Σκάνδαλο με την περιουσία του Τούρκου πρωθυπουργού: Κομπίνες, ακίνητα, πλοία και offshore

Ένα σκάνδαλο με πολλές πολιτικές προεκτάσεις έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, καθώς νέες αποκαλύψεις φέρουν και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ να εμπλέκεται στο Malta files, μετά τον γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδουν οι ιστοσελίδες theblacksea.eu και mediapart.fr, η περιουσία της οικογένειας Γιλντιρίμ ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η οικογενειακή επιχείρηση έχει 11 πλοία με ξένη σημαία, τα οποία σε ένα δίκτυο μυστικών εταιρειών στη Μάλτα, την Ολλανδία και τις Ολλανδικές Αντίλλες – συγκεκριμένα στο Κουρακάο, με τις περισσότερες υποψίες να επικεντρώνονται τις νήσους Μάρσαλ και τον Παναμά. Τουλάχιστον τέσσερα από τα πλοία χρηματοδοτούνται με τεράστια δάνεια από ελβετικές και τουρκικές τράπεζες, ανάμεσα σε αυτές και ένα ημικρατικό πιστωτικό ίδρυμα.

Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του Γιλντιρίμ, η κόρη του, ο θείος του και οι ανιψιές του, αγόρασαν επτά ακίνητα στην Ολλανδία, αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων – όλα πληρωμένα σε μετρητά. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης η οικογένεια Γιλντιρίμ χρησιμοποίησε μία από αυτές τις ολλανδικές εταιρείες για να δωρίσει ανώνυμα 600.000 ευρώ (1,75 εκατομμύρια τουρκικές λίρες) στον δήμο Pendik, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για ένα νέο πολυτελές τζαμί.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο η ναυτιλιακή offshore της οικογένειας αναπτύχθηκε παράλληλα με την επαγγελματική ανέλιξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έφτασε να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας. Η καριέρα του Γιλντιρίμ στη ναυτιλία άρχισε το 1994, όταν διοικούσε την Istanbul Fast Ferries Company. Ωστόσο, το 2000 τον απέλυσαν, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε συμβόλαιο με τον θείο του, Γιλμάζ Ερεντζέ, για τη διαχείριση των κυλικείων.

Στα Malta files και ο υπουργός Ενέργειας

Δεν είναι ο Γιλντιρίμ το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Γερμανικά δημοσιεύματα θέλουν και τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επιχειρεί να φέρει στην χώρα μεγάλα οικονομικά διαδικασία παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες και φόρους.

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Αλμπαϊράκ κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρει από το Ντουμπάι στην χώρα του μεγάλα χρηματική ποσά δίχως την καταβολή φόρου της τάξης του 20%.

Ο κ. Αλμπαϊράκ, την περίοδο που εργαζόταν στην τουρκική εταιρία Τσαλίκ, διαμεσολάβησε για την μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία δια μέσου της Μάλτας και της Σουηδίας. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δημιουργήθηκαν τέσσερις εταιρίες στην Σουηδία. Το 2016 ο αριθμός των εταιριών που ιδρύθηκαν στην Σουηδία για αυτό τον σκοπό ανήλθε σε οκτώ.

Ακόμη, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, μια μόλις ημέρα πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου έτους, η τουρκική κυβέρνηση έφερε στην τουρκική βουλή νόμο που παρέχει στους επιχειρηματίες την δυνατότητα να επιστρέφουν στην χώρα τους μεγάλα ποσά δίχως το ποσοστό του 20% που πρέπει να καταβληθεί ως φόρος. Με την τουρκική κοινή γνώμη να είναι απασχολημένη με το πραξικόπημα, η κυβέρνηση πέρασε με σχετική ευκολία τον νέο νόμο από την βουλή.

newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here