Σφοδρή κριτική του πρώην υπουργού σε βασικές κυβερνητικές επιλογές - Κεραυνοί για την ΕΡΤ: Θυμίζει την εικόνα της πριν το «μαύρο» - Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη της καθημερινότητας, αυταρχισμός να μην μπορεί να πάρει σύνταξη χηρείας μια γυναίκα 52-55 ετών
Σφοδρή κριτική σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές άσκησε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης , χωρίς μάλιστα να διστάσει να πει ότι «η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση», «δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση» και ακόμη ότι η εικόνα της θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο newpost.gr και τον Γ. Τερζή, ο κ.Φίλης είπε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι είναι αυταρχισμός οι κατασχέσεις χρημάτων από λογαριασμούς και οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας.
Ειδικά για την ΕΡΤ και στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που δεν λέει την αλήθεια, ο κ.Φίλης απαντά:
«εν έχω ορό αληθείας για να σας απαντήσω. Αλλά ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».
Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, ο κ.Φίλης λέει: «Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το όποιο θετικό κλίμα δημιουργείται από την έξοδο από τη δανειακή σύμβαση, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει πάταξη της γραφειοκρατίας και βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος.