Η «φωτογραφία» της Δημόσιας Υγείας -και- στην Κρήτη, χωράει πολλές ερμηνείες. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά συμφέροντα, τα «Σελινιώτικα Νέα» και το «Eparxies.gr» παρουσιάζουν την άποψη που καταθέτει γι’ αυτήν, ένα από τα πρόσωπα κλειδιά του υγειονομικού χάρτη της Κρήτης, η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Γιακουμάκη. Στη συνέντευξή της η κ. Γιακουμάκη, μιλάει μεταξύ άλλων για τις ελλείψεις αλλά και για τις προσλήψεις που έχουν γίνει στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ σχολιάζει και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Από τον περασμένο Ιούνιο που αναλάβατε τα καθήκοντα σας ως υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, σε ποιους τομείς ή σε ποιες περιπτώσεις από αυτές που κληθήκατε να διαχειριστείτε, κρίνετε το αποτέλεσμα «θετικό»;
Είναι πολλά τα θετικά βήματα που έγιναν και αυτό αποτελεί «προϊόν» σκληρής και συλλογικής δουλειάς. Ένα από τα πρώτα θετικά είναι η εξισορρόπηση της λειτουργίας των Δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε επίπεδο στελέχωσης με τις ,για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, προσλήψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού, παραϊατρικού και Διοικητικού προσωπικού. Οι ελλείψεις δεν έχουν ακόμα καλυφτεί, υπάρχει ακόμα δρόμος αλλά για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας , διαφαίνεται ελπιδοφόρος. Στα θετικά είναι η εκδίωξη των εργολάβων καθαριότητας εξοικονομώντας πόρους και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους , μακράν των συνθηκών γαλέρας με τις αποδοχές των 400 ευρώ για οκτάωρη εργασία που ποτέ δεν τους δινόταν στην ώρα τους και σε ένα κλίμα εκφοβισμού και απειλών. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την εκδίωξη των εργολάβων και από τους τομείς της σίτισης, φύλαξης των πλυντηρίων που είναι σε εξέλιξη. Θετικό είναι το γεγονός πως ξεκίνησαν να λειτουργούν νέες δομές και υπηρεσίες που αμβλύνουν τις δυσκολίες των πασχόντων συνανθρώπων μας όπως για παράδειγμα η λειτουργία κατ’ οίκον Νοσηλείας Ογκολογικών ασθενών στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Για να μιλήσω όμως πιο ειδικά για το Νοσοκομείο Χανίων, η λειτουργία αγγειοχειρουργικού ιατρείου , η λειτουργία ρευματολογικού ιατρείου, που έχει ήδη δρομολογηθεί, αφού ήδη έχει προκηρυχθεί η θέση ιατρού ρευματολόγου και βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης της, όπως και η εγκατάσταση Γ΄ κάμερας όπου ήδη έχει βρεθεί και βρισκόμαστε στη φάση διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασης της, είναι μόνο μερικά από τα θετικά βήματα για τα οποία αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη.
«ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα είχε πείσει για την εντιμότητα των προθέσεών του, αν έστεκε διεκδικητικά και διαμαρτυρόμενος τα χρόνια που το Δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρεε. Που ήταν ο κ. Γιαννακός όταν για έξι χρόνια δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη ενώ γινόταν αθρόες αποχωρήσεις λόγω του φόβου των ασφαλιστικών αλλαγών; Όταν μειωνόταν οι αποδοχές των εργαζομένων και στην Υγεία κατά 40% δεν τον είδα να χτίζει το Υπουργείο Υγείας και ούτε να περιφέρεται με μουλάρια στους δρόμους»
