Σε μια ακόμη πιο βαθιά απομόνωση των ΗΠΑ από το διεθνές περιβάλλον οδηγεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την Αμερική από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης είχε προαναγγελθεί, η σφοδρότητα των αντιδράσεων και των δηλώσεων ήταν έντονη.
Από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέχρι την Α. Μέρκελ, ηγέτες από όλο τον κόσμο δεν δίστασαν να εκφράσουν την απογοήτευσή της αλλά και την ενόχλησή τους για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ. Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν ο οποίος τόνισε ότι ο Τραμπ γύρισε την πλάτη του στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ είναι πλέον η μία από τις τρεις χώρες που αρνούνται τη συμφωνία.
Η νέα κίνηση Τραμπ έρχεται να προστεθεί στο δυσμενές κλίμα που υπάρχει πλέον ανάμεσα στις ΗΠΑ και παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Γαλλία ή Γερμανία. Ένα κλίμα που επιβεβαιώθηκε περίτρανα τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στη συνάντηση των G7. Στην μεν πρώτη, ο Τραμπ έσπευσε να επικρίνει τους συμμάχους για τα ποσά που συνεισφέρουν στη Συμμαχία, στη δε δεύτερη η διάσταση απόψεων επικυρώθηκε από την αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος.
Αποκορύφωμα των παραπάνω οι επιμελώς στοχευμένες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να στηριχθεί στις δυνάμεις της.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προβληματισμό προκαλεί για ακόμη μια φορά ο τρόπος που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση από τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο Τραμπ παρανόησε έρευνα του ΜΙΤ και γι’αυτό απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, ο Αμερικανός πρόεδρος παρερμήνευσε την έρευνά τους όταν την επικαλέστηκε την Πέμπτη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού.
Ιδού τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού σε πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις, όπως της παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg:
1) “Σκότωσε” ο Τραμπ τη συμφωνία για το κλίμα;
Η απάντηση είναι όχι. Έθεσε τις ΗΠΑ σε τροχιά εξόδου από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η συμφωνία όμως θα παραμείνει σε ισχύ, χωρίς τις ΗΠΑ. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος, είναι ανοιχτός στο να επαναδιαπραγματευθεί νέους όρους για τη συμφωνία ή μια νέα συμφωνία.
2) Τι πρόκειται να ακολουθήσει;
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2019 για καταθέσει επισήμως την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Κι αυτό διότι ο νομικός μηχανισμός της Συμφωνίας προβλέπει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποσυρθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης απαιτείται τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η αποχώρηση που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος «δεν γίνεται ακριβώς έτσι».
Οπως προκύπτει οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού πριν από τις 5 Νοεμβρίου 2020, μία μέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές! Επομένως ο Τραμπ δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην παρούσα θητεία του τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας! Την τελευταία λέξη για την αποχώρηση των ΗΠΑ θα πρέπει να την πει ο νικητής των επόμενων εκλογών στην Αμερική.
3) Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν;
Η απόφαση σαφώς και ενισχύει τις βαριές βιομηχανίες που δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μειώνει τη ζήτηση για εναλλακτικές με μικρότερες εκπομπές. Ωστόσο ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Παρισιού, εκείνο που επίσης θα διαδραματίσει ένα ρόλο είναι η εσωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέμα ο Τραμπ.
Τα πράγματα αναμένεται ωστόσο να δυσκολέψουν για τις ΗΠΑ εάν οι υπόλοιπες χώρες απαντήσουν στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εισάγοντας δασμούς που αφορούν στις συγκεκριμένες εκπομπές.
4) Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την κλιματική αλλαγή;
Το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να αναμένει κανείς είναι να δει εάν θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν δείξει ισχυρή στήριξη για τη συμφωνία του Παρισιού.
Όπως αναφέρει η Συμφωνία του Παρισιού, η κάθε χώρα πρέπει να θέσει τους δικούς του στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα υποσχέθηκε ότι μετά το 2030 οι εκπομπές θα βαίνουν πτωτικά, ενώ σε αντίστοιχες δεσμεύσεις προχώρησε και η Ινδία.
5) Πώς θα επηρεαστεί η αμερικανική οικονομία;
Ο Τραμπ επικαλέστηκε την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση επενδύσεων στους τομείς της καθαρής ενέργειας και άλλες σχετικές εργασίες.
Πηγή: thetoc.gr