Μπροστά από το χωριουδάκι απλώνεται μια υπέροχη μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, πεντακάθαρα βαθειά νερά και σχετικά λίγο κόσμο. Η παραλία ξεκινά από το μικρό λιμανάκι της Σούγιας στην έξοδο του φαραγγιού Σκευρωτόκαι εκτείνεται στα ανατολικά για 1.5χλμ. Η παραλία τερματίζει σε ένα μικρό ξεχωριστό κολπάκι, κρυμμένο από βράχους και καλά προστατευμένο από τα αδιάκριτα μάτια, που προτιμάται σχεδόν αποκλειστικά από γυμνιστές. Αντίθετα, στο τμήμα που βρίσκεται μπροστά στο χωριό υπάρχουν ομπρέλες, ντους και πύργος ναυαγοσώστη. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια όπου μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να βρείτε σκιά.
Το καλοκαίρι, από τη Σούγια ξεκινούν καθημερινά καραβάκια της ΑΝΕΝΔΥΚ για Χώρα Σφακίων, Παλαιόχωρα, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό και Γαύδο.
Τι να δείτε στη Σούγια
Το όνομα της Σούγιας προέρχεται από το αρχαίο Συία και σημαίνει «μέρος των γουρουνιών» στα αρχαία, επειδή εδώ πιθανώς εκτρέφονταν χοίροι. Σήμερα δεν θα δείτε γουρούνια, αλλά θα δείτε αρκετούς από τους πρίνους που χρησιμοποιούσαν για την εκτροφή τους μέσα στο υπέροχο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Επίσης, κοντά στο χωριό Μονή σώζεται μικρός λαξευτός τάφος σε σχήμα πυραμίδας, ενώ στο λόφο Κεφάλι κοντά στο Ροδοβάνι μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια της δωρικής πόλης Έλυρος, της οποίας η αρχαία Σούγια, η Συία, ήταν το επίνειο. Η Έλυρος γνώρισε περίοδο ακμής τουλάχιστον μέχρι την ελληνική κλασσική περίοδο, από το 500 έως το 350 π.Χ κι αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Κρήτης, έχοντας πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκων. Είχε δικό της νόμισμα και ήταν διάσημη για την κατασκευή όπλων. Κοντά στην Σούγια βρίσκεται και η αρχαία πόλη της Λισσού, η οποία ήταν το δεύτερο λιμάνι της Έλυρου. Ήταν διάσημη για το Ασκληπιείο της και τα ιαματικά λουτρά της. Αν δεν έχετε βάρκα, ακολουθήστε το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στα δυτικά και θα συναντήσετε τα ερείπια της πόλης και την παραλία του Αγίου Κήρυκου μετά από 1 ώρα πεζοπορίας.
Άλλο ένα αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, δυτικά του χωριού, που είναι κτισμένη στη θέση τρίκλιτου παλαιοχριστιανικού ναού. Ακόμη σώζονται ίχνη από τα ψηφιδωτά πατώματα του αρχαίου ναού που απεικονίζουν εικόνες από τη φύση και χρονολογούνται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Τέλος, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη (ανατολικά), θα συναντήσετε μετά από 2 ώρες πεζοπορίας το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, μέσα σε ένα καταπράσινο κόλπο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και το σπήλαιο του Πολύφημου, που κατά μια εκδοχή του θρύλου, ήταν το σπήλαιο που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια ως κατοικία του μονόφθαλμου γίγαντα Πολύφημου.
Πηγή: Μy Crete guide.gr