Συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα δάνεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κομμάτων και δηλώνει ξεκάθαρα ότι «το πάρτι της διαπλοκής ήταν αχαλίνωτο». Ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλωμενάκης υπογραμμίζει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του βουλευτές της «Κουμουνδούρου», εξακολουθούν να κοιτάζουν τους πολίτες στα μάτια και να τους λένε την αλήθεια, παρά το επικριτικό προς την κυβέρνηση κλίμα που επικρατεί. Ο γνωστός δικηγόρος καταθέτει ακόμη τη δική του άποψη για το τι θα γίνει στην Κρήτη με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, απαντώντας παράλληλα και για το φερόμενο «πάρτι» που φημολογείται πως βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.). Δεν διστάζει να τοποθετηθεί ακόμα και για τον «θορυβώδη» Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας από τα Σφακιά, Παύλο Πολάκη.
Απλοί πολίτες, εκείνοι δηλαδή που σας οδήγησαν στην εξουσία ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους απέναντι σας για δεύτερη φορά ακόμη και μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, τώρα σας στοχοποιούν κατηγορώντας σας ευθέως για πλήρη ανακολουθία προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικών επιλογών. Πόσο εύκολα μπορείτε πλέον, όχι εσείς προσωπικά αλλά οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα , να κοιτάτε «κατάματα» τους πολίτες… ;
Τόσο πριν όσο και τώρα, κοιτούσαμε και κοιτάμε τους πολίτες κατάματα. Θα τους κοιτάμε με το μέτωπο ψηλά και μετά τη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Όχι από αλαζονεία, ασφαλώς, αλλά με την πεποίθηση ότι προσπαθούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια να φέρουμε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου αναγκαστικά διέφεραν ουσιωδώς από εκείνες του περσινού Ιανουαρίου. Τότε υπήρχε, ειν’ αλήθεια, μια ευφορία, μάλλον υπερβολική όπως αποδείχτηκε. Στις τελευταίες εκλογές η κυρίαρχη δέσμευσή μας ήταν ότι θα αγωνιστούμε στα νέα πλαίσια που διαμόρφωσε η συμφωνία του καλοκαιριού 2015 με τους δανειστές. Να βγάλουμε τη χώρα από την καταραμένη κρίση που κληρονομήσαμε, με την κοινωνία όρθια. Με τους δρόμους της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ανοιχτούς. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αυτόν τον αγώνα και τον αντιλαμβάνεται και τον κατανοεί ο ελληνικός λαός. Αν θα δικαιωθούμε θα το κρίνει το αποτέλεσμα. Ως τότε δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε , τίποτα να κρύψουμε. Είμαστε εδώ και παλεύουμε.
«Τον Σεπτέμβριο του 2014 , όταν εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα παραλαμβάναμε όχι απλώς άδεια αλλά υπονομευμένα ταμεία»
Πιστέψατε τελικά σε ένα ουτοπικό πρόγραμμα (σ.σ. της Θεσσαλονίκης) το οποίο ουσιαστικά είχε ξεκινήσει να κλείνει τον κύκλο του, ακόμη και πριν έρθει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση;
Υπό προϋποθέσεις το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να το πει κανείς ακόμα και σήμερα ρεαλιστικό.. Οι προϋποθέσεις θα ήταν να μην είχε στηθεί η παγίδα της 5ης -επί Σαμαρά- αξιολόγησης, να μην είχε υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους δανειστές, να είχαμε και εμείς κινήσει πιο γρήγορα κάποιους μηχανισμούς που σήμερα βλέπουμε σιγά-σιγά να παίρνουν μπρος. Είναι μια μεγάλη συζήτηση ασφαλώς. Τον Σεπτέμβριο του 2014 , όταν εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα παραλαμβάναμε όχι απλώς άδεια αλλά υπονομευμένα ταμεία. Όμως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανέδειξε πρώτο κόμμα μόνο το πρόγραμμά του, αλλά μια βαθιά κοινωνική ανάγκη αλλαγής. Η ανάγκη σαρωτικών αλλαγών ,αναδημιουργίας εν τέλει, διατηρείται μέχρι και σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό και βιώνεται ως ζωτική από πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Αυτό είναι που μας δίνει όχι απλώς πολιτική νομιμοποίηση αλλά και δύναμη.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που χρεώνετε , με την ευθύτητα που σας διακρίνει, στη σημερινή κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά;
