Του Ανδρέα Σπανουδάκη
«Η Ελλάδα είναι στημένη σαν λεμόνι», είχε πεί ο Πελεγκρίνο Γκίτζι γκαουλά’ι’τερ=πληρεξούσιος υπουργός του Γ’ Ρά’ι’χ στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν ανώτερος απο τον κατοχικό πρωθυπουργό και τους υπουργούς.
Ο Μουσολίνι, είχε πεί: «… οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους…».
Ο Γερμανός Υπ. Οικονομίας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, «η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».
Tον Απρίλη του 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στην εξουθενωμένη απο τον πόλεμο με Ιταλία, Γερμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα. Το τί επακολούθησε απο την δραστηριότητα των Γερμανών και σημερινών εταίρων μας που είχαν ασπασθεί την κοσμοθεωρία του Νίτσε που υποστήριζε τον ηθικό πρωτογονισμό, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει καλό ή κακό αλλά ανώτερο και κατώτερο». Πρόβαλλε την ηθική της δύναμης γιατί «οι δούλοι και οι αδύναμοι θέλουν την Δημοκρατία για να κατέβουν στο επίπεδό τους οι αριστοκράτες». Το έρεβος στα μυαλά των στρατευμάτων κατοχής ο φανατισμένος πρωτογονισμός, η φρίκη, η κτηνώδης ιδιοτέλεια, η παραφροσύνη, η βαναυσότητα, η τυρρανική αυθαιρεσία, αυτοί οι μισάνθρωποι προκάλεσαν ανείπωτη τραγωδία. Τα πτώματα, απο την πείνα και τις κακουχίες, χιλιάδων νεκρών ξαπλωμένα στους δρόμους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών στην Κατοχή ανήλθε στους 350.000. Σ΄ αυτούς τους νεκρούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα θύματα απο τα τροχαία που για… πλάκα τα οχήματά τους πάταγαν τους δυστυχισμένους Έλληνες.
Η ανάγκες διατήρησης στην Ελλάδα των κατοχικών στρατευμάτων που αριθμούσαν 300.000 άνδρες, ήταν τεράστιες και έπρεπε να βρεθεί τρόπος για την εξεύρεση χρημάτων. Ήταν ιδέα των Ιταλών ένα δάνειο που θα κάλυπτε τις ανάγκες των δυνάμεων κατοχής. Στις 14 Μαρτίου 1942 υπογράφεται η δανειακή συμφωνία απο τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και Ιταλίας. Η ελληνική κυβέρνηση το έμαθε μετά απο…ΕΝΝΕΑ μέρες αφού η δανειακή σύμβαση υπογράφτηκε ΕΡΗΜΗΝ της και προέβλεπε ότι η χώρα μας έπρεπε να καταβάλει κάθε μήνα 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές ως έξοδα κατοχής!!! Με δυο λόγια η Γερμανία έκανε πόλεμο με «ξένα κόλλυβα»!!!
Η δανειακή σύμβαση αποτελούσε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας που επιβαλλόταν στην Ελλάδα υποχρεωτικά εκτελεστή (αναγκαστική). Οι δανειακές αναλήψεις θα είχαν την μορφή μηνιαίων προκαταβολών, το ύψος και η διάρκεια των οποίων δεν προσδιοριζόταν. Επίσης δεν προσδιοριζόταν πότε θα άρχιζε η εξόφληση του, ενώ προσδιοριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές.
• Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές (άρθρο 3).
• Η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα (αρθ. 4).
• Η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942 (άρθρ. 5)..
Με το εμπιστευτικό έγγραφο 409/2.4.1942 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε εντολή στην ΤΕ να συμμορφωθεί με τη ρηματική διακοίνωση του Αλτενμπουργκ (πληρεξούσιος της Γερμανίας) και να αρχίσει να καταβάλει τις δανειακές προκαταβολές. Ετσι τον Αύγουστο του 1941 η ΤτΕ δάνεισε συνολικά 3.997.200 δραχμές, ενώ τον Δεκέμβριο το ίδιου έτους το ύψος του δανείου άγγιξε τα 20.061.100 δραχμές. Τον Δεκέμβριο του 1942 το δάνειο των Γερμανών από την ΤτΕ έφτασε τα 205.881.000 δραχμές, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1943 βάσει της σύμβασης ο δανεισμός ανήλθε στα 804.649.000 δραχμές.
