Και ξαφνικά έκλεισαν το νερό στην Κρήνη Μοροζίνι και η Αρχαιολογία έστησε μια ξύλινη κατασκευή ως εργοταξιακή περίφραξη γύρω από τους περίφημους λέοντες, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, καθώς παρουσιάζουν - μακροσκοπικά τουλάχιστον - προβλήματα αλλοίωσης χρώματος με έντονους πράσινους λεκέδες, τα λεγόμενα άλγη από τη ροή του νερού!
Το μαρμάρινο γλυπτό παρουσιάζει τους χαρακτηριστικούς πράσινους λεκέδες που αφήνει το νερό όταν τρέχει και εύλογα κάποιος αναρωτιέται αν ο Δήμος Ηρακλείου, που λειτουργεί το σύστημα υδροδότησης μέσω της ΔΕΥΑΗ, κάνει κάτι λάθος!
Αν όμως όλα γίνονται σωστά, όπως μας διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης και χημικός Νίκος Φακουρέλης, μήπως απλώς θα πρέπει να υπάρξει η παραδοχή ότι το μνημείο δε σηκώνει άλλο νερό και να τελειώνουν τα παιχνίδια εντυπώσεων για το ποιος δήμαρχος έφερε νερό στην Κρήνη του Μοροζίνι;
Το μνημείο επανυδροδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 και η δημοτική Αρχή Λαμπρινού έδινε διαβεβαιώσεις για την ποιότητα του νερού και τον τακτικό καθαρισμό της Κρήνης. Καλά πληροφορημένες πηγές από την Αρχαιολογία αναφέρουν ότι η εικόνα του μνημείου είναι πολύ κακή από τη ροή του νερού, πως έχουν προκληθεί αλλοιώσεις στην εικόνα του μαρμάρου που θα πρέπει να αναστραφούν και πως στόχος είναι να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση το μνημείο.
Πρασινίλες φαίνονται στις πλάτες των λεόντων, προφανώς από διαρροή νερού από τη γούρνα, στα πίσω πόδια που ενώνονται κατά την καθήμενη στάση, ακόμη και στην πολύγωνη βάση πάνω στην οποία εδράζονται οι μαρμάρινοι λέοντες.
Μεμβράνη στεγανοποίησης είχε τοποθετηθεί από την Εφορία στο Ρέθυμνο κατά τη συντήρηση πριν από 11 χρόνια, όπου είχαν μεταφερθεί οι λέοντες, όμως το μάρμαρο παραμένει «ζωντανό»!
Εφόσον ολοκληρωθεί η συντήρηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τότε θα αποφασιστεί εκ νέου από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες αν θα επιτραπεί η επανυδροδότηση του μνημείου.
Πηγή: neakriti