου πέρα απο το απαλλαχτικό, η κατάκτηση της βουλευτικής έδρας είναι συμφέρουσα οικονομική επένδυση που εγγυάται απόσβεση των επενδυμένων χρημάτων σε μια τετραετία: Μίζες, διαχείρηση κονδυλίων (π.χ. για μετανάστες), βουλευτική αποζημίωση, συμμετοχή σε επιτροπές, επιδότηση ενοικίου, τηλέφωνα, ταξίδια, αυτοκίνητα και άλλα πολλά που δεν μαθαίνομε.
Με την ευκαιρία και σε σύγκρουση με το παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, ανήθικο και απαλλαχτικό επιχείρημα που δίνει «άφεση αμαρτιών» σε πολιτικούς που έχουν κατηγορηθεί για καταπάτηση του όρκου τους, θα υπενθυμίσω την πρόταση που είχε καταθέσει ο Πέτρος Τατούλης, βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας: «Αν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, για τους πολιτικούς πρέπει να ισχύσει το τεκμήριο της πολιτικής ενοχής μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου».
Συμπερασματικά: Το σκηνικό έχει στηθεί. Κατεδάφιση αυθαιρέτων για όσα υπάρχουν πράξεις κατεδάφισης, τα υπόλοιπα, εκατοντάδες χιλιάδες, θα περιμένουν κάποιες δεκάδες χρόνια για να εκδοθούν πράξεις κατεδάφισης. Για ένα σημαντικό αριθμό απ΄αυτά, λόγω του «κινδύνου» κατεδάφισης, θα ξεκινήσει απο τους ιδιοκτήτες η διαδικασία νομιμοποίησης. Το νομοθετικο πλαίσιο υπάρχει (νόμος 4495). Κράτος και Πολιτικοί Μηχανικοί «θα χεστούν στο τάληρο». Και οι νεκροί;;; » Ε, αυτοί ας πρόσεχαν».
Αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2007 στην Ηλεία, τον Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα και μόλις πριν λίγες μέρες στην Κινέτα. Σύνολο 187 νεκροί!!! Θυμάστε το σλόγκαν: «Το δηλώνεις, το σώζεις». Αυτό πλάσαρε και ο Σπίρτζης. Το γραφείο του, έχοντας, παρακαλώ, την επιστημονική πείρα, νομιμοποιούσε αυθαίρετα στο Μάτι.
Δεν έκανε κάτι παράνομο. Όσοι δεν τα νομιμοποίησαν … παράνομα διαβιούσαν στην περιοχή και ως… παράνομοι πέθαναν!!!
*