Σε αρκετούς τομείς υπάρχει καθυστέρηση εφαρμογής απλών , ουσιαστικών λύσεων. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας, ούτε και υπάρχει λόγος να μην το παραδεχόμαστε. Αν, πλάι στα όσα πολύ ουσιώδη και με αναμορφωτική προοπτική που έχουμε πετύχει στον ένα χρόνο, πρέπει να σημειώσουμε και το πού καθυστερήσαμε, αναφέρω επιγραμματικά μερικούς τομείς: Στα δημόσια έσοδα από την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ιδίως τη μεγάλη. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί ο μεγάλος πλούτος ιδίως οι λεγόμενες ενδο-ομιλικές συναλλαγές όπου γίνεται πραγματικό πάρτι φοροκλοπής. Παρόλο που σημειώθηκαν αρκετές επιτυχίες εκεί, η οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών άργησε κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικά , όχι από πρόθεση αλλά από αδυναμία ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Ακόμα, δεν έχουν επανελεγχθεί όλες οι εκκρεμείς και σε λειτουργία μεγάλες δημόσιες συμβάσεις με στόχο να πετύχουμε αναθεωρήσεις σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σε επίπεδο «χαμηλότερης» πολιτικής, ως αδυναμία εντοπίζω την καθυστέρηση στη δημιουργία νέου πλαισίου διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων, που και αυτή έχει οικονομικό αντίκρυσμα αλλά κυρίως είναι ζήτημα ισοπολιτείας. Και στη διαχείριση του προσφυγικού, παρόλο που η αντιμετώπιση ήταν γενικά ορθή, τιτάνια θα την έλεγα δεδομένου το όγκου ξένων ατόμων που διαχειριστήκαμε, σημειώθηκαν προβλήματα. Εδώ χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση και , ευτυχώς, βλέπουμε αρκετά σημάδια. Τέλος αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αγκυλώσεων, την εν γένει λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Εδώ το στοίχημα είναι μεγάλο πλην τα βήματα λιγοστά. Πρόκειται για την καθημερινότητα του πολίτη που πρέπει να αλλάξει προς μια κατεύθυνση ισονομίας, δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας σύγχρονου Κράτους. Ελπίζω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε κάνει και στους τομείς αυτούς σημαντική πρόοδο.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ… Η ΑΛΛΗ «ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»
Είναι η Ελλάδα, το πειραματόζωο της Ευρώπης…; Εκτιμάτε πως η Ελληνική «Κυβερνώσα Αριστερά» θυσιάστηκε για να μην πάρει ευρωπαϊκό – κινηματικό χαρακτήρα, κόντρα στους ισχυρούς του Βορρά η άλλη όψη της πολιτικής…;
Η «άλλη όψη της πολιτικής» όπως χαρακτηριστικά την ονομάζετε, είναι η αντίσταση στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκπορεύονται από την Γερμανία και τους συνοδοιπόρους της. Δεν πρόκειται μόνο για την αντίσταση της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά ,ευρύτερα, των χωρών εκείνων και των κοινωνικών στρωμάτων που υφίστανται την πολιτική των περιορισμών και της λεγόμενης «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Είδαμε την απήχηση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να συγκεντρώσει στην Αθήνα τους ηγέτες του Νότου. Μια καλή αρχή για την καταγραφή , αρχικά, των μετώπων αντιπαράθεσης που εκ των πραγμάτων υπάρχουν και συσπείρωσης σε δεύτερο χρόνο με προοπτική την άσκηση κοινών πολιτικών στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Θα βγάλουμε τη χώρα από την καταραμένη κρίση που κληρονομήσαμε, με την κοινωνία όρθια».
Πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την πορεία των τοπικών ζητημάτων με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο ισχυρή κυβερνητική εκπροσώπηση για το νομό. Τέσσερις βουλευτές, ένας Υπερπουργός και ένας Αναπληρωτής Υπουργός, είναι μια πανίσχυρη σύνθεση που ουδέποτε την είχαν τα Χανιά. Κάντε μου τη «μετάφραση» με συγκεκριμένα παραδείγματα…
Νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά, τόσο ως προϊόν της δραστηριότητας των συντρόφων μας Υπουργών , όσο και της συνολικής δικής μας καθημερινής δράσης. Σημειώσαμε αρκετές επιτυχίες πάνω σε χρονίζοντα θέματα, συνδράμαμε στο βαθμό του εφικτού στην αντιμετώπιση πολλών και ποικίλων προβλημάτων ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, εννοείται όπου επρόκειτο για δίκαια αιτήματα και όχι ατομικές εξυπηρετήσεις που δεν βρίσκουν έρεισμα στο νόμο. Η δράση μας είναι συλλογική και αυτό είναι το νέο ήθος που θέλομε να φέρουμε. Εξ ου και τα κοινά μας γραφεία. Πρόσφατα κάναμε τον απολογισμό του έτους . Εύκολα διαπιστώθηκε θετικό πρόσημο. Πάντα φυσικά δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, την οποία συνδράμομε κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας με τα Υπουργεία και στην προώθηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως λ.χ. προκειμένου για τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου για τα θέματα βιολογικού και απορριμμάτων. Το ίδιο και με τις παραγωγικές υπηρεσίες του νομού, τους συνδικαλιστικούς φορείς, με έμφαση στους φορείς των εργαζομένων και των αιτημάτων τους και στους καλλιεργητές. Αντιμετωπίζουμε με τους συνεργάτες μας, που σιγά-σιγά αποκτούν εμπειρία στο χειρισμό σύνθετων τοπικών θεμάτων, με ζήλο και συνέπεια όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νομού.
Ο συντοπίτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δημιουργεί συχνά εντάσεις με τις τοποθετήσεις – επιλογές του. Έχουν φθάσει στο σημείο να σας ενοχλούν κάποιες από τις απόψεις όπως αυτές γίνονται από τον ίδιο;
Ο Παύλος εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα του νομού ως ένας ορμητικός, ασυμβίβαστος και αποτελεσματικός αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις ιδιότητες του αυτές δεν τις περιέστειλε ως Υπουργός και δεν υπήρχε κανείς λόγος να το κάνει, μια που εκεί που είναι σήμερα συχνά χρειάζονται και τέτοιες αρετές. Βεβαία οι ίδιες αυτές ιδιότητες του χαρακτήρα του προσδίδουν ταυτόχρονα στο δημόσιο λόγο του μια τραχύτητα. Θα συμφωνήσετε όμως πιστεύω ότι ένας πολιτικός κρίνεται από τα έργα του, κυρίως, και όχι από τα λεγόμενα του. Όσο για τις εντάσεις για τις οποίες κάνετε λόγο ότι προκαλεί, ας σκεφτούμε ποιο ποσοστό απ’ αυτές μπορεί να οφείλεται σε στοχοποίηση από τα συμφέροντα που θίγονται, μια που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εργάζεται με αποφασιστικότητα και συνέπεια στην αποκάλυψη και καταστροφή παλιών διεφθαρμένων συστημάτων διαπλοκής και λεηλάτησης δημοσίου χρήματος.
ΚΡΗΤΗ , ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ… Μ.Κ.Ο.
Το τελευταίο διάστημα το θέμα που κυριαρχεί στην Κρήτη είναι το προσφυγικό. Είναι η λύση που προκρίνεται η βέλτιστη δυνατή και πόσο σύμφωνος είσαστε με αυτήν;
Προφανώς στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού η Κρήτη δεν μπορεί να αξιώνει εξαίρεση. Για μένα οι αντιδράσεις είναι απλώς αδιανόητες. Κάποιοι, ακόμα και παράγοντες σοβαρών – υποτίθεται – και όχι περιθωριακών πολιτικών δυνάμεων υποκύπτουν στον πειρασμό να κολακέψουν ένα ανεπεξέργαστο συλλογικό φοβικό αίσθημα. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Μπορούμε να καθήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις ανά νομό. Αυτό επιτάσσουν οι καιροί .
