Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του Αγροτουρισμού αλλά και προβολής του κρασιού, τα Οινοποιεία άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν τον κόσμο που ήθελε να επισκεφτεί τους χώρους αλλά να μάθει περισσότερα πράγματα για τον τρόπο παραγωγής του και όχι μόνο.
Είναι κοινώς αποδεκτό πως η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού αποτελεί και κατευθυντήρια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να πάρουν ζωή ξανά τα χωριά αλλά και να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία.
Σε αυτό το κομμάτι ανήκουν και τα Οινοποιεία τα οποία μάλιστα το προηγούμενο διάστημα άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν όλους εμάς.
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από τρία Οινοποιεία στα οποία είχαμε την χαρά να βρεθούμε και να περιηγηθούμε.
Η σειρά είναι τυχαία και έχει να κάνει με την επίσκεψη μας λόγω και της ευκαιρίας που μας δόθηκε να βρεθούμε στα επισκέψιμα Οινοποιεία.
Κτήμα Καραβιτάκη
Το οινοποιείο των Αμπελώνων Καραβιτάκη βρίσκεται στα Ποντικιανά στην περιοχή Κολυμβαρίου στα Χανιά. Η οικογένεια Καραβιτάκη για πολλές γενιές ασχολούνταν με την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και κυριότερα κρασιού και σταφίδας.
Από το 1998 ο Μανώλης Καραβιτάκης έχοντας την εμπειρία της διοίκησης της Ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Καστελίου αναμορφώνει τους οικογενειακούς Αμπελώνες φυτεύοντας νέες ποικιλίες και παράλληλα χτίζει το σύγχρονο οινοποιείο, μια κάθετη μονάδα οινοποίησης, παλαίωσης, και εμφιάλωσης κρασιών.
Με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται και οινοποιούνται καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιθυμιών.
Στο κτήμα ακολουθούνται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησης με όσο το δυνατόν πιο εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να παράγονται κρασιά που να μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνή αντίστοιχα προϊόντα.
Οι αμπελώνες του κτήματος Καραβιτάκη αποτελούνται από 40 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων και από πολλά μικρότερα κτήματα αποκλειστικά συνεργαζόμενων παραγωγών. Όλοι οι παραπάνω αμπελώνες βρίσκονται υπό την συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη του Μανώλη Καραβιτάκη και του γεωπόνου του κτήματος.
Το κλειδί για κρασιά ανώτερης ποιότητας είναι οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις και ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας των αμπελώνων, στοιχεία τα οποία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του κτήματος.
Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη χαρακτηρίζονται από τον συνεχή πειραματισμό με νέα προϊόντα, ποικιλίες και τεχνικές. Στους αμπελώνες μας καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες: Σουλτανίνα, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Sauvignon Blanc και οι ερυθρές: Cabernet, Merlot, Syrah, Grenage Rouge, Κοτσιφάλι, Sangiovesse, Refosco, Nebbiolo και Tempranillo.
Οινοποιείο Ανώσκελη
Σ’ ένα μικρό χωριό της επαρχίας Κισσάμου, την Ανώσκελη, τόπο καταγωγής της οικογένειας Μαμιδάκη, κτίστηκε πριν από πολλά χρόνια ένα ελαιουργείο για την επεξεργασία και εκμετάλλευση του ελαιόλαδου που παρήγαγε η οικογένεια.
Με τα χρόνια η παραγωγή μεγάλωσε, η φήμη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εξαπλώθηκε και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της παραγωγής οδήγησε την οικογένεια στην κατασκευή νέου ελαιουργείου με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και στην απόφαση να διαθέσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην Ελληνική και Διεθνή αγορά με την ονομασία ΑΝΩΣΚΕΛΗ, τιμώντας έτσι τον τόπο καταγωγής της.
Σταδιακά η εταιρεία επεκτάθηκε και στην καλλιέργεια και διάθεση Κρητικού οίνου, αρχικά με την ονομασία ΑΝΩΣΚΕΛΗ, ενώ από το 2011 διαθέτει στην αγορά λευκό και ερυθρό ξηρό οίνο με την ονομασία ΑΝΩ ΠΛΑΓΙΑ.
Όλα τα αμπέλια, που είναι βιολογικές καλλιέργειες, βρίσκονται μέσα και γύρω από το χωριό. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Βηλάνα.
Αγία Τριάδα
Στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, φημισμένο για την παράδοση και τις εκλεκτές ποικιλίες αμπέλου, παράγεται ο φημισμένος εξαίρετος οίνος του Μοναστηριού.
Με αφοσίωση αιώνων και σύγχρονη τεχνογνωσία οι μοναχοί του προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό ποικιλιών, άριστα προσαρμοσμένων στο μικροκλίμα της περιοχής Ακρωτηρίου Χανίων.
Πληροφορίες κειμένου wines of crete
Φωτογραφικό υλικό Χρ. Αναστασάκης