Το «γιοφύρι της Άρτας» θυμίζει το φράγμα Βαλσαμιώτη…
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης τόνισε σε συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ότι απαιτούνται ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει πλήρως στο σύνολο της δυναμικότητάς του( που ειναι 5 εκ. κυβικά μέτρα).
Νωρίτερα την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων.
Κυρίως θέμα της συνάντησης ήταν να αναζητηθούν οι τρόποι χρηματοδότησης ώστε το έργο να λειτουργήσει πλήρως. πράγμα το οποίο φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο τη δεδομένη στιγμή…
Από τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης του κ. Μιχαήλ Καββαδά-Αναπλ. καθηγητή Εδαφομηχανικής του ΕΜΠ προέκυψαν ότι:
1.Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επεμβάσεις έτσι ώστε να μειωθεί η διαρροή που παρουσιάζει το φράγμα
2. Απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης
3. Απαιτούνται περαιτέρω πιστώσεις 2 εκ. ευρώ.
4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις το φράγμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο 1/5 της δυναμικότητάς του, δηλαδή με 1 έως 1,5 εκατ. κυβικά νερού ανά σεζόν.
Τη δεδομένη στιγμή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να βρει τα 2 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα αποκατάστασης που απαιτούνται. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξευρεθούν από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά μόνο μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Μέχρι τότε, το φράγμα θα λειτουργεί με …μειωμένες δυνατότητες, κοινώς θα υπολειτουργεί…
«Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε ότι το φράγμα μπορεί να λειτουργεί μόνο με 1 εκ. κυβικά νερό. Περιμένουμε απαντήσεις από το Υπουργείο. Πρέπει να μας πει τι θα κάνουμε και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το ποιος φταίει, μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει», τόνισε ο κ. Φώτης Καζάσης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο δεν έχει παραδοθεί επίσημα.
Πάνω στο θέμα αυτό ο Γενικός Δ/ντής του ΟΑΚ είπε: «Όταν έγιναν τα εγκαίνια το έργο δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία»
Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης:«Το κόστος του έργου ανέβηκε στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ γιατί κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του φράγματος, αποδείχτηκε ότι υπήρχε σοβαρό προβλημα στο έδαφος, το οποίο δεν είχε εντοπίσει η αρχική μελέτη».
Για τις διαρροές νερού που παρατηρήθηκαν είπε, ότι «πιέσαμε τον ανάδοχο και αυτός ανταποκρίθηκε και έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να μειωθούν αυτές»
Δεδομένων των δυσκολιών για εύρεση νέων πόρων, το ερώτημα είναι γιατί το συγκεκριμένο έργο ζητά συνεχώς νέα κονδύλια για να φτάσουμε στην πηγή και να λειτουργήσει δηλαδή πλήρως;