Θεόδωρος Φορτσάκης: Η εμπλοκή του Υπ. Πολιτισμού στο θέμα των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι «περίεργη»!

Παίρνει ξεκάθαρη θέση στο θέμα που προκαλεί εντάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Χανιά, αναφορικά με την «αξιοποίηση» των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας την μεταξύ άλλων «περίεργη». Ο τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλά ακόμη στο eparxies.gr και στα Σελινιώτικα Νέα, για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, με το οποίο όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «η κυβέρνηση βάζει στο μπλέντερ την εκπαίδευση». Ο κ. Φορτσάκης δηλώνει πολιτικά «μάχιμος» ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει και τα όσα διαδραματίζονται στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας με νόημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δεσμευθεί ότι θα αγωνιστεί για την ανανέωση της παράταξής».

«Τίποτα δεν μας χωρίζει περισσότερο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από ότι η αντίληψή μας για την παιδεία. Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει οι μαθητές και φοιτητές μας να περάσουν από το εκπαιδευτικό της «μπλέντερ», ώστε να «πολτοποιηθούν».

Σε πρόσφατή σας τοποθέτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ΑΕΙ αναφέρατε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια αποκρουστική αντιμεταρρύθμιση η οποία «αν υλοποιηθεί, θα φέρει τα πανεπιστήμιά μας πολύ πίσω, σε σκοτεινές εποχές». Η παιδεία εξακολουθεί διαχρονικά να αποτελεί κύριεΦορτσάκη, πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης σε βάρος ωστόσο της ουσίας ή γίνεται πραγματική συζήτηση; Σε ποια συγκεκριμένα σημεία, έγκειται η βασική σας αντίρρηση επί του νομοσχέδιο Γαβρόγλου;

«Η επαναφορά του κακώς νοούμενου «ακαδημαϊκού ασύλου» θα παγιώσει στα ανώτατα ιδρύματα την άνθηση «φυτωρίων» εγκληματικότητας»

Τίποτα δεν μας χωρίζει περισσότερο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από ότι η αντίληψή μας για την παιδεία. Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκειοι μαθητές και φοιτητές μαςνα περάσουν από το εκπαιδευτικό της «μπλέντερ», ώστε να «πολτοποιηθούν». Επιθυμείοι διαφορετικές επιδόσεις τους να εξαλειφθούν, η ουσιαστική αξιολόγηση με ανάδειξη της αριστείας να αποτελέσει σύντομα μια «κακή ανάμνηση».Οι απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματός μας διαρκώς αμβλύνονται.Μειώνεται επικίνδυνα το βάρος στη διδασκαλία των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά μας, της γλώσσας, της ιστορίας, της θρησκείας. Με τα δεδομένα αυτάη παιδεία αποτελεί πεδίο ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, που δικαιολογείται να είναι εξαιρετικά έντονη. Για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου έχω εκφράσει επανειλημμένα και αναλυτικά τις αντιρρήσεις μου. Επιγραμματικά, αναφέρω και πάλι τέσσερις χαρακτηριστικές ρυθμίσεις που θα βλάψουν σοβαρά το πανεπιστήμιο. Πρώτον, η επαναφορά του κακώς νοούμενου «ακαδημαϊκού ασύλου» θα παγιώσειστα ανώτατα ιδρύματα την άνθηση «φυτωρίων» εγκληματικότητας. Δεύτερον,η κατάργηση των Συμβουλίων του Ιδρύματος θα στερήσει από αυτά έναν πολύτιμο πυλώνα λογοδοσίας και ελέγχου. Τρίτον, η «νεκρανάσταση» των φοιτητικών-κομματικών παρατάξεων, μέσω της ενισχυμένης συμμετοχής τους στα όργανα διοίκησης, θα αναβιώσει την κομματοκρατία. Τέταρτον, η νομοθετική υπερρύθμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα θίξει βάναυσα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλά από αυτά. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει.

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ… ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ο τελευταίο χρονικό διάστημα στα Χανιά, έχει ανοίξει, σε υψηλούς τόνους, η συζήτηση για την αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Θέση στο θέμα, που προφανώς σας εκφράζει, έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ήθελα ωστόσο την προσωπική σας άποψη για το θέμα, κυρίως ως Ακαδημαϊκός και όχι ως κομματικό στέλεχος, ιδιότητα με την οποίαν πρόσφατα τοποθετηθήκατε και στα Χανιά.

