Άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη Κρήτη έγινε σήμερα.Οι δύο διαγωνισμοί για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης θα βρίσκεται στην Κρήτη αύριο το πρωί οπότε και θα ενημερώσει λεπτομερώς για τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά του έργου, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους Δημάρχους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.
Ο Υπουργός θα βρεθεί στο Ηράκλειο με την παρουσία του να αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς.
Τα βασικά στοιχεία του έργου
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, χωρίστηκε σε τρία μέρη και οι προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, αφορούν τα δύο πρώτα τμήματα: Χανιά - Χερσόνησος που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και Χερσόνησος - Νεάπολη που θα γίνει με ΣΔΙΤ.
Το πρώτο τμήμα είναι μήκους περίπου 200χλμ., και θεωρείται απόλυτης προτεραιότητας και ιεράρχησης από πλευράς οδικής ασφάλειας, κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών και σπουδαιότητας στη στρατηγική μεταφορών της Κρήτης σε συνδυασμό και με τις λοιπές σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφορών (νέο αεροδρόμιο Καστελίου, αναβάθμιση αεροδρομίου Χανίων).
Ο παραχωρησιούχος – κατασκευαστής θα αναλάβει την κύρια χρηματοδότηση με δικά του κεφάλαια ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή του Δημοσίου. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ.ευρώ.
Το δεύτερο τμήμα που δημοπρατείται ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) =, είναι η επέκταση κατά 20χλμ. του δρόμου προς ανατολάς με τη διαδρομή Χερσόνησος - Νεάπολη. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Συνδυαστικά τα δύο αυτά έργα, θα κοστίσουν περίπου 1,35 δισ. ευρώ, και για να κάνουμε σύγκριση, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (πέταλο), θα έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ.
Ο κλειστός αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με το τμήμα Χανιά - Χερσόνησος να περιλαμβάνει και ΛΕΑ.
Πάντως, για να ξεκινήσουν τα έργα, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει, θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια, διότι μέχρι να κατατεθούν οι προσφορές, να ανοίξουν οι φάκελοι, να βρεθεί ανάδοχος και να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, χρειάζεται καιρός.