Την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις.
Αυτές μετατρέπουν την αρχική αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική. Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και γίνεται κοινό συμβατικό δάνειο.
Με την πρώτη τροποποίηση (2.12.1942) ορίζεται ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943 (άρθρο β, παράγραφοι 2 και 3).
Οι Γερμανοί κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του, οπότε το δάνειο γίνεται έντοκο λόγω υπερημερίας.
Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 1944. Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ.
Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.
Υπολογίστηκε ότι για την αποκατάσταση των καταστροφών που προξένησε η Γερμανία στη χώρα μας θα χρειαζόταν 33 ΦΟΡΕΣ το εθνικό εισόδημα του 1946. Ο δε πληθωρισμός στη χώρα μας την περίοδο της κατοχής αυξήθηκε κατά 13,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ φορές. Έτσι η Ελλάδα για να «σταθεί στα πόδια της» μετά τον πόλεμο, κατέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό αφού η Γερμανία, με διάφορα νομικίστικα τερτίπια αρνείται, μέχρι και σήμερα, να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και ΔΕΝ βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας σε αντίθεση με την Αμερική την Αγγλία την Ρωσία και την Αγγλία (σχέδιο Μάρσαλ που βέβαια είχε στόχο να εμποδίσει την επικράτηση του κουμμουνισμού στην Ευρώπη).
Ο απολογισμός που προκάλεσαν οι υπάνθρωποι του Γ΄ Ρά’ι’χ στη χώρα μας είναι: Περισσότερα από 100 ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών σε όλη την Ελλάδα, 56.225 αθώοι πολίτες εκτελέστηκαν, 105.000 κατέληξαν όμηροι στα κρεματόρια της φρίκης κι ελάχιστοι εξ αυτών επέζησαν, 1.770 χωριά καταστράφηκαν, 400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν, ενώ στη χώρα μας καταστράφηκε το 70% των λιμενικών εγκαταστάσεων, το 75% του εμπορικού μας στόλου, μεγάλο μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και το σύνολο των σιδηροδρομικών γεφυρών και τούνελ. Παράλληλα δημεύτηκε το 80% των μέσων μεταφοράς και το 51% των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μία στις δύο οικογένειες θρήνησαν θύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, ένας στους δέκα Έλληνες υπέστη αναπηρία, ενώ το 75% των παιδιών υπέφερε από ασθένειες, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου. Οι συνολικές απώλειες, λόγω των εκτελέσεων, της πείνας, των ασθενειών και της υπογεννητικότητας κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανήλθαν σε 1.106.000 ανθρώπους, ή στο 13,5% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επίσης έκαναν κατάσχεση του 10% της αγροτικής παραγωγής. Εκτός από αυτά, το Γ’ Ρα’ι’χ κατάσχεσε όλα τα ασημένια, νικέλινα και χάλκινα νομίσματα, τα έλιωσε και πέτυχε να πάρει 19 τόνους ασήμι, 71,10 τόνους χαλκό, 10 τόνους νικέλιο και 1,51 τόνους ψευδάργυρο. Υποχρέωσε επίσης τον σκλαβωμένο λαό να διατρέφει τον στρατό κατοχής: 500 χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες, 250 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες και 60 χιλιάδες Βούλγαρους. Αλλά και τον γερμανικό στρατό της Αφρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί έκλεψαν ότι μπορούσαν να μεταφέρουν, απο αρχαιολογικούς θησαυρούς μέχρι τιμαλφή ακόμα και έπιπλα που τα έστελναν στη Γερμανία.
Το ποσό που υπολογίζεται πως χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα από τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισ. αφορούν στο «αναγκαστικό» δάνειο που χορηγήθηκε στους ναζί.
H Eλλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν υπογράψει η Γερμανία Συνθήκη Ειρήνης, γιατί αυτόματα είναι υποχρεωμένη, η Γερμανία, να καταβάλει τις αποζημιώσεις!!!
Αυτή ήταν η πρώτη λεηλασία της χώρας μας. Η δεύτερη λεηλασία γίνεται με την κάλυψη του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.). Την δημιουργία του Ταμείου επέβαλαν, με αφορμή τα Μνημόνια, οι δανειστές - κοράκια εταίροι μας στην Ευρωπα’ι’κή Ένωση με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πάρουν, έναντι πινακίου φακής, την δημόσια περιουσία. Έκτοτε και κάθε φορά που μας αξιολογούσαν για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής αναπροσαρμαγής (Μνημόνια) και με τον ωμό εκβιασμό της μη καταβολής των δανειακών τους δεσμεύσεων προς τη χώρα μας, ζητούσαν να ξεπουλήσουμε όλο και περισσότερα, καταργώντας κάθε προστατευτικό ή διεθνή νόμο, ακυρώνοντας το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και τις διεθνής Συνθήκες προστασίας του εθνικού πλούτου των κρατών. Πρέπει να τονισθεί με έμφαση ότι στα Μνημόνια προβλέπεται ότι ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών προς τη χώρα μας δηλαδή τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Στο Ταμείο αυτό, κατά απαίτηση των δανειστών μας, μεταβιβάστηκαν χωρίς ανταλλάγματα και κατά πλήρη κυριότητα κινητές αξίες, περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών. Οι δημόσιοι οργανισμοί που έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης π.χ. ορυκτού πλούτου πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, ουράνιο χάνουν το κεκτημένο της εκμετάλλευσης
Χαρακτηριστικές για το κατοχικό status που επέβαλαν στη χώρα μας τα Μνημόνια με σκοπό τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, είναι οι δηλώσεις του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κασιμάτη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλή (Ιούνιος 2015) και τόνισε ότι το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο ΔΕΝ επικυρώθηκαν απο τη Βουλή. Το δεύτερο μνημόνιο- είπε - προέβλεπε παραίτηση από εθνική κυριαρχία και δέσμευση του συνόλου της εθνικής περιουσίας. Τμήμα της ομιλίας του έχει ως εξής:
Αν ήμουν εγώ ας πούμε (Πρόεδρος Δημοκρατίας) θα δήλωνα ότι κύριοι έγινε μια πολύ σοβαρή παραβίαση πολιτεύματος στο επίπεδο της κυρώσεως των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες δημιουργούν τεράστιες υποχρεώσεις. Ένα αυτό. Ή να πει το άλλο, έχουμε μια Δανειακή Σύμβαση (μνημόνιο) την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση , η οποία δεν πέρασε ούτε από τη Βουλή, που δεν θα μπορούσε ούτε να περάσει, διότι έχει μέσα έναν όρο που γίνεται ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ της εθνικής περιουσίας, που αυτό απαγορεύεται και από το Διεθνές Δίκαιο και έγινε και καθολική παραίτηση από τις ασυλίες του Διεθνούς Δικαίου και από την Εθνική Κυριαρχία. Εγώ δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το πράγμα. Επομένως, και θα το κάνει δήλωση. Αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση θα κάνει δήλωση και θα πει «Κυριοι» , προς τους εταίρους της Ευρώπης, «ότι αυτό το πράγμα παραβιάζει και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει το Δημοκρατικό Πολίτευμα και θα πρέπει να σκεφθούνε ή να τα πάρουνε πίσω ή εγώ θα υποβάλλω ην παραίτηση μου. Υπάρχει στο μνημόνιο ρητή παραίτηση δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας, ποτέ δεν είχε υπογραφεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, αυτό γίνεται για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ»
Η λεηλασία του εθνικού πλούτου με πρόσχημα τις Μεταρρυθμίσεις ήταν ο απώτερος στόχος των δανειστών-καταχτητών εταίρων μας που μας επέβαλαν τα Μνημόνια. Αυτό το Κατοχικό Ταμείο ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Σκοπός του είναι να παραχωρηθεί σ’ αυτό η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ της κρατικής περιουσίας. Αυτό περίμεναν τα κοράκια της Ευρωπα’ι’κής ‘Ενωσης με πρώτη τη Γερμανία για να την αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής (βλέπε 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ή για το σωστότερο το 25% του ελληνικού ΑΕΠ ) κ.α. Όταν θα αποκτήσουν όλη την εθνική μας περιουσία θα κάνουν το μεγάλο DEAL και θα ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πετρέλαια και το αέριο των θαλασσών μας για να πληρώσουμε το χρέος μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Φώσκολο το Αιγαίο έχει ψίχουλα, το Ιόνιο μεζέ και η Κρήτη το μπον φιλέ των υδρογονανθράκων της Ελλάδας με αξία τα 10 τρισ. ευρώ. Η Ελλάδα, για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, είναι υπό ΚΑΤΟΧΗ με ειρηνικά μέσα. Οι ‘Ελληνες έχουν χρέος και καθήκον όπως επιτάσσει το Σύνταγμά τους να προστατεύσουν το ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, τα ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ, την ΙΣΤΟΡΙΑ, τον ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ για να τον παραδώσουν στις επερχόμενες γενιές. . Άραγε, η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Βενεζουέλα που αν και είναι μεταξύ των τριών μεγαλυτέρων παραγωγών του κόσμου σε πετρέλαιο, ο λαός της στερείται βασικά είδη πρώτης ανάγκης; Όπως δείχνει η ιστορία η ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών καθόλου δεν εγγυάται την ευημερία για μια χώρα. Αντίθετα, για να ωφεληθεί αυτή πρέπει να έχει ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Σύμφωνα άρθρο 26 του Ελληνικού Συντάγματος: «Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Βουλής». Επομένως, στην Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να είναι έγκυρος οποιοσδήποτε νόμος της Ευρώπης ούτε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΜΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ) αν δεν επικυρωθεί με νόμο από την Ελληνική Βουλή και με την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τον Θεμελιώδη και υπέρτατο νόμο του Κράτους της Ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή να μην έρχονται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο στην Ελλάδα υπερισχύει του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οποιουδήποτε αλλού δικαίου γιατί εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία των Ελλήνων και του Ελληνικού έθνους, η οποία είναι απαραβίαστη καθώς όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Ελληνικό λαό και υπάρχουν και ασκούνται υπέρ του Ελληνικού λαού όπως καθορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα, και όχι κάποιο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή το διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Καμμιά εξουσία δεν πηγάζει απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση που σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 της σύμβασης, η Ελλάδα παραιτείται ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ απο τις ΑΣΥΛΙΕΣ προστασίας της εθνικής κυριαρχίας!!
Υ.Γ.: Η Fraport, χθές Πέμπτη, παρουσίασε τα σχέδιά της για το «Δασκαλογιάννης» με την παρουσία και την προστασία δύναμης των ΜΑΤ!! Αυτή η εικόνα είναι ο αψευδής μάρτυρας ότι η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει τους εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου στα Χανιά που εκφράστηκαν μέσα απο την έντονη αρθρογραφία των εκπροσώπων των συλλογικών τους οργάνων αλλά και εκπροσώπων της Τ.Α., «ως συνεργάτες» και επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν, εμφαντικά, ότι τα αεροδρόμια τους ΑΝΗΚΟΥΝ με νόμο που πέρασε απο το ελληνικό κοινοβούλιο, άρα αυτή η κατάσταση ντε γιούρε δεν αλλάζει. Το πνεύμα και η πολιτική της Fraport όσον αφορά την 12μηνη λειτουργία του αεροδρομίου φάνηκε απο τον ωμό εκβιασμό του κ. Μαραγκάκη (επιχειρησιακός διευθυντής) που είπε: » αυτό είναι κάπως δύσκολο δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τις αεροπορικές εταιρείες και εν μέρει από εσάς. Θα πρέπει να δημιουργήσετε τις προυποθέσεις, ούτως ώστε τα Χανιά να γίνουν όχι ένας εποχιακός αλλά ένας ετήσιος προορισμός». Ο κ. Μαραγκάκης μεταθέτει την ευθύνη στους Χανιώτες επαγγελματίες αφού η Fraport έχει άλλα σχέδια που προβλέπουν 4μηνη λειτουργία του αεροδρομίου την υψηλή περίοδο και την διακίνηση τουριστών με all inclusive (με βραχιολάκι ) που θα είναι καταστροφικό για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Για τα Χανιά που δυο είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, των οποίων η σύνδεση τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποδοτική, θα έχει ευρύτερες καταστροφικές συνέπειες. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση: Η Fraport αγόρασε το brand name της Ελλάδας που παράγει το υψηλότερο ΑΕΠ ύψους 13 δισεκ. ευρώ με προοπτική την κυριαρχία και το μονοπώλιο του Τουρισμού!!!