ΑΠΟΨΗ: Η πολιτική στόχευση της Ντόρας…

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

«Ο πατέρας μου έλεγε πάντα ότι όταν κατεβαίνεις στα Χανιά δεν δίνεις δύναμη, παίρνεις δύναμη. Αυτή τη δύναμη πήρα κι εγώ. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω με μία μαντινάδα: Με τα δικά σας τα φτερά πετώ και δεν φοβάμαι, δεν με τρομάζουν οι καιροί, όπως και να βαράνε…», είχε πεί η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Χανίων. Πράγματι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ως αφετηρία και εφαλτήριο τα Χανιά αλλά και την ευρύτερη Κρήτη. Εξ ου και το προσωνύμιο «Κρητικάρχης».

Η απόφαση της Ντόρας να πολιτευτεί στα Χανιά, να εγκαταλήψει την Α’ Αθήνας για να καλύψει -κατά την άποψή μας - το κενό του πατέρα της, προφανώς, μας προϊδεάζει για τους πολιτικούς και γιατί όχι και για τους ιδεολογικούς στόχους της που δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις ως ανορθόδοξους αφού κινείται εντός των κομματικών πλαισίων. Στόχων «πασπαλισμένων» με προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Για να «χαρτογραφήσουμε» τις πολιτικές κινήσεις της Ντόρας που έχουν σημείο εκκίνησης τις δηλώσεις του αδερφού της Κυριάκου o oποίος είχε πει ότι κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν θα μετέχει σε κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να «πάμε προς τα πίσω» για να αναζητήσουμε την αλήθεια στα λόγια της μαντινάδας:

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1977 ιδρύθηκε το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων απο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με σκοπό να πάρει μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους και δημιουργήθηκε απο την ανάγκη ανασύστασης του Βενιζελικού κόμματος των Φιλελευθέρων που είχε ιδρύσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήταν η πολιτική συνέχεια του κόμματος των Ξυπολύτων που είχε ιδρύσει ο παπούς του Κωστής Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα ήταν η αντίδραση του Κώστα Μητσοτάκη στα σχέδια του Γεωργίου Παπανδρέου να τον αποκλείσει απο την αρχηγία της Ενώσεως Κέντρου. Στις εκλογές του 1977 το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων παρ΄ ότι δεν είχε κατεβεί σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πήρε 55.494 ψήφους, ποσοστό 1,08%. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κρήτη πήρε 38.368 ψήφους με το σαρωτικό ποσοστό 70% των συνολικών ψήφων. Αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στα Χανιά με ποσοστό 25,71% και εξέλεξε βουλευτή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το διάβημα αποδείχθηκε βραχύβιο αφού ένα χρόνο μετά προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία.
Η ιστορία, λοιπόν, αλλά και η μαντινάδα, δικαιώνει τον αείμνηστο Κ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι παίρνει «δύναμη» υπονοώντας πολιτική δύναμη από την Κρήτη. Η Μεγαλόννησος, ιστορικά και γεωπολιτικά, πάντα είχε ένα σπουδαίο ρόλο που «οδηγούσε» τις εξελίξεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τον Μάιο του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθώς, αγνοώντας την κομματική γραμμή, ψήφισε υπέρ της εισόδου της Ελλάδας στα Μνημόνια και στις 21 Νοεμβρίου του ιδίου έτους συνυπογράφει την ίδρυση του κόμματος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ως ανεξάρτητος βουλευτής μαζί με τους Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Κοντογιάννη και Λευτέρη Αυγενάκη εκπροσωπούν το κόμμα στη Βουλή.

 

Ιχνηλατώντας τις τότε πολιτικές κινήσεις του Κώστα Μητσοτάκη και της Ντόρας, εντοπίζουμε ένα κοινό στοιχείο: Την δυναμική αντίδραση και των δυο στους πολιτικούς αποκλεισμούς που τους επέβαλαν οι ηγεσίες των κομμάτων τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να σηματοδοτήσει ένα νέο πολιτικό ήθος μίλησε για τερματισμό της οικογενειοκρατίας κάτι που κρινόμενο με αυστηρούς όρους, ερμηνεύεται ως πολιτικός αποκλεισμός της Ντόρας σε υπουργικό θώκο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και η Ντόρα αντέδρασε όπως και ο πατέρας της το 1977. Προφανώς, μέσα στον πολιτικό της σχεδιασμό δεν είναι η δημιουργία νέου κόμματος, αλλά επιδιώκει να παίξει, προσώρας, ένα ρόλο περιορισμένης ηγετικής εμβέλειας, που αφορά σε επίπεδο Κρήτης (Κρητικάρχης) με την προώθηση, μέσω των ψηφοδελτίων, των δικών της υποψηφίων. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται και από τον «αγώνα δρόμου» που κάνει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης για να είναι υποψήφιος, που θεωρείται άνθρωπος κοντά στη Ντόρα από την εποχή της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

 

Η στόχευση της Ντόρας είναι: Πρώτον, να καλύψει το πολιτικό κενό που άφησε ο πατέρας της και δεύτερον να προβάλει, με εξασφαλισμένη επιτυχία, το ηγετικό της προφίλ. Στόχοι και κινήσεις απολύτως εφικτοί που τους ευνοούν οι πολιτικές συγκυρίες σε τοπικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο και δεύτερον πανελλαδικά για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα δεν θα «χαρίσει» σε κανένα, ούτε στο παρόν ούτε και στο μέλλον, την πολιτική προίκα του πατέρα της. Εξ’ άλλου έχει και πολιτικό διάδοχο που ουσιαστικά αυτόν αφορά η δήλωση του Κυριάκου περί οικογενειοκρατίας. Ο Κυριάκος βλέπει σαν μελλοντική πολιτική απειλή τον ανηψιό του και γιό της Ντόρας Κώστα Μπακογιάννη εγγονό του Κώστα Μητσοτάκη, με σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό έργο ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Πρόσωπο, αν και νεαρός, δοκιμασμένο στον πολιτικό στίβο με νίκη κατά του πολιτικού αντιπάλου του του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό 56,06%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here