Ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), ο καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γαρίνης, θα συντονίσει δύο μεγάλα πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία αφορούν τη γήρανση και την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών.
Τα δύο προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν -μέσω του προγράμματος πλαισίου για την Έρευνα στην ΕΕ «Ορίζων 2020»- συνολικά με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023, εκ των οποίων άνω των 2 εκατ. ευρώ αφορούν τις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στο ΙΜΒΒ.
Το πρώτο πρόγραμμα «H2020 HealthAge» θα επικεντρωθεί στη διαλεύκανση των μηχανισμών που οδηγούν σε ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, όπως διάφορες παθήσεις του μεταβολισμού, ενδοκρινικές, ανοσολογικές και καρκίνος. Επιστήμονες από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελβετία, Ισπανία, Φινλανδία και Ιταλία θα συνεργασθούν στην υλοποίηση του έργου.
Το δεύτερο πρόγραμμα «H2020 aDDRess», που έχει άμεση συνάφεια με τους στόχους του «HealthAge», αφορά τη μελέτη των μηχανισμών που επιδιορθώνουν τις γενετικές βλάβες, οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό κατά την διαδικασία της γήρανσης. Στο ερευνητικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες από τη Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και Φιλανδία.
Από το ΙΜΒΒ, πέραν του εργαστηρίου του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη, θα συμμετέχει η ερευνητική ομάδα της εντεταλμένης ερευνήτριας Βασιλικής Νικολετοπούλου, του αναπληρωτή καθηγητή Χαράλαμπου Σπηλιανάκη, καθώς επίσης του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και προέδρου του ΙΤΕ Νεκτάριου Ταβερναράκη.
Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό το ΙΤΕ, ο Σπύρος Χ.Αναστασιάδης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, εξελέγη επισκέπτης καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
nooz.gr