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ποια είναι η πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στις δομές της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη κ. Γιακουμάκη. Υπάρχει μια «διττή» φωτογραφία, από τη μια το Υπουργείο διακρίνει ομαλότητα και από την άλλη οι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα μιλούν για διάλυση. Τι απαντάτε στους πολίτες που υποστηρίζουν πως τα νοσοκομεία -και- στην Κρήτη, είναι υπό πλήρη διάλυση;
Τα Νοσοκομεία της χώρας και της Κρήτης ειδικότερα αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα κυρίως σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά απέχουν πολύ από το χαρακτηρισμό της εικόνας διάλυσης, όπου πλέον μόνο καθ’ υπερβολήν ή με στόχευση την αποδόμηση των όσων έχουν γίνει την τελευταία διετία, αναφέρεται. Μιλώ σχεδόν με το σύνολο των Εργασιακών Σωματείων της Κρήτης, συμφωνούμε πως χρειάζεται πολλή και σημαντική δουλειά ακόμα, αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως η κατάσταση στα Νοσοκομεία έχει κατά πολύ βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Επειδή όμως δεν μου αρέσει να θεωρητικολογώ, αλλά να μιλάω με αποδείξεις σας παραθέτω τους πραγματικούς αριθμούς: το 2015 έκλεισε το έτος με χρέος των Νοσοκομείων της Κρήτης περίπου 14.000.000 ευρώ και το 2016 με πλεόνασμα 3.000.000. Σε επίπεδο στελέχωσης 58 μόνιμοι γιατροί και 145 επικουρικοί έπιασαν δουλεία στα Νοσοκομεία της Κρήτης τη διετία 2015-2016. Στο λοιπό προσωπικό έγιναν 168 μόνιμες προσλήψεις στη πλειονότητα τους Νοσηλευτές. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσετε 63 άτομα Επικουρικό προσωπικό και 320 από τη Προκήρυξη του ΟΑΕΔ που αφορά προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλην ιατρών για ένα χρόνο, αλλά με κανονικές αποδοχές και επιδόματα. Θυμάστε ποτέ στο παρελθόν, ακόμα και τις καλές για την οικονομία εποχές, τόσες μαζικές προσλήψεις; Ήδη έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη «7 Κ» από την οποία και στη Κρήτη θα προσληφθούν 100 άτομα και έπονται και άλλες προκηρύξεις, αλλά ας περιοριστούμε στους αριθμούς όσων ήδη έπιασαν δουλειά στα Νοσοκομεία και στις δομές τις Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια στη Δημόσια Υγεία, είναι οι τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της χώρας. Ο πρωθυπουργός μέσα σε χρονικό διάστημα κάποιων ολίγων μηνών, είχε μιλήσει αρχικά για 4500 προσλήψεις τις οποίες λίγο παρακάτω, ανέβασε στις 10.000. Πόσες από αυτές έχουν γίνει πραγματικότητα;
Από τον Οκτώβρη του 2015 ως σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία της χώρας:1383 επικουρικοί γιατροί, 250 μόνιμοι γιατροί από παλιές προκηρύξεις από νέες 30, 850 άτομα, από πρώτη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού πέρσι, 275 σύνολο για προσωπικό ΜΕΘ, επικουρικό προσωπικό νοσοκομείων 450 άτομα, 186 μόνιμοι στο ΕΚΑΒ, στη Σαντορίνη 130 άτομα. Συνυπολογίζοντας 884 επικουρικούς γιατρούς και 500 άτομα υπόλοιπο προσωπικό νοσοκομείων από το παρελθόν. 700 άτομα διοικητικό προσωπικό του ΑΣΕΠ το 1998 και 2.000 άτομα ως τώρα από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ με πλήρες αμοιβές και δικαιώματα. Όλα αυτά συμποσούνται σε 6.000 άτομα από τον Οκτώβρη του 2015 ως σήμερα. Σε εξέλιξη είναι άλλα 4.340 άτομα για τα οποία είτε έχουν ήδη βγει οι προκηρύξεις είτε άμεσα πρόκειται να βγουν.