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να δούμε το ζήτημα ευρύτερα, πέρα και πάνω από την υπόθεση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.Tα ερωτήματα που τίθενται είναι σαφή. Θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τρόπο επιβίωσης, παρά το ότι ασφυκτιούν υπό την πίεση της κρατικής υποχρηματοδότησης; Αν όχι, επιθυμούμε τότετον μαρασμό και την απαξίωσή τους λόγω της έλλειψης πόρων;Tο κράτος αυτή τη στιγμή αδυνατεί πλέον να τα στηρίξει οικονομικά στο βαθμό που αυτά χρειάζονται.Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πανεπιστήμια λαμβάνουν λιγότερο του 1/3 της κρατικής επιχορήγησης που λάμβαναν προ της κρίσης. Θα αφήσουμε, λοιπόν, τα ιδρύματά μας να επιδιώξουν την ανεύρεση νέων πηγών εσόδων ή ουσιαστικάθα τα οδηγήσουμε στο να κλείσουν; Για το ζήτημα που έχει ανακύψει στα Χανιά, η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, που μπλοκάρει την αξιοποίηση των κτηρίων από το Πολυτεχνείο και παρέχει ασπίδα προστασίας σε παράνομη κατάληψη, είναι επιεικώς«περίεργη».Θυμίζει, δυστυχώς, ανάλογες παρεμβάσεις του της τελευταίας στιγμής που μπλοκάρουν ιδιωτικοποιήσεις. Δημιουργεί εντυπώσεις «επιστράτευσης» του Υπουργείου Πολιτισμού από τη συγκυβέρνηση και μετατροπής του σε εργαλείο άσκησης μιας πολιτικής που καμία πραγματική σχέση δεν έχει με τον πολιτισμό.

Αν στη θέση του κ. Διγαλάκη, βρισκόσασταν εσείς, θα λειτουργούσατε με τον ίδιο τρόπο;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του φακέλου, που ούτως ή άλλως δεν με αφορούν.Σέβομαι απολύτως τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα σχετικά με τη διαχείριση και εκμετάλλευση της περιουσίας τους. Υπενθυμίζω ότι διαθέτουν γι’ αυτό από το Σύνταγμα την αποκλειστική αρμοδιότητα. Βεβαίως πάντοτε πρέπει να αποφασίζουν τηρώντας τη νομιμότητα, υπό τον έλεγχο της Πολιτείας, περιλαμβανομένου και του δικαστικού. Για τη διαχείριση της περιουσίας τους είναι επιθυμητό να ενεργούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως βεβαίως τις δικές τους ανάγκες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το δεσμό που πρέπει αρρήκτως να τα συνδέει με την Πολιτεία, ιδίως δε και με την τοπική κοινωνία στην οποία είναι ενταγμένα. Όμως και αντιστρόφως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αγκαλιάζουν και να στηρίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που φιλοξενούν έμπρακτα, δηλαδή όχι με λόγια, αλλά με έργα, δηλαδή με οικονομική στήριξη. Δεν γνωρίζω ποια τέτοια στήριξη έχει μέχρι σήμερα παρασχεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αντίθετα, από ό,τι ξέρω, το Πολυτεχνείο έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην διατήρηση του δεσμού του με την Πόλη. Για παράδειγμα της έχει προτείνει να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο της Πόλης στο παλαιό Γαλλικό Μοναστήρι στη Χαλέπα, που του ανήκει. Εκεί θα μπορούσαν να εκτεθούν και οι σημαντικές σχετικές συλλογές του Πολυτεχνείου, που περιλαμβάνουν και πολλά εξαιρετικής τέχνης τοπικά υφαντά. Ας αφεθεί λοιπόν ήσυχο το Πολυτεχνείο Κρήτης να εκμεταλλευτεί την περιουσία του με τον τρόπο που το ίδιο θεωρεί κατάλληλο. Πολύ περισσότερο που από τα αναμενόμενα έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, θα ωφεληθούν άμεσα οι φοιτητές του.

«Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, που μπλοκάρει την αξιοποίηση των κτηρίων από το Πολυτεχνείο και παρέχει ασπίδα προστασίας σε παράνομη κατάληψη, είναι επιεικώς «περίεργη»

Η… ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ

Στο Ακαδημαϊκό σας παρελθόν, βρεθήκατε αντιμέτωπος, με εξαιρετικά δύσκολες, αντίστοιχου ύφους κινητοποιήσεις. Ηένταση εκτιμάτε πως σε αυτές τις περιπτώσεις και τότε και τώρα είναι υποβοηθούμενες ή οι «ιδεολογικοί αγώνες» κάποιων ομάδων με τις οποίες προφανώς και δεν ταυτίζεστε ούτε ως κόμμα ούτε ως άτομο, αλλά είναι απόλυτα σεβαστοί, αξιοποιούνται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες από κάποιους;

Ως Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκα πράγματι στη δίνη μεγάλων βίαιων εντάσεων. Επιδίωξα πάντοτε τα αυτονόητα, την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, την εφαρμογή των νόμων, την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όραμά μου ήταν και είναι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ισάξιο με τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.Το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να καταστεί πρότυπο και πόλος έλξης για φοιτητές από όλη τη γη. Η Χώρα μας διαθέτει το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό. Γιατί όμως οι φοιτητές μας ακτινοβολούν μόνον εκτός συνόρων; Διότι δεν διαθέτουμε το αναγκαίο ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να μεγαλουργήσουν εδώ. Δυστυχώς, ορισμένες θλιβερές μειοψηφίες λυμαίνονται τα ιδρύματά μας επιστρατεύοντας συχνά τη βία. Αρνούνται την πρόοδο και τη φυγή προς τα εμπρός γιατί απειλούνται τα μικροσυμφέροντά τους. Η βία στα πανεπιστήμια δεν έχει καμία θέση. Όσοι υιοθετούν βίαιες συμπεριφορές ευθύνονται. Όπως ευθύνονται και όσοι καπηλεύονται τέτοιες συμπεριφορές.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΔΙΝΩ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ»

Πολιτικά, εξακολουθείτε ν’ ανήκετε στην Αθήνα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ή υπό συνθήκες θα συζητούσατε το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας σας στην Κρήτη;

Όπως ξέρετε και στις δύο τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία με τίμησε τοποθετώντας με επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα συνεχίσω και στις ερχόμενες εκλογές να δίνω την πολιτική μάχη από τη θέση του υποψηφίου που θα αποφασίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι πολιτικές παρατάξεις έχουν βεβαίως ιστορία και μνήμη. Όμως, χωρίς διαρκή ανανέωση, χωρίς συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία, είναι καταδικασμένες να μαραζώσουν»

Μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στα Χανιά με δεδομένο α) ότι υπάρχει υπερπληθώρα εν δυνάμει υποψηφίων και β) ότι το «παλαιό» κομματικό σύστημα, δεν φέρεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. Ήδη οι Κύριοι Μαρκογιαννάκης και Βιρβιδάκης, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να είναι ξανά υποψήφιοι.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλές φορές δημόσια δεσμευθεί ότι θα αγωνιστεί για την ανανέωση της παράταξής μας. Αυτή ήταν εξάλλου και η σαφής εντολή που έλαβε από τους εκλογείς του. Οι πολιτικές παρατάξεις έχουν βεβαίως ιστορία και μνήμη. Όμως,χωρίς διαρκή ανανέωση,χωρίς συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία, είναι καταδικασμένες να μαραζώσουν. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρός μας θα επιτύχει, με τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσει, να συνδυάσει ιστορία και ανανέωση. Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια ανά τη Χώρα ανήκει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα.

Με δεδομένο ότι συχνά βρίσκεστε στα Χανιά και παρακολουθείτε από κοντά τα τοπικά τεκταινόμενα, σας ικανοποιεί η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη των Χανίων και αν όχι, που τοποθετείτε εσείς την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει;

Η Πόλη μας είναι μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας. Αποτυπώνει με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα κτήριά της μία πολυ-πολιτισμική διαδρομή πολλών χιλιετηρίδων. Πολλές από τις ομορφιές αυτές έχουν αναδειχθεί, όμως πολλές άλλες περιμένουν την ώρα τους, όπως για παράδειγμα στο Καστέλι, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σπουδαίο κόσμημα, το ενετικό οίκημα του Προβλεπτήκαι ο Καθολικός Ναός της Σάντα Κλάρα. Το ίδιο ισχύει για το τείχος και τις οχυρώσεις. Χρειάζεται για την ανάδειξή τους επιμονή και αποφασιστικότητα. Σε όλους τους Χανιώτες, μας πέφτει το βάρος και η ευθύνη να τα φροντίσουμε. Προσπάθεια μεγάλη χρειάζεται επίσης για την βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών της Πόλης, όπως για παράδειγμα για το κυκλοφοριακό και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ελπίζω ότι συνειδητοποιώντας τη σημασία των προβλημάτων αυτών θα καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυσή τους.

«Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΙΝΗ»

Σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετείτε ρεαλιστικά σκεπτόμενος τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα κ. Φορτσάκη και ποιοι θα είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν κατά τη γνώμη σας στις επόμενες Εθνικές εκλογές, πέραν του ότι η ΝΔ πιέζει εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση;

Το Σύνταγμα προδιαγράφει τετραετή κύκλο για την βουλευτική περίοδο, καθορίζοντας έτσι και την κανονική κυβερνητική θητεία. Υπό ομαλές συνθήκες ευκταίο είναι ο κύκλος αυτός να εξαντλείται. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και ζητά πρόωρες εκλογές γιατί θεωρεί ότι το σχετικό κόστος θα είναι ασυγκρίτως μικρότερο από το κόστος παραμονής στην εξουσία της παρούσας κυβέρνησης. Η Χώρα έχει περιέλθει σήμερα σε κατάσταση δεινή από όλες τις απόψεις, οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά. Χρειάζεται επειγόντως ανασυγκρότηση. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το διαπιστώνει. Χρειάζεται επομένως μεγάλη στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής και ανασυγκρότηση, που δεν μπορεί να επιτύχει η σημερινή κυβέρνηση. Γι αυτό ζητάμε επίμονα τις εκλογές, παρότι βέβαια δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Όσο νωρίτερα διεξαχθούν, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Πόσο κοντά ή μακριά είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, μετά και την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝ.ΕΛ., πάνω στην οποίαν θα πρέπει να κινηθεί και η όποια επόμενη κυβέρνηση; Πως η ΝΔ, στο υποθετικό αλλά και πιθανό σενάριο της ανάληψης της εξουσίας, θα αποφύγει τη συνήθη πλέον τακτική όλων τελευταίων κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια, την αναπόφευκτη δηλαδή «λύση» της υπογραφής ενός νέου αναγκαστικού μνημονίου με τους θεσμούς;

Όπως το ξέρουμε όλοι, τα μέτρα που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση συνιστούν στην πραγματικότητα ένα 4ο Μνημόνιο. Υπενθυμίζω ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται φορολογικές αυξήσεις, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και δέσμευση για δημοσιονομικά πλεονάσματα που δεν είχαν προβλεφθεί στο 3ο Μνημόνιο και που υπερβαίνουν κατά πολύ το χρονικό του πλαίσιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει μαγικό ραβδί για να λύσει τα προβλήματα δια μιας ούτε μπορεί να αγνοήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Χώρας. Όμως διαθέτει πλήρες, μετρημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική ανόρθωση, εξειδικευμένο σε όλα τα πεδία. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύ πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών και αποσκοπεί πρωτίστως στην απελευθέρωση των πολλών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, ώστε να παραχθεί νέος πλούτος. Μόνο έτσι θα βγούμε από τη σημερινή μιζέρια. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση, καθώς θα υλοποιούμε το συγκεκριμένο αυτό σχέδιο, να πείσουμε τους δανειστές για τις διευκολύνσεις που απαιτούνται. Η ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία θα σηματοδοτήσει αμέσως σημαντική μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και θα δημιουργήσει συνθήκες άμεσης ανακούφισης. Χρειάζεται βέβαια για την τελική επιτυχία επιμονή και υπομονή. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here