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» μεγάλα συμφέροντα πίσω από όλη αυτή την ιστορία με τους μετανάστες στην Κρήτη. Πως αντιμετωπίζετε ως κυβέρνηση τέτοιου είδους «μπίζνες» όταν οι… φήμες επιβεβαιώνονται;
Αν εννοείτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα επιχειρηθεί οτιδήποτε. Γι’ αυτό και η επιτήρηση της οικονομικής διαχείρισης πρέπει να είναι συνεχής και υπεύθυνη και να υπόκειται σε λογοδοσία. Η Κυβέρνηση απ’ ότι μας διαβεβαιώνει ο αρμόδιος Υπουργός έχει λάβει τα μέτρα της.
«ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΗΤΑΝ ΑΧΑΛΙΝΩΤΟ»!
Πόσο σωστός ήταν ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και πως σχολιάζετε εσείς το «κεφάλαιο» Καλογρίτσας και όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα που μόνο κρυστάλλινος δεν δείχνει να αποδεικνύεται ο σχετικός πολύκροτος διακανονισμός…
Το «κεφάλαιο Καλογρίτσας» έκλεισε. Όσοι επιχείρησαν να το καπηλευτούν διαψεύστηκαν. Στην περίπτωση του διαγωνισμού ο Νόμος και τηρήθηκε και θα τηρηθεί μέχρι το τέλος. Δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος ότι και στην αντιπαράθεση για τα τηλεοπτικά η ΝΔ υπέστη σημαντική πολιτική ήττα. Μια ακόμα μετά από τις τόσες επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη, που άκριτα και ανιστόρητα και σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα επέλεξε να υπερασπιστεί προκλητικά, θα έλεγε κανείς, τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγαλοκαναλαραχών. Όπως ξέρετε συμμετέχω στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια μέσων μαζικής επικοινωνίας και κομμάτων. Είναι μια πολύ σημαντική τιμή για μένα αλλά και μια εμπειρία ταυτόχρονα που μου επιτρέπει να έχω πληροφορηθεί πολλές άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ασυδοσίας του παλιού συστήματος διαπλοκής. Ειδικά στην τηλεόραση το πάρτι της διαπλοκής ήταν αχαλίνωτο. Μπορώ να βεβαιώσω κατηγορηματικά ότι βασικός σκοπός της κοπιώδους προσπάθειας που όλοι μας καταβάλλουμε είναι να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα από την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Το τηλεοπτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει, με βάση τη νομιμότητα και σε όφελος του δημοσίου. Οι κανόνες ποιότητας και σεβασμού των νόμων ιδίως του περίφημου πια άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος θα γίνονται σεβαστοί, όσα εμπόδια και αν θέτει, συνενωμένη, η διαπλοκή και οι πολιτικοί της εκφραστές.
Το «μοντέλο» του διαγωνισμού που ακολουθήθηκε για τους σταθμούς Εθνικής εμβέλειας ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς έχει δηλώσει πως «δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των περιφερειακών σταθμών». Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα κανάλια της περιφέρειας εκτιμάτε πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;
Η γενική αρχή ότι για τη χρήση δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες πρέπει να καταβάλλεται αντίτιμο, που θα συμφωνήσετε είμαι σίγουρος ότι είναι ορθή, δεν μπορεί παρά να έχει ενιαία εφαρμογή σ’ όλη την Επικράτεια. Φυσικά οι ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας θα πρέπει και θα ληφθούν υπ’ όψιν. Ιδιαίτερα θα εκτιμηθούν, πιστεύω, οι οικονομικές δυνατότητες αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα για το επιχειρηματικό σχήμα που θα ζητήσουν την άδεια για να προσδιοριστούν όσο πιο σωστά γίνεται παράμετροι όπως το τίμημα και ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός εργαζομένων .
«Ο κ. Μητσοτάκης άκριτα και ανιστόρητα και σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα επέλεξε να υπερασπιστεί προκλητικά, θα έλεγε κανείς, τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγαλοκαναλαραχών»