Πολύποδες των φωνητικών χορδών - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Το κυριότερο μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου είναι η ομιλία.Η ομιλία προϋποθέτει ότι πρέπει πρώτα να παράγουμε την φώνηση που παράγεται από τις φωνητικές χορδές.Η φώνηση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης του αναπνευστικού μας συστήματος, του λάρυγγα και του ηχητικού συστήματος.Κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης αναπνοής,ο αέρας που εκπνέεται από τους πνεύμονες διέρχεται από τις φωνητικές χορδές,οι οποίες με τη σειρά τους πάλλονται και σαν αποτέλεσμα έχουμε την παραγωγή φώνησης.
Επομένως,πολύ σημαντικό είναι να γίνεται σωστή χρήση της φωνής γιατί η έλλειψη φροντίδας της,οδηγεί σε πολλές διαταραχές φώνησης.Πολλοί άνθρωποι,συχνά,παραπονιούνται ότι νιώθουν μια κόπωση στην φωνή τους ή μια βραχνάδα,η οποία όταν επιμένει πάνω από δύο ή τρεις εβδομάδες,χρειάζεται επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.Ο γιατρός θα δώσει ακριβή διάγνωση,καθώς η βραχνάδα αποτελεί το κύριο σύμπτωμα πολλών παθήσεων.
Τι είναι,όμως,η βραχνάδα;Είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την μη φυσιολογική αλλοίωση της φωνής. Η φωνή μπορεί να ακούγεται λαχανιασμένη ή βραχνή και άλλοτε με αλλαγές στην ένταση ή την συχνότητα της(πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η φωνή).
Μια από τις πιο συχνές αιτίες φωνητικής κόπωσης και βραχνιάδας είναι μια βλάβη που αναπτύσσεται συνήθως σε μία φωνητική χορδή και λέγεται πολύποδας της γνήσιας φωνητικής χορδής. Πρόκειται για μια πάθηση του λάρυγγα, που δημιουργείται συνήθως μετά από ένα φωνοτραυματισμό ή κακοποίηση της χορδής.Το φωνητικό όργανο χρησιμοποιείται βίαια και αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια παρατεταμένη κραυγή, στρίγκλισμα,μετά από ένα παρατεταμένο και έντονο βήχα κλπ.
Άλλες,πιθανές αιτίες μπορεί να είναι μια χρόνια λαρυγγίτιδα, αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνια εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, όπως είναι οι βιομηχανικές αναθυμιάσεις και ο καπνός του τσιγάρου και ο υποθυρεοειδισμός.Επίσης,μπορεί να προκληθεί και από χρόνιο κάπνισμα και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.
Έτσι,συσσωρρεύεται μάζα,γεμίζει υγρό και σχηματίζεται ένας μικρός πολύποδας,ο οποίος θ’αυξηθεί αρκετά,εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.Ένας μεγάλος πολύποδας μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια,διαλείπουσα δυσφαγία και δυσχέρεια της αναπνοής.Βάσει φωνητικών αναλύσεων των ασθενών με πολύποδα στη φωνητική χορδή,παρατηρείται ότι όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος του πολύποδα, τόσο περισσότερο τροποποιείται η βασική συχνότητα που χρησιμοποιεί ο ασθενής.Όσο μεγαλύτερος είναι ο πολύποδας τόσο πιο άγρια γίνεται η φωνή,τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ασυμμετρία και η ανωμαλία των φωνητικών χορδών και τόσο αυξάνεται το ύψος της φωνής.
Ο πολύποδας της γνήσιας φωνητικής χορδής,αν γίνει αντιληπτός στα αρχικά του στάδια, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από τον ωτορινολαρυγγολόγο ή με φωνοθεραπεία από εκπαιδευμένο λογοθεραπευτή. Διαφορετικά,αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση.Στην περίπτωση αυτή,δεν πρέπει να υποτιμούνται οι προεγχειρητικές και οι μετεγχειρητικές οδηγίες από τον γιατρό ή/και από τον λογοθεραπευτή καθώς η αποκατάσταση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τήρηση αυτών των οδηγιών. Η πρόληψη διαφυλάσσει την καλή μας υγεία, γι’αυτό και η φροντίδα της φωνής είναι απαραίτητη προκειμένου ν’αποφευχθούν παθήσεις φώνησης.
Βαρδαλάκη Ελευθερία
0 Σχόλια