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με την ΠΟΕΔΗΝ. Πόσο επηρεάζει τη λειτουργία (όχι την εύρυθμη…) των δομών της δημόσιας υγείας αυτή η… πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί;
Προέρχομαι από τον συνδικαλισμό αφού επί σειρά ετών υπήρξα Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών παθήσεων, Αντιπρόεδρος του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κλ.π.. Έχω μεγάλο σεβασμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά δυστυχώς κανέναν απολύτως σε μερικούς από τους εκπρόσωπους του. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα είχε πείσει για την εντιμότητα των προθέσεων του, αν έστεκε διεκδικητικά και διαμαρτυρόμενος τα χρόνια που το Δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρεε. Που ήταν ο κ. Γιαννακός όταν για έξι χρόνια δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη ενώ γινόταν αθρόες αποχωρήσεις λόγω του φόβου των ασφαλιστικών αλλαγών. Όταν μειωνόταν οι αποδοχές των εργαζομένων και στην Υγεία κατά 40% δεν τον είδα να χτίζει το Υπουργείο Υγείας και ούτε να περιφέρεται με μουλάρια στους δρόμους. Το ίδιο δεν τον είδα να διαμαρτύρεται όταν σε μια νύχτα εκχωρήθηκε η πρωτοβάθμια Υγείας στους ιδιώτες, όταν ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης έκλεισε τα Ιατρεία του Ι.Κ.Α βγάζοντας 5.000 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και οδηγώντας τελικά στην απόλυση τους 2.500. Είναι δύσκολο εκείνος που αποτελούσε τον ουραγό και το δεκανίκι στη θέσπιση ληστρικών μέτρων, να διεκδικεί τώρα τον ρόλο του μπροστάρη αγωνιστή και του επαναστάτη. Σε μια αυτοκριτική του θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί άραγε οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ καταφέρνουν να συγκεντρώνουν μια τόσο θλιβερή μειοψηφία εργαζομένων; Ακριβώς γιατί η πλειονότητα των εργαζομένων αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα των Δημόσιων δομών Υγείας, έχουν αποστασιοποιηθεί από τακτικές και τακτικισμούς τύπου Γιαννακού και συνεχίζουν απρόσκοπτα την συνεισφορά τους στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
*Η παρατεταμένη αναμονή για το κλείσιμο της αξιολόγησης πόσο και σε ποιους τομείς «αγγίζει» - επηρεάζει την 7η ΥΠΕ;
Οι προϋπολογισμοί του 2017 των Νοσοκομείων και των δομών της Α’ βάθμιας κατατέθηκαν κανονικά, εγκρίθηκαν κανονικά και υλοποιούνται κανονικά. Προς το παρόν κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
«Ο κ.Πολάκης δεν είναι επαγγελματία πολιτικός… Κανείς άλλος πολιτικός στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν πολεμήθηκε όσο αυτός και ας πέρασαν τόσοι και τόσοι των οποίων η πολιτική τους διαδρομή ολοκληρώθηκε είτε στη φυλακή, είτε στην απαξίωση και τον εξευτελισμό από το σύνολο του Ελληνικού λαού. Είναι δύσκολα τα συμφέροντα της διαπλοκής και του παράνομου πλουτισμού να «ανεχτούν» την εντιμότητα του κ. Πολάκη που τολμά να τα βάζει με φαρμακευτικούς κολοσσούς και τη διαπλοκή των διαφημιστικών δαπανών»
«Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ»
Ο Χανιώτης Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έχει επιλέξει έναν άκρος συγκρουσιακό τρόπο εφαρμογής της πολιτικής του υπουργείου. Βγάζει αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος τρόπος «διαχείρισης» των ζητημάτων και αν ναι, δώστε μας κάποια παραδείγματα που αυτό έχει επιτευχθεί…
Ο κ.Πολάκης δεν είναι επαγγελματία πολιτικός. Είναι ένας αυθεντικός άνθρωπος και αυτό που κυρίως τον χαρακτηρίζει είναι το πάθος και η αφοσίωση του στο έργο που κλήθηκε να επιτελέσει. Η εικόνα που αναπαράγουν τα Μ.Μ.Ε. για τον κ. Πολάκη απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κανείς άλλος πολιτικός στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν πολεμήθηκε όσο εκείνος και ας πέρασαν τόσοι και τόσοι των οποίων η πολιτική τους διαδρομή ολοκληρώθηκε είτε στη φυλακή, είτε στην απαξίωση και τον εξευτελισμό από το σύνολο του Ελληνικού λαού. Είναι δύσκολο τα συμφέροντα της διαπλοκής και του παράνομου πλουτισμού να «ανεχτούν» την εντιμότητα του κ. Πολάκη που τολμά να τα βάζει με φαρμακευτικούς κολοσσούς (βλέπε Novartis) με διαπλοκή διαφημιστικών δαπανών (βλέπε ΚΕΕΛΠΝΟ) με αναξιοκρατικούς, ρουσφετολογικούς διορισμούς και δωράκια (βλέπε σκάνδαλο Ερρίκος Ντυνάν και Μαρτίνη). Ο κ. Πολάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα σε μια ανέφελη πορεία συνεχίζοντας τον δρόμο αρκετών προκατόχων του με τις παροχές προς τους κερδοσκόπους σε βάρος των πολιτών και της χώρας διασφαλίζοντας την εκτίμηση ωφελούμενων δημοσιογραφικών, φαρμακευτικών και άλλων λόμπυ, ή να επιλέξει τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο της έντιμης πολιτικής διαδρομής που απαιτεί εργατικότητα, αφοσίωση καθαρά χέρια και συγκρούσεις με το σύνολο της διαπλοκής. Για όλους εμάς που ξέραμε την διαδρομή, τον αγώνα και τις αγωνίες της προσωπικής του ζωής, την καθαρότητα της σκέψης και των πρακτικών του δεν αποτέλεσε καμιά έκπληξη το γεγονός ότι επέλεξε τον δεύτερο δρόμο.
