Η Νεκταρία Κοκκινάκη είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Η γλυκιά Ηρακλειώτισσα η οποία στο επάγγελμα είναι λογίστρια, μαγειρεύει και… μαγεύει, καθώς όσοι έχουν φάει από τα χεράκια της έχουν μείνει άναυδοι.
Μαεστρία, ικανότητες, και αγάπη, συνθέτουν το σκηνικό όταν μαγειρεύει η όμορφη Κρητικιά, η οποία μάλιστα έχει κάνει το μεράκι της και… site, καθώς μέσα από το kritikes-geuseis μας δείχνει πώς μαγείρευαν οι γυναίκες παλιά στην Κρήτη, παραδοσιακά!
Πρόκειται για μια ιστοσελίδα, η οποία είναι πολύ όμορφα φτιαγμένη, και εύχρηστη έτσι ώστε όλοι να μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν.
Η ταλαντούχα Νεκταρία, άνοιξε την καρδιά της στο eparxies.gr, και μίλησε όντας ευδιάθετη και ενθουσιασμένη, για τη μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από τη μαγειρική!
Πότε και γιατί ξεκίνησε να ασχολείται με τη μαγειρική;
«Με τη μαγειρική ασχολούμαι ερασιτεχνικά από μικρό παιδί, δεν έχω τελειώσει τίποτα σχετικά, λογίστρια είμαι στο επάγγελμα.
Απλά έμαθα στο χωριό μου από τις γιαγιάδες μου και τις γυναίκες του χωριού να μαγειρεύω παραδοσιακά κρητικά φαγητά.»
Και συνεχίζει:
«Η ιδέα ξεκίνησε προκειμένου να αναδείξω τις συνταγές και τη γαστρονομία της Ανατολικής Κρήτης περισσότερο, που είναι ξεχασμένη. Αλλά συμπεριλαμβάνω και συνταγές όλης της Κρήτης δεμένες πάντα με μία ιστορία. Αυτό για μένα είναι αγάπη! Θα ήθελα πολύ βέβαια κάποια στιγμή να πάω σε μία σχολή.»
«Γιατί δεν το κάνω επαγγελματικά…»
Μια εύλογη ερώτηση είναι, εφόσον είναι τόσο ταλαντούχα και το λατρεύει, γιατί δεν το κάνει επάγγελμα; Αφοπλιστική η απάντηση της…
«Έχω τη δουλειά μου, τη λογιστική που σπούδασα, και από εκεί ζω. Άλλωστε δεν είμαι επαγγελματίας μαγείρισσα!
Στόχος μου είναι απλά να δείχνω πως μαγείρευαν οι παλιές γυναίκες!»
Οι δικοί σου τι λένε για όλα αυτά;
«Τους αρέσει πολύ που κάνω κάτι που μου αρέσει τόσο πολύ. Άλλωστε αυτοί έχουν φάει από τα χέρια μου πολλές φορές και ξέρουν το μεράκι μου. Τα τραπέζια στο σπίτι ήταν πάντα θεσμός.»
«Κάθε συνταγή μου θυμίζει μια ιστορία!»
Τι εμπνέει την ικανή Νεκταρία στην κουζίνα;
«Σαν άνθρωπος συνδέω πάντα στο μυαλό μου ένα γεγονός ή μία εικόνα με κάτι που θέλω να θυμάμαι. Έτσι και οι συνταγές που φτιάχνω κάθε μία μου θυμίζει και μία ιστορία.
Μου αρέσει να ακολουθώ της συνταγές όπως τις έχω μάθει σε κάποιες διαφοροποιήσεις που μπορεί να κάνω, στο μυαλό μου είναι τα Κρητικά υλικά, και πώς μπορώ να τα αναδείξω περισσότερο.
Μεγάλο ρόλο βέβαια έχουν τα παιδιά μου. Πώς μπορώ να τους δώσω ότι πιο υγιεινό. Πως μπορώ να κρύψω, να διαφοροποιήσω, προκειμένου να φάνε.»
«Δεν κρατώ μυστικά μέσα στις συνταγές μου!»
Κλείνοντας, μας μίλησε και για τα… άλλα της «παιδιά», τις συνταγές της:
«Επιθυμώ να περάσω μέσα από τις συνταγές μου και μία ανάμνηση, θέλω οι συνταγές που δίνω να βγαίνουν πραγματικά σε όποιον τις φτιάχνει γιατί δεν κρατώ μυστικά!
Επίσης οι καλές πρώτες ύλες που έχει να δώσει η Κρήτη και το πιο σημαντικό το μεράκι, το μερακλίκι και η αγάπη που βάζουμε στο φαγητό μας!»
Συνέντευξη - επιμέλεια: Χρύσα Ζερβού, eparxies.gr
Σχετικά