17 C
Χανιά
Πέμπτη 21-06-2018
Αρχική Ελλάδα Πολιτική Έπεσαν οι υπογραφές-Τσίπρας: Είναι μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς

Έπεσαν οι υπογραφές-Τσίπρας: Είναι μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες των Πρεσπών, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Λίγα λεπτά αργότερα, μετά τις ομιλίες του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπεγράφη η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που θα διέπει, εφόσον επικυρωθεί και από τη γείτονα χώρα, τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Συναντιόμαστε σήμερα στις Πρέσπες και δίνουμε το δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο».

«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Υπουργούς μας Εξωτερικών και τον ΟΗΕ και ιδιαίτερα του κ. Νίμιτς που εδώ και 24 παλεύει για την επίτευξη συμφωνίας».

«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

«Έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μην μείνει μετέωρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» είχε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ζάεφ: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας»

«Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έβαζε τείχος ανάμεσα στους δύο λαούς», τόνισε στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας, μια λύση προς το συμφέρον των δύο λαών», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας ότι «θα είμαστε συνέταιροι και σύμμαχοι. Φτιάχνουμε μια καινούργια πραγματικότητα. Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας με τα γειτονικά κράτη χωρίς ανταγωνισμούς».

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ «μόνο ενωμένοι επιβιώνουμε», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία είπε «με τη σημερινή συμφωνία έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι η ευκαιρία να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε τυο μέλλον».

Νίμιτς: Η συμφωνία είναι επωφελής και δίκαιη και για τις δύο χώρες

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε σύνεση και στρατιωτικό όραμα. Οι ηγέτες αυτοί τα επέδειξαν όλα αυτά και είμαστε ευγνώμονες για την ποιότητα τους».

«Η συμφωνία είναι επωφελής και δίκαιη και για τις δύο χώρες. Και αυτή η συμφωνία, πάνω στην οποία εργάζομαι 25 χρόνια, είναι το δώρο για τα σημερινά μου γενέθλια».

Σε συμβολική τοποθεσία η υπογραφή της Συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε με το ελικόπτερό του στην περιοχή και θα αφιχθεί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες με σκάφος, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι,τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και τη Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά της λίμνης έφτασε με σκάφος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχθηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής παρίστανται επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, παρόντες είναι η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here