Χαλβάς — Λαγάνα — Ταραμάς: Τι συμβολίζουν τα Σαρακοστιανά εδέσματα

Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.

 

Λαγάνα

Οι πιστοί, την Καθαρά Δευτέρα τρέφονται με λαγάνα ως ανάμνηση της βοήθειας που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά και με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.

Χαλβάς

Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Για εμάς είναι ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς.

 

Ταραμάς
Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου. Η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται τη Σαρακοστή επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ.

Πηγή: alfamega.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here