Ο Κρητικός Σεφ και ιδιοκτήτης του κορυφαίου ελληνικού εστιατορίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας Μιχάλης Κοκολογιαννάκης, κάνει… ποδαρικό στην ενότητα «ΚΟΥΖΙΝΑ» του eparxies.gr και μας… ανοίγει την όρεξη, προσφέροντας ένα απο τα θαυμάσια πιάτα του, το οποίο μάλιστα, φιλοξενείται στο menu του «MELTEMI RESTAURANT» και δεν είναι άλλο, απο το λαχταριστό χταποδάκι με φάβα.
Υλικά:
1 ολόκληρο χταπόδι του κιλού
2 κλωνάρια σέλερι
2 καρότα
4 φύλλα δάφνης
1 κιλό κρεμμύδια κοκκάρι
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2/3 νεροπότηρου ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ώριμη ντομάτα
1 κλαράκι κανέλλα
8 κόκκους μαύρου πιπεριού
Αλάτι
Πιπέρι
Ξυδι 1 κρασοπότηρο
Μαϊντανό
Νερό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι, χοντροκομμένα το 1 κρεμμύδι, το 1 καρότο και το 1 κλωνάρι σέλερι, τους κόκκους πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης, νερό ουσιαστικά μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι, το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 40 λεπτά.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε το χταπόδι και σουρώνουμε το ζουμί του.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωταρουμε όλο το κοκκάρι απο όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσουν τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε το χταπόδι, αφού το κόψουμε σε κομματάκια κι έπειτα το σωταρουμε.
Προσθέτουμε τις δυο σκελίδες σκόρδο αφού τις ψιλοκόψουμε, το κόκκινο κρασί, τον πελτέ ντομάτας, την ώριμη ντομάτα αφού την περάσουμε απο μπλέντερ, πιπέρι, κανέλλα, 2 φύλλα δαφνης και λίγο απο το ζωμό του χταποδιού που έχουμε κρατήσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν μελωσει, αφαιρούμε τη δάφνη, την κανελλα, βάζουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Για τη φάβα, ρίχνουμε την ποσότητα που θελουμε σε μια κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με νερό. Όταν πάρει βράση, την ξαφρίζουμε, προσθέτουμε το 1 κρεμμύδι, το 1 καρότο, το 1 κλωνάρι σέλερι, τη 1 σκελίδα σκόρδο και λιγο ελαιόλαδο.
Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε μπλέντερ και την χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο χυμό απο φρέσκο λεμόνι και μια πρεζα Θυμάρι.
Αυτό ήταν..
Καλή σας όρεξη…