ΑΠΟΨΗ: Πού πήγαν τα 450 εκατομμύρια ευρώ;

 

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν σχεδόν εφτά χρόνια, πλην όμως η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, τέθηκε στο αρχείο το 2013 μετά από τροπολογία που είχε ψηφιστεί για «ακαταδίωκτο» εμπλεκομένων , τραπεζικών και κομματικών στελεχών, για τα κομματικά δάνεια.

Ωστόσο η υπόθεση επανήλθε στα χέρια των Εισαγγελέων στα τέλη του 2017 οπότε και διαβιβάστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και έτσι η έρευνα ξεκίνησε και πάλι.

Παρά τους δεκάδες ελέγχους για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σε βάθος δεκαετιών, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που άρπαξαν τα κόμματα τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις κρατικές επιχορηγήσεις -Απόλυτη κάλυψη και από την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής

Τα κόμματα, τα εντός της Βουλής και περισσότερο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πήραν πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές τράπεζες και στη συνέχεια πέρασαν τροπολογία από τη Βουλή για να απαλλαγούν οι εμπλεκόμενοι από τις ποινικές ευθύνες. Σα να μην έφτανε όλο αυτό, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα ακάθεκτοι το βιολί τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για δανεια κομμάτων

Από τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων διαπιστώθηκε ότι:

«1) Σε πολλά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολο τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν, να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων από το άρθ. 5 αρ. 1 Ν. 3023/2002.

2) Σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων.

3) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του, κατά παρέκκλιση της διατάξεως του αρθ. 7 παρ. 4 του ανωτέρω νόμου. Ωστόσο, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη:

α) Το γεγονός, ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των κόμματων, που προβλεπόταν από τις διατάξεις του Ν. 3023/2002, υπέστη ουσιώδεις και σημαντικές τροποποιήσεις, με τη θέση σε ισχύ του Ν.43θ4/2014, με έναρξη ισχύος του Νόμου αυτού κατά τη διάταξη του .αρθ. 33, από 01-01-2015, που καθόρισε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων,

β) Το γεγονός, ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις απαιτήσεις του νόμου υπό το πρίσμα των νομοθετικών μεταβολών που επέφερε ο Ν. 4304/2014, ήταν πολύ μικρό, λαμβανομένου υπ’ όψη και του ότι το έτος 2015 διενεργήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που δυσχέρανε έτι περαιτέρω το έργο της προσαρμογής των πολτπκών κομμάτων στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις,

γ) Το γεγονός ότι οι νέες ρυθμίσεις που εισήχθησαν με το Ν. 4304/2014 επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ’ έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ κατήγορος, ήτοι υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ανωνύμων εταιρειών, τα δε πολιτικά κόμματα ως έκτης φύσεως τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής η έγκαιρη συμμόρφωση τους προς τις υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος,

δ) Το γεγονός, ότι κατά τα προηγούμενα έτη, και με βάση αποφάσεις της επιτροπής, είχε δημιουργηθεί μια μακρά χρονικά πρακτική, κατά την οποία η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη ιστορικοπολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους που προέβαλαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, αποδεχόταν την παρέκκλιση από συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έθετε ο νόμος προς τα κόμματα αυτά, ιδίως ως προς τον τρόπο θεώρησης κουπονιών…».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς στέλνουν κλήσεις στους “υπόπτους” προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας (τα τραπεζικά στελέχη) ενώ τα στελέχη των κομμάτων καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.Ο κυριότερος όγκος των υπόπτων καλείται από την Αγροτική Τράπεζα και δευτερευόντως από την Εθνική τράπεζα, με το σύνολο των εμπλεκομένων να φθάνουν τους 60.

Υ.Γ.1.: Θα είναι αφελής και ανόητος όποιος πιστεύει ότι αυτός ο πακτωλός χρημάτων χρησιμοποιήθηκε, στο σύνολό του, για να καλύψει τις ανάγκες των κομμάτων όταν οι επικεφαλής αυτών έχουν το προνόμιο να τα διαθέσουν κατά το δοκούν….

Υ.Γ. 2: Όλα τα κόμματα τα εντός της Βουλής που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση οφείλουν να μας δώσουν λογαριασμό για το πού πήγαν τα 450 εκατομμύρια. Το ερώτημα γίνεται πιο επιτακτικό αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι κάποιοι, λόγω κρίσης, χάνουν το σπίτι τους για δάνεια μερικών χιλιάδων ευρώ, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που δάνειζαν τα κόμματα, δάνεισαν γνωστή πολυεθνική ελληνική εταιρεία με 45 εκατομ. ευρώ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ. Αυτές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πήραν 27 δις ευρώ για αναδιάρθρωση τα οποία εγγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό ως χρέος του ελληνικού λαού!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για δανεια κομμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here