Ανησυχία έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στους παραγωγούς στο Ρέθυμνο οι περιπτώσεις ξηρότητας των ελαιοδέντρων, καθώς αρκετοί εξ αυτών απέδωσαν αρχικά το ζήτημα στο βακτήριο Xylella που έχει «χτυπήσει» ελαιοκαλλιέργειες σε περιοχές της Ιταλίας.
Καθησυχαστικός, ωστόσο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας μιλώντας στην εφημερίδα του Ρεθύμνου Κρητική Επιθεώρηση, ο οποίος επεσήμανε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως τα ζητήματα που έχουν ανακύψει δεν σχετίζονται με το συγκεκριμένο βακτήριο. Ωστόσο τόνισε πως την εμφάνισή τους έχουν κάνει οργανισμοί που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα και συνέστησε στους παραγωγούς να επισκέπτονται τους γεωπόνους και να δίνουν δείγμα προκειμένου να υπάρχει σωστή καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε, θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα ελαιόδεντρά τους και να αποφύγουν στο μέλλον τυχόν προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Ο ίδιος, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε, όπως τόνισε, από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΣΕΔΗΚ Ν. Μιχελάκη και τους γεωπόνους στους οποίους απευθύνθηκε, προκύπτει πως το φαινόμενο της ξήρανσης στις κορυφές των ελαιοδέντρων οφείλεται κυρίως στις βροχοπτώσεις και την υγρασία που ευνόησαν στη δημιουργία οργανισμών. «Για την ξηρότητα των ελαιοδέντρων οφείλεται η μαργαρόνια που σταδιακά μετατρέπεται σε τετράνυχο. Πρόκειται για έντομο που δημιουργεί αλλοιώσεις στα φύλλα των ελαιοδέντρων και απαιτεί ψεκασμό με εντομοκτόνο ανά 15 ημέρες. Επιπλέον, το χαλάζι του Μαΐου που έπληξε περιοχές του νομού, δημιούργησε καρκινώματα, τα οποία προσβάλλουν τα νεόφυτα δέντρα, από ενός έως πέντε ετών που είναι ευαίσθητα και απαιτείται αντιμετώπιση με χαλκούχα σκευάσματα. Επιπλέον, συναντάμε συχνά προσβολή από ρυγχίτη και ξεροβούλα που προσβάλλουν κυρίως τον ελαιόκαρπο. Αρκετοί παραγωγοί νομίζουν πως πρόκειται για δάκο, ωστόσο δεν είναι και αντιμετωπίζονται επίσης με εντομοκτόνα» επεσήμανε ο κος Κατσανέβας.
Πρόκειται για τις κύριες αιτίες, όπως διαπιστώθηκε, που το τελευταίο διάστημα δημιουργούν ζητήματα στα ελαιόδεντρα και έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Ρεθύμνου. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συνέστησε σε όλους να συμβουλεύονται τους επιστημονικούς τους συνεργάτες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων. Σε ό,τι αφορά τον δάκο της ελιάς ο ίδιος ανέφερε πως «η δακοπροσβολή έως τώρα στο Ρέθυμνο εμφανίζεται σε ποσοστό 1% στην κωρονείικη ποικιλία και 6% στην χοντροελιά» ενώ πρόσθεσε: «Ο καύσωνας έως τώρα έχει ωφελήσει τα ελαιόδεντρα καθώς δεν αφήνει τον δάκο να πολλαπλασιαστεί. Μετά τις 15 Αυγούστου θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για τον ψεκασμό, καθώς εκκρεμεί η δεύτερη φάση».
Επιπλέον, επεσήμανε πως τη φετινή χρονιά τα εν λόγω ζητήματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή.
Πηγή: goodnet