Μιχ. Μαρακάκης: Θέλουμε το καράβι να το βάλουμε σε ίσιο δρόμο, τώρα που αρχίζει να σταματάει η κρίση!

Στο «τιμόνι» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα παραμείνει ο κ. Μιχάλης
Μαρακάκης, μετά τη συγκρότηση σε σώματος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που
ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιουλίου. Ο πολύπειρος Χανιώτης
Τραπεζίτης, που για 14 χρόνια ηγείται του διοικητικού σχήματος της Τράπεζας, εμφανίζεται
αποκλειστικές του δηλώσεις στο eparxies.gr αισιόδοξος, όχι μόνο για το μέλλον της
Τράπεζας αλλά γενικότερα της Ελληνικής Οικονομίας, η κατάσταση της οποίας όπως ο ίδιος
υποστηρίζει, έχει αρχίσει να ομαλοποιείται.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υπάρχει ένα πολύ δυνατό τραπεζικό συμβούλιο, λίγες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Έχουμε ανθρώπους από την αγορά, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον τραπεζικό χώρο και εμπλουτίστηκε το… παλιό με το νέο συμβούλιο, αφού έμειναν παραπάνω από τους μισούς παλιούς, ενώ ήρθε και νέο έμψυχο υλικό που είναι πάρα πολύ δυνατό. Έχουμε πλέον μία ομοιογένεια και ένα Δ.Σ. που μπορεί να αντέξει στα δύσκολα. Για την τράπεζα είναι μια νέα εποχή, μια νέα
σελίδα» δηλώνει ο κ. Μαρακάκης με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στην Τράπεζα Χανίων.

Σε ερώτημα για το τι πρέπει να προσέξει από εδώ και στο εξής το νέο Δ.Σ. της τράπεζας ο κ.
Μαρακάκης δήλωσε:

«είπα και στο νέο Δ.Σ. μετά τη συγκρότησή του, οτι θα πρέπει να
δούμε συγκεκριμένους τομείς, την θεραπεία σε όλα τα σημεία, σε αυτά που μας
προκάλεσε η κρίση, όπως η μείωση των κεφαλαίων και της ρευστότητας, να δούμε την ανάπτυξη, την κερδοφορία, την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτό θα βοηθήσει πολύ αν διαχειριστούμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, γιατί δεν έχει κάνει ζημιές». Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών είναι τα κόκκινα δάνεια και τα δάνεια που ναι μεν δεν έχουν κοκκινήσει, αλλά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται. «Η τράπεζα έχει βάλει σε ένα κουτάκι πολλές προβλέψεις για μελλοντικές ζημιές των δανείων. Αν διαχειριστούμε λοιπόν σωστά τα δάνεια που προστατευτικοί νόμοι έχουν σταματήσει, η τράπεζα θα έχει μια πολύ μεγάλη κερδοφορία και θα ξεκινήσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρακάκης στο «eparxies.gr».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων,
αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της «βοήθειας» των συνεταιριστικών τραπεζών από την
επίσημη πολιτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε καλύτερη θέση, αφού
είμαστε ζωντανοί χωρίς ουσιαστικές βοήθειες. Μην ξεχνάμε ότι δύο φορές συστημικές τράπεζες έχουν πτωχεύσει και αν δεν ερχόταν το κράτος να συμβάλει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα υπήρχαν. Ο ελληνικός λαός χρεώθηκε 60 δις περίπου για να σώσει τις τράπεζες. Εμείς κρατηθήκαμε μόνοι μας, με τις ίδιες δυνάμεις. Βέβαια, οι τράπεζες λόγω των «κόκκινων δανείων» αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλες προβλέψεις, γεγονός που οδήγησε προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης, θεωρώ ότι οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται και τα προβλήματα θα τα παλέψουμε με το νέο Δ.Σ.»

Σχολιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή των μετόχων της τράπεζας Χανίων στην εκλογική
διαδικασία της Κυριακής, ο κ. Μαρακάκης τόνισε:

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, διότι
ήταν μια υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή, που δεν έχει ξαναυπάρξει, πάνω από το 35% των μερίδων ψήφισαν, που σημαίνει πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η αγάπη των ανθρώπων προς το πρόσωπο το δικό μου».

Ο κ. Μαρακάκης για 14 συναπτά έτη, βρίσκεται στο τιμόνι του Χανιώτικου
Χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, κάτι που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο, στις
πρώτες του δηλώσεις, μετά τη συγκρότηση σε σώματος του νέου Δ.Σ.
«Οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπους που σε
εμπιστεύονται είναι πολύ σημαντικές για εμάς και αυτό θεωρώ ότι έπρεπε να το κάνω, γι’ αυτό κι έμεινα. Στον τραπεζικό κλάδο υπηρετώ 45 χρόνια και κάποτε πρέπει κανείς και να ξεκουραστεί και να σταματήσει. Εδώ όμως οι ευθύνες είναι τέτοιες που θέλουμε το καράβι να το βάλουμε σε ίσιο δρόμο, τώρα που αρχίζει να σταματάει η κρίση.
Υπάρχουν περιθώρια για αισιοδοξία. Εγώ που είχα την ευθύνη και την πρωτοβουλία στο ξεκίνημα της τράπεζας, θέλω να πετύχουμε όλους τους στόχους, να μείνει η τράπεζα ένας μοχλός ανάπτυξης στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Σήμερα υπάρχει ένα κενό στον τραπεζικό χώρο, με το να φύγουν 17-18 τράπεζες, το τοπίο έχει αλλάξει και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την μεριά μας για ανάπτυξη και για κερδοφορίες που θα είναι προς όφελος των συνεταίρων».

Φιλικά και πάντα Καλοπροαίρετα
«Ο Κύριος Έπαρχος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here