Στην Κρήτη - ευτυχώς - δεν θρηνήσαμε θύματα, από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αποκόρωνα και Κακόπετρο, σε αντίθεση με την Αττική, που καθημερινά και όσο τα 24ωρα περνάνε, η μακάβρια λίστα μεγαλώνει, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες, θεωρείται δεδομένο πως πρέπει ν’ αναζητηθούν και ν’ αποδοθούν εκεί που υπάρχουν, όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονται, χωρίς ωστόσο παράλληλα να υπάρχει η σχετική βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο – και σε αυτή την περίπτωση – θα το δούμε τελικά να συμβαίνει..
«Τη διετία 2016 και 2017, καταγράφηκαν σε επίπεδο Κρήτης 1.423 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή 28.885,19 στρεμμάτων. Συγκρίνοντας κάποιος τα δεδομένα των δύο ετών προκύπτει ότι το 2017 το πλήθος των πυρκαγιών μειώθηκε σημαντικά, όπως επίσης και οι κατεστραμμένες εκτάσεις»
Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, παραδομένο στις φλόγες!
Στην Κρήτη, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να αναλυθούν, να αξιολογηθούν και να οδηγήσουν τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, σε συμπεράσματα αλλά - και κυρίως - σε πρωτοβουλίες. Το νησί, που «παραδοσιακά» αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα την καλοκαιρινή περίοδο, για το λόγο αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Κρήτη διαθέτει εναέρια μέσα πυρόσβεσης που εδρεύουν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εδώ, τελευταία χρόνια, είχε να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της «πύρινης» λαίλαπας.
Στιγμιότυπο από την καταστροφική φωτιά στον Αποκόρωνα με τον ΒΟΑΚ κλειστό!
Τα στοιχεία που επιβεβαίωναν τη μείωση από το 2012!
Τη διετία 2016 και 2017, καταγράφηκαν σε επίπεδο Κρήτης 1.423 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή 28.885,19 στρεμμάτων. Συγκρίνοντας κάποιος τα δεδομένα των δύο ετών προκύπτει ότι το 2017 το πλήθος των πυρκαγιών μειώθηκε σημαντικά, όπως επίσης και οι κατεστραμμένες εκτάσεις. Έτσι, το 2016 ξέσπασαν 886 αγροτοδασικές πυρκαγιές κάνοντας στάχτη 22.148 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.054 ήταν δάση, τα 9.292 δασικές εκτάσεις και τα 3.163 γεωργικές.
Νύχτα «Κόλαση» στον Κακόπετρο στις 24 του περασμένου Ιουλίου…
Περισσότερο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που είχε δώσει και για τα προηγούμενα χρόνια, για τα Χανιά, ο σημερινός Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Π.Υ. Γιάννης Μαραγκάκης, μιλώντας το Μάιο του 2017, στα «Πρόσωπα του Διακρητικού» και στα Σελινιώτικα Νέα: «Από το 2012 περίπου που ανέλαβα Διοικητής στην Π.Υ. Χανίων πιστεύω ότι συνέβαλα στην εξέλιξη αυτή. Δηλαδή οργανώνοντας καλύτερα το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας και ερχόμενος σε επαφή με το Δασαρχείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας εφαρμόσαμε τις Διαταγές και τους κανονισμούς που προβλέπουν ότι μια περιοχή όταν καεί στιγματίζεται, ανακηρύσσεται, αναδασωτέα μη γεωργική, μη παραγωγική και ενημερώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό βοήθησε στο να είναι πιο προσεκτικοί οι άνθρωποι της κτηνοτροφίας και της γεωργίας με αποτέλεσμα να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα χωρίς διώξεις και συλλήψεις στα νόμιμα όμως πλαίσια και σε ότι επέβαλαν οι κανονισμοί. Εφαρμόσθηκαν οι Νόμοι και οι Διαταγές, αυτό ήταν όλο και σας παραπέμπω στο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 23-4-2017 σελίδα 20 με θέμα εγκλήματα σε περιοχές NATURA στην Κρήτη όπου αναφέρει για τη Δυτική Κρήτη απ΄ τα έτη 2012-2015 είχαμε μείωση πυρκαγιών κατά 73%.»
«Σαν οι Κρητικοί να θυμήθηκαν τον… κακό τους εαυτό, ή σαν κάποιο «χέρι» να πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2018, να είναι βγαλμένο από το… μακρινό παρελθόν, τότε που η Κρήτη, μονοπωλούσε στο πανελλήνιο με την «πύρινη» δραστηριότητα της»
Πολλαπλασιαστικές τάσεις ακολουθούν και οι υπαίθριες φωτιές
Τι άλλαξε το φετινό καλοκαίρι…;
Προφανώς και η εικόνα του τρέχοντος καλοκαιριού, είναι εντελώς διαφορετική. Τα περιστατικά πυρκαγιών που έχουν θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί, είναι πολυάριθμα και σημαντικά περισσότερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σαν οι Κρητικοί να θυμήθηκαν τον… κακό τους εαυτό, ή σαν κάποιο «χέρι» να πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2018, να είναι βγαλμένο από το… μακρινό παρελθόν, τότε που η Κρήτη, μονοπωλούσε στο πανελλήνιο με την «πύρινη» δραστηριότητα της. Τι άλλαξε όμως…; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν να κάνουν με την αντιπυρική θωράκιση του νησιού. Διότι όταν ο διάλογος έγινε και όταν οι «όροι» αυτού του διαλόγου είχαν γίνει ξεκάθαροι χωρίς «μασημένα» λόγια, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Δυστυχώς για τους αντίθετους ακριβώς λόγους είναι εντυπωσιακά και τώρα, με τη διαφορά πως οι χαρακτηρισμένοι ως δύσκολοι μήνες για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν παρέλθει, είναι μπροστά. Καλό θα είναι, έστω και τώρα, να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση, προκειμένου να μην φτάσουμε σε ακόμη πιο δυσάρεστους απολογισμούς, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου…
Τα Παλαιά Ρούματα στις φλόγες την περασμένη άνοιξη…
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την πολιτεία Κεράλα στην Ινδία, ενώ τουλάχιστον 150.000 είναι οι...
Ούτε μια στιγμή, όπως φαίνεται, δεν έχασε το κουράγιο του κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης ο Αγγελος...
Ο λουόμενος έφερε κάκωση στο πόδι και μεταφέρθηκε απο το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πολυγύρου
Εξηνταοκτάχρονος λουόμενος, υπήκοος Σερβίας, τραυματίστηκε ελαφρά από ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια...