Δες πώς θα αυξήσεις τις κρατήσεις σου | Τα 5 SEO Tips για Ξενοδοχεία, Ξενώνες & Μικρές Επιχειρήσεις Φιλοξενίας

Η σημασία του SEO (Search Engine Optimization) για την οργανική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες είναι ήδη γνωστή. Όπως η πλειονότητα των επιχειρήσεων, έτσι και οι επιχειρήσεις φιλοξενίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους SEO για να ενισχύσουν την online προβολή τους και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και, τελικά, τις κρατήσεις επισκεπτών…

Ωστόσο, η πλειονότητα των μικρότερων -σε μέγεθος- ξενοδοχειακών μονάδων (ξενώνες, πανδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με μικρό αριθμό κλινών) δε διαθέτουν τους πόρους για να προσλάβουν έναν SEO Expert για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας τους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε τα παρακάτω 5 tips μπορούν να σε βοηθήσουν να προωθήσεις την επιχείρησή σου εύκολα, ακόμα και με χαμηλό (ή και μηδενικό) προϋπολογισμό.

1. Βελτιστοποίηση Περιεχομένου Ιστοσελίδας

Τα ξενοδοχεία επενδύουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στη δημιουργία ελκυστικών και μοντέρνων ιστοσελίδων που παρουσιάζουν τις εγκαταστάσεις τους στους εν δυνάμει επισκέπτες. Ωστόσο, οι ιστοσελίδες που δεν έχουν καταχωρισθεί σωστά στο ευρετήριο των μηχανών αναζήτησης (not indexed) δε λαμβάνουν υψηλή θέση στα αποτελέσματα κατάταξης, καταλήγοντας να χάνουν πιθανές κρατήσεις. Οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν τόσο το πραγματικό περιεχόμενο κάθε ιστοσελίδας όσο και τον τρόπο που έχει κωδικοποιηθεί. Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα είναι η βελτιστοποίηση του κώδικα της ιστοσελίδας, ξεκινώντας με τα παρακάτω:

Τίτλος Σελίδας – Ο τίτλος της σελίδας θα πρέπει να περιλαμβάνει, μέσα στο meta-title, την πιο πιθανή φράση-κλειδί που θα αναζητούσε ένας χρήστης, όπως, για παράδειγμα, την τοποθεσία και το όνομα του ξενοδοχείου. Ωστόσο, μικρότερες ή λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις φιλοξενίας θα πρέπει να παρουσιάσουν πρώτα τον τύπο τους και μετά την τοποθεσία. Για παράδειγμα: «Ξενοδοχείο Κρήτη Χανιά Σφακιά».

Meta Tags – Αν και οι συγκεκριμένες ετικέτες δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, περιγράφουν, ωστόσο, συνοπτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επιχείρησης και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για το αν κάποιος χρήστης θα κάνει κλικ στο εμφανιζόμενο link. Ειδικότερα δε για τον κλάδο της φιλοξενίας, προκειμένου να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα του SEO, θα πρέπει οι ετικέτες αυτές να είναι προσαρμοσμένες στο είδος και τις προσδοκίες του κοινού που προσελκύει το εκάστοτε ξενοδοχείο. Για παράδειγμα: «Ψάχνετε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο με θέα τη θάλασσα; Το Aegean View βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία». Η καλύτερη πρακτική είναι να δημιουργήσεις διαφορετικά Meta Tags για κάθε σελίδα.

Alt Tags – Οι φωτογραφίες πρέπει να διαθέτουν σύντομες περιγραφές, όταν δημοσιευθούν σε μια ιστοσελίδα, για να είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης και να αναγνωρίζονται από αυτές. Για παράδειγμα, το Alt Tag μιας εικόνας που δείχνει μια πισίνα θα πρέπει να είναι: «πισίνα». Με την ίδια λογική, θα πρέπει ο τίτλος της εικόνας (δηλαδή το όνομα του αρχείου) να είναι παρόμοιος και να αντιστοιχεί σε αυτό που πραγματικά απεικονίζεται (δηλαδή: pisina.jpg). Να θυμάσαι ότι πάντα ονομάζουμε τα αρχεία με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish).

Λέξεις Κλειδιά – Οι τίτλοι και οι περιγραφές θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις βασικές λέξεις κλειδιά που οι χρήστες θα αναζητήσουν όταν ψάξουν για ένα ξενοδοχείο ή ξενώνα. Λέξεις κλειδιά για τον τουριστικό τομέα θα πρέπει να συνδυάζουν την τοποθεσία και το είδος της επιχείρησης. Για παράδειγμα: «Ξενοδοχείο με θέα τη θάλασσα στα Χανιά».

2. Ποιοτικό και Μοναδικό Περιεχόμενο

Αν μια ιστοσελίδα στερείται περιεχομένου, οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν τίποτα να «διαβάσουν» και να εμφανίσουν στα αποτελέσματα κατάταξης. Ως εκ τούτου, το δεύτερο βήμα για τη βελτιστοποίηση είναι να έχεις υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, που θα δελεάσει τους αναγνώστες και θα ενισχύσει την προσπάθειά σου να τους μετατρέψεις σε πελάτες. Τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει άρθρα, infographics και videos. Οι κύριες σελίδες του site σου θα πρέπει να περιλαμβάνουν την πιο ενημερωμένη και σχετική πληροφορία. Γενικά, ο στόχος σου πρέπει να είναι να καλύπτεις το χρήστη σχετικά με οποιαδήποτε απορία έχει, είτε αναφορικά με τις παροχές του ξενοδοχείου, είτε με τη γύρω περιοχή και τα αξιοθέατά της. Τα οφέλη είναι πολλά, από τη βελτίωση του χρόνου παραμονής των χρηστών στη σελίδα σου (που θα βελτιώσει και την κατάταξή σου στις μηχανές αναζήτησης) μέχρι και την αυξημένη πιθανότητα να πραγματοποιήσεις μια κράτηση.

3. Εγγραφή σε Επαγγελματικούς Καταλόγους

Η καταχώρισή σου σε έναν επαγγελματικό κατάλογο, εκτός του ότι αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησής σου, βοηθάει άμεσα και στη βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σου. Η παρουσία σου σε έναν τέτοιο κατάλογο αποτελεί, για τις μηχανές αναζήτησης, κριτήριο της ορθότητας των περιεχόμενων πληροφοριών, κάτι που καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση της ιστοσελίδας σου στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Βασική προϋπόθεση είναι να έχεις δημιουργήσει ένα πλήρως ενημερωμένο προφίλ στον επαγγελματικό κατάλογο, με έγκυρες και σαφείς πληροφορίες.

4. Κάνε την ιστοσελίδα σου mobile-friendly

Είναι δεδομένη η σημασία των mobile-friendly ιστοσελίδων και το ότι αυτές έχουν γίνει «η συμπάθεια» των μηχανών αναζήτησης. Η Google κατατάσσει ιστοσελίδες βελτιστοποιημένες για κινητά υψηλότερα από τις υπόλοιπες. Γι’ αυτό, βεβαιώσου ότι η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σου είναι φιλική προς κινητά.

Εκτός, όμως, από τη δυνατότητα περιήγησης, οι χρήστες θα πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να κάνουν κράτηση και να πληρώνουν μέσω της κινητής τους συσκευής. Υπάρχουν πολλοί ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση on-the-go για τον προορισμό τους. Γιατί να μην τους προσφέρεις τη δυνατότητα να κάνουν την κράτησή τους γρήγορα κι εύκολα μέσω της ιστοσελίδας σου από το κινητό τους ή οποιαδήποτε άλλη mobile συσκευή;

5. Συνεργάσου με έναν Online Travel Agent (OTAs)

Οι Online Travel Agents (βλέπε Booking.com, TripAdvisor.com) είναι απαραίτητοι για την επιτυχία μιας επιχείρησης φιλοξενίας. Καθώς ένα ξενοδοχείο αναζητείται με το όνομά του, οι μηχανές αναζήτησης ενισχύουν τη θέση του στα αποτελέσματα, όταν αντιλαμβάνονται ότι οι χρήστες το αναζητούν με μεγάλη συχνότητα.

Επίσης, τέτοιες πλατφόρμες έχουν τεράστια επισκεψιμότητα από χρήστες ανά τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουν την επιχείρησή σου περισσότεροι ταξιδιώτες και άρα να αυξάνεται η πιθανότητα κρατήσεων. Οι υπηρεσίες αυτές, ως γνωστόν, κρατάνε μια μικρή προμήθεια βάσει των κρατήσεων.

Συμπέρασμα

Το SEO για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνιστώμενων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των: βελτιστοποίηση ιστοσελίδας, δημιουργία περιεχομένου με κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand μέσω καταχωρίσεων σε επαγγελματικούς καταλόγους και συνεργασία με online travel agents. Καθώς θα ολοκληρώνεις κάθε ένα από τα παραπάνω βήματα, θα βλέπεις την οργανική επισκεψιμότητα να αυξάνεται και τις κρατήσεις να πληθαίνουν.

eparxies.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here