Σε επίπεδο νομού Χανίων, στο νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» παρατηρείται εδώ και καιρό ένα κύμα σημαντικότατων αποχωρήσεων χωρίς οι κενές θέσεις να καλυφθούν. Οι κύριοι Γεώργιος Αρχοντάκης (νευροχειρουργός) και Ιωάννης Βαρθαλίτης (ογκολόγος) είναι ήδη εκτός του έμψυχου δυναμικού του Γ.Ν.Χ. ενώ δυο ακόμη πρόσωπα που έχουν προσφέρει τα μέγιστα σ’ έναν χώρο που τον γνωρίζετε πολύ καλά, αυτόν της ψυχικής υγείας, η κ. Τζανακάκη και ο νευρολόγος Γεώργιος Γεωργακάκης ακολουθούν.
Είναι αναπόφευκτο γεγονός πως όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και οι γιατροί, να συνταξιοδοτούνται μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας τους. Με εξαίρεση τον κ. Βαρθαλίτη που επέλεξε τον ιδιωτικό τομέα όλοι οι άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά από πολύχρονη ευδόκιμη υπηρεσία. Με κάποιους απ’ αυτούς που αναφέρατε με συνδέουν στενοί φιλικοί δεσμοί, όπως και με τον εξαίρετο κ. Μπομπολάκη, τον Διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής που επίσης πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και δεν αναφέρατε. Πράγματι η προσφορά τους στη Δημόσια υγεία υπήρξε σημαντική και το επιστημονικό τους κύρος αδιαμφισβήτητο. Στις προσλήψεις των δεκατριών γιατρών που βρίσκονται στη τελική φάση, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη όλων των ειδικοτήτων από τις θέσεις που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση των συγκεκριμένων γιατρών, οπότε δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου και η αντιμετώπιση των ασθενών.
«το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σημαντικό αυτό έργο (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου), για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στους Χανιώτες»
ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Πρόσφατα δηλώσατε πως η 7η ΥΠΕ είναι έτοιμη να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στα Χανιά, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που το οραματίστηκε, ο πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός Μανόλης Σκουλάκης, μίλησε για ολιγωρία και σημαντική καθυστέρηση από τους εμπλεκόμενους, τον δήμο δηλαδή και το υπουργείο. Η ερώτηση είναι απλή: πότε το Αστικού τύπου Κέντρο Υγείας Χανίων θα ανοίξει τις πύλες του;
Ως προς την, κατά την δήλωση του κ. Σκουλάκη, ολιγωρία της Δημοτικής αρχής, αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Δήμαρχος Χανίων. Στο κομμάτι που αφορά το Υπουργείο Υγείας και την 7η ΥΠΕ, έχω να σας απαντήσω ότι εμείς έχουμε την ευθύνη της στελέχωσής του. Για τη στελέχωσή του λοιπόν, σας λέω ότι έχουν απολύτως διασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι, στα πλαίσια και της λειτουργίας των Τομεακών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), ότι ήδη στην προκήρυξη «7Κ» υπάρχει προσωπικό και για το Κέντρο Αστικού τύπου, οπότε μετά τον εξοπλισμό του, που είναι ευθύνη του Δήμου θα είμαστε σε θέση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Δήμο είναι εξαιρετική και θεωρώ ότι το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σημαντικό αυτό έργο, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στους Χανιώτες.
Με ποιο ζήτημα που διαχειρίζεστε θα θέλατε να συνδεθεί τ΄ όνομά σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη θέση που βρίσκεστε σήμερα;
Το έργο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι συλλογικό τόσο από την Διοίκηση, όσο και από το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου στελεχιακού δυναμικού της. Η θητεία μας λοιπόν θέλω να συνδεθεί με τις αλλαγές εκείνες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για το προσωπικό όλων των δομών Υγείας, αλλά και την καλύτερη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εντιμότητα.