Από διαφωνίες και εντάσεις αλλά και με πράσινο φως από από την πλειοψηφία, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η πρόταση του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, για την αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Ο Δήμαρχος δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης κυρίως για την αλλαγή του «χαρακτήρα» στη δρομολογούμενη αξιοποίηση του χώρου, τονίζοντας πολλοί από αυτούς πως το «Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» μετατρέπεται σε χώρος «οικονομικής εκμετάλλευσης» αφήνοντας πίσω την προσπάθεια που είχε καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, που στόχο είχε την κοινωνική αξιοποίηση της έκτασης.
Ο κ.Βάμβουκας αναφορικά με το οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος και με βάση το πλάνο του Δήμου τόνισε ότι στόχος δεν είναι να είναι η οικονομική αυτονομία, αλλά να είναι βιώσιμο και να μην επιβαρύνει τον Δήμο. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα και αυτοί που «επιτέθηκαν» στον κ.Βάμβουκα λέγοντας ότι μιλάει ως επιχειρηματίας και όχι ως Δήμαρχος
Νωρίτερα…
Ο Δήμαρχος Χανίων, κ.Βάμβουκας στην εισήγηση του μίλησε για τη διατήρηση 45 στρεμμάτων αδόμητων ως ελεύθερο χώρο – πράσινο και τη δόμηση 8 στρεμμάτων για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Παράλληλα, πρότεινε στο σώμα να καθοριστεί για την έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, συντελεστής δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15% (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλη την εισήγηση του κ.Βάμβουκα).
Συγχρόνως ο κ. Βάμβουκας υπενθύμισε ότι ο Δήμος έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, να καταρτίσει ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που θα συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη.
Ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην εισήγηση του κ.Βάμβουκα, εστιάζοντας κυρίως στον συντελεστή δόμησης που προτείνει η δημοτική αρχή, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για τους χώρους εστίασης και τους τόπους συνάθροισης.
Πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν αναφορικά με το καθεστώς παραχώρησης του χώρου, λέγοντας ότι πρόκειται για ενοικίαση και όχι παραχώρηση, η οποία σημειωτέων είναι για 99 χρόνια, ζητώντας τη πλήρη κυριότητα με καθαρούς όρους.
Η κα.Αγγελάκη τόνισε στην τοποθέτησή της ότι «όλα γίνονται για να συναινέσουμε και να συμφωνήσουμε στο master plan που έχετε προτείνει. Αυτό σας ενδιαφέρει μόνο…».
Ο κ.Παπαδογιάννης είπε ότι «Δυστυχώς αισθάνομαι ότι απογοητευτήκαμε με την πρόταση του Δημάρχου. Δεν είναι κάτι άλλο εκτός από την αλλοίωση των αγώνων που έχουμε κάνει εμείς και οι πολίτες». «Προτείνω να αφήσουμε τον καθορισμό των χρήσεων τώρα, είναι άκαιρο. Εμείς θα συνεναίσουμε στο να προχωρήσει το θέμα της παραχώρησης με διεκδίκηση», συνέχισε ο κ. Παπαδογιάννης.
«Στην εισήγηση που κάνετε συμφωνούμε για ελεύθερους χώρους - αστικό πράσινο, που συμπεριλαμβάνουν 6 από τις ειδικές κατηγορίες. Προτείνουμε εκτός από αυτό να συμπεριλάβουμε και χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευση και πολιτιστικές εγκαταστάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Σαρρής.
«Ούτε το έχουμε πάρει ούτε το παίρνουμε το στρατόπεδο, ενοικίαση είναι, παραμένει δικό τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σεραφείμ Ρίζος ο οποίος είπε «Δεν έχουμε παραχώρηση του στρατοπέδου αλλά ενοικίαση«.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ Σπύρος Σοφιανός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χριστόφορος Ζαχαρίας, η Παρέμβαση κατοίκων Αγίου Ιωάννη και η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.