Για 99 χρόνια πουλήσαμε περιουσία αξίας 1,2 τρις ευρώ…

Του Ανδρέα Σπανουδάκη*
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως το κράτος θα απολέσει τον παρεμβατικό του ρόλο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Το είχαμε τονίσει κατ΄επανάληψη με την ευκαιρία της εκποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η δηλωμένη στην εφορία ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και η ακίνητη δημόσια περιουσία, μαζί με τις Δημοσιές Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας, αθροίζονται σε αξία σε ένα ποσό που αγγίζει τα 1,2 τρισ. ευρώ και το οποίο πλέον δεν θα τυγχάνει της προστασίας του Δημοσίου – όπου αυτή παρεχόταν- αλλά θα είναι στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων και ειδικά μη ελληνικών.
Να σημειωθεί πως σήμερα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι 122 δισ. ευρώ. Η δηλωμένη αξία της ακίνητης περιουσίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων –βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ- ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα περισσότερα από 71.000 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στην επικράτεια – αλλά και στο εξωτερικό- έχουν αντικειμενική αξία 272 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την Κτηματική Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Τέλος, η αξία των ΔΕΚΟ και άλλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, μετοχές των οποίων ελέγχει το Δημόσιο αποτιμώνται στα 7 δισ. ευρώ (εξ αυτών συμμετοχές ύψους τα 5,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ).

Με το τρίτο Μνημόνιο ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος πέρασε στη Φρανκφούρτη και στον SSM (Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης), αλλά και σε διεθνή Funds (oργανισμός επενδύσεων) τα λεγόμενα «κοράκια» τα οποία έχουν ήδη βάλει στο μάτι ακίνητα- φιλέτα υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις αυτές, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν κυρίαρχη θέση σε μια αγορά.
Έφτασε η ώρα που στα πλαίσια της νέας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, οι πωλήσεις δανείων και οι εκποιήσεις επιχειρήσεων θα αυτοματοποιηθούν. Στη βάση αυτή η εκδίωξη των υφισταμένων ιδιοκτητών – μετόχων θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, ειδικά στις περιπτώσεις που αυτοί χαρακτηρίζουν μη συνεργάσιμοι.


Το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι μια απλή εταιρεία συμμετοχών που ΔΕΝ θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του δημοσίου πλούτου. Θα είναι μια εταιρεία που θα λογοδοτεί στους ξένους δανειστές της Ελλάδος και η οποία θα ελέγχει το σύνολο της ακίνητης, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, πουλώντας κατά ΒΟΥΛΗΣΗ τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία. Και το τραγικότερο: Οι δανειστές ως τεχνικοί σύμβουλοι θα ορίζουν για τον εαυτό τους την τιμή εκποίησης. Εκποίηση σημαίνει πώληση που γίνεται για λόγους ανάγκης σε τιμή πολύ κάτω της κανονικής.

Η Fraport είναι θυγατρική της Lufthnca η οποία ανήκει κατά 53,35 στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης με έδρα την Φρανκφούρτη το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας. Η Lufthanca ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων και η ίδια καθόρισε τις τιμές πώλησης. Στην κυριολεξία, η Lufthanca όρισε για τον εαυτό της την τιμή που εξαγόρασε τα ελληνικά αεροδρόμια! Θα πρέπει να τονισθεί με έμφαση ότι ελληνική Τράπεζα, μαζί με άλλες του εξωτερικού, δάνεισε την Fraport με το ποσόν τον 283 εκατ. ευρώ κεφάλαια που προήλθαν ΚΑΙ απο το κούρεμα των τίτλων που κατείχαν χανιώτες Ομολογιούχοι για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Η ΕΞΑΓΟΡΑ, μεταξύ των άλλων, έγινε από την Γερμανία, για τη μείωση του ανταγωνισμού που θα φέρει αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, την απόκτηση του bpand, να εκμεταλλευτεί οικονομία κλίμακος με τελικό στόχο την κυριαρχία και το μονοπώλιο του Ελληνικού Τουρισμού.


Στόχος του Υπερ- ταμείου είναι η αποτελεσματική χρήση των πόρων που μπορούν να εισρεύσουν με στρατηγική εμπλοκή του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομέα, κάτι που σημαίνει πως για 99 τουλάχιστον χρόνια οι ιδιώτες θα έχουν τον ΠΡΩΤΟ λόγο στη δημόσια περιουσία και κυρίως στις κρίσιμες υποδομές της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, τομείς που εξ αρχής αναπτύχθηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων και τους οποίους το Δημόσιο εποπτεύει μέχρι και σήμερα. Η χώρα μας ως νομική υπόσταση με Καταστατικό Χάρτη και Νόμους, έχει υποστεί ανήκουστη βλάβη. Και δυστυχώς, το τραγικότερο όλων είναι αυτό που παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Σε πολλές περιπτώσεις έχει καταργηθεί το Ελληνικό Σύνταγμα!». Η Ελλάδα παραιτήθηκε της εθνικής κυριαρχίας με την καθολική δέσμευση της Εθνικής Περιουσίας.

 

*Ανδρέας Σπανουδάκης – Δημοσιογράφος, πρώην εκδότης «Χανιώτικης Ελευθεροτυπίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here