«Λεφτά υπήρχαν πάντα. Είναι άλλοθι των συναδέλφων μου δημάρχων να λένε το αντίθετο», μιας και «η εξουσία είναι πάντα αντεργατική», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
Ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία, στην Ανάβρα, το πανέμορφο χωριό της Μαγνησίας, οι κάτοικοι ζουν πλουσιοπάροχα.
Κι όμως, πριν 20 περίπου χρόνια η Ανάβρα δεν ήταν παρά ένα ακόμα από τα απομακρυσμένα κι έρημα χωριά της ελληνικής επαρχίας, όπου λιγοστοί άνθρωποι και πολλά ζώα συμβίωναν στον ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο απ’ όλους τόπο.
Κι όμως σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Οι κάτοικοί της, όχι μόνο νίκησαν τη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα, αλλά κατάφεραν να κάνουν το χωριό τους πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη, με ποσοστό ανεργίας μηδενικό, μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια και κατά κεφαλήν εισόδημα από 30.000 έως και 100.000 το χρόνο. Κι έτσι, όχι μόνο το γλύτωσαν από την ερήμωση, αλλά κατάφεραν μέσα στα τελευταία χρόνια να διπλασιάσει το χωριό τον πληθυσμό του.
Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Η μάχη με την φτώχεια και την μιζέρια άρχισε πριν ακόμα χτυπήσει η κρίση την χώρα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ανέλαβε τα ηνία της κοινότητας ο Δημήτρης Τσουκαλάς, που αποφάσισε τότε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να γυρίσει στο χωριό του για να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε. Ως κοινοτάρχης της Ανάβρας αντιμετώπισε μια κατάσταση απελπιστική. Αγελάδες, χοίροι και πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, άσφαλτος δεν υπήρχε πουθενά, το χειμώνα οι δρόμοι μετατρέπονταν σε βούρκο, σχολείο… ούτε για δείγμα.
Σήμερα οι υποδομές του χωριού είναι υποδειγματικές: Με αιολικό πάρκο που αποδίδει στην κοινότητα 100.000 ευρώ ετησίως, υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν τον χειμώνα -όταν το χωριό αποκλείεται από τα χιόνια- 25.000 ζώα, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο με υπερσύγχρονα μηχανήματα, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά, ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο εκτάσεως 240 στρεμμάτων, αλλά και νηπιαγωγείο και δημοτικό ολοκαίνουργα, σύγχρονο και πάντα στελεχωμένο αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για δασκάλους και καθηγητές, «βοήθεια στο σπίτι», γηροκομείο, ακόμα και… πισίνα!
Το χωριό-πρότυπο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των κρατικών καναλιών όλων των ευρωπαϊκών χωρών όσο και του πλήθους των Ευρωπαίων και Ελλήνων επισκεπτών που έρχονται για να θαυμάσουν αλλά και -αν μπορούν- να «κλέψουν» το μυστικό της επιτυχίας!