Λαγάνα
Οι πιστοί, την Καθαρά Δευτέρα τρέφονται με λαγάνα ως ανάμνηση της βοήθειας που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά και με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.
Χαλβάς
Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Για εμάς είναι ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς.
Ταραμάς
Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου. Η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται τη Σαρακοστή επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ.
Πηγή: